Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Bidasoa Irún
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Huuhkajien mahdollinen EM-kisapaikka vaikuttaa ensi kesän sarjaohjelmaan: "Pelaamme silti kesällä"

Veikkausliigaseurat hyötyvät taloudellisesti EM-viheriöllä esiintyvistä pelaajista.

Veikkausliiga
Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa
Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan mukaan uusi sarjajärjestelmä oli onnistunut. Lehtikuva

Kotimaan jalkapallokausi päättyi sunnuntaina, kun Honka varmisti Veikkausliigan lopputurnauksen voiton ja viimeisen paikan europeleihin. Samalla jalkapallokannattajien katseet kääntyvät jo kahden viikon päähän, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkueelle tarjoillaan historiallista EM-kisalippua.

Kahdesta jäljellä olevasta EM-karsintaottelusta Suomelle riittää EM-kisapaikan varmistamiseen yksi voitto. Ensimmäinen tilaisuus paikan varmistamiseen Suomella on marraskuun 15. päivä Liechtensteinia vastaan.

Suomen paikka 12. kesäkuuta käynnistyvissä EM-kisoissa näyttää tällä hetkellä todennäköiseltä, mutta Veikkausliigan pelejä ei jalkapallojuhlan vuoksi keskeytetä.

– Totta kai Suomen kisapaikalla on vaikutusta. Jos Suomi lähtee kisoihin, leiritys alkaa toukokuun loppupuolella. Sitten tulevat Fifa-päivät kesäkuun alkuun, kisat alkavat 12. kesäkuuta ja kestävät kuukauden. Se on todella pitkä ajanjakso, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

– Voi olla, että meilläkin on siellä joukkueessa on pelaajia, mutta se aikaväli, mihin sisältyvät siis myös kisoihin valmistavat ottelut, on niin valtavan pitkä. Huomioimme EM-kisat otteluohjelmassa, mutta pelaamme silti kesän aikana.

Myös Veikkausliigaseurat hyötyvät EM-viheriöillä esiintyvistä liigapelaajista, sillä Euroopan jalkapalloliitto Uefa maksaa seuroille kompensaatiorahaa maataan arvokisoissa edustavista pelaajista. Kuopion Palloseura nettosi arviolta 18 000 euroa (siirryt toiseen palveluun) vuoden 2018 MM-kisoissa Egyptin riveissä pelanneesta Abdalla El-Saidista. El-Said pelasi kuopiolaisten riveissä keväällä seitsemässä ottelussa. Kompensaatioraha määräytyy muun muassa sen mukaan, mitä seuroja pelaaja on kahden edellisen vuoden aikana edustanut.

Seurat tyytyväisiä sarjauudistukseen

Tällä kaudella ensimmäistä kertaa käytössä ollut uusi sarjajärjestelmä on Veikkausliigan toimitusjohtajan mielestä onnistunut.

– Keskustelimme paljon seurojen kanssa ja teimme muutokset nopealla aikataululla. Yleisesti voi sanoa, että seurat ovat olleet tyytyväisiä ja yleisökin ihan, Marjamaa sanoo.

Merkityksellisten otteluiden määrä kasvoi tänä vuonna, kun europaikka irtosikin suoraan vain mitalikaksikolle ja cup-mestarille. Runkosarjassa pelattiin ensin 22 ottelua, minkä jälkeen joukkueet jaettiin kuuden joukkueen mestaruus- ja haastajasarjaan runkosarjasijoitusten perusteella. Kausi huipentui lopputurnaukseen, missä pelasivat sarjan viisi parasta joukkuetta, joilla europelipaikkaa ei vielä ollut.

Uudistusta on kuitenkin kritisoitu sekavaksi ja yleisö ei urheilullisesti kelvoista peleistä huolimatta löytänyt toivottuun tapaan paikalle.

– Mikä tahansa sarjajärjestelmä olisikin, aina on joku sitä mieltä, että sen pitäisi olla toisenlainen. Pääsääntöisesti näen, että tämä on sitä, mitä lähdimme hakemaan. Yksi vuosi on lyhyt aika väli, sen jälkeen tehdään tietyt tsekkaukset, mutta emme me lähde muutoksia tekemään ihan vuosittain. Tietty ajanjakso täytyy katsella, Marjamaa kuittasi.

Lue myös:

Uran päätöspeli veti Daniel Sjölundin tunteikkaaksi – Ahvenanmaa saanee nauttia kotisaarensa ylpeyden osaamisesta myös jatkossa: "Hankalaa pysyä poissa jalkapallon parista"

FC Honka nappasi viimeisen Eurooppa-liigan karsintapaikan – Daniel Sjölundin komea ura päättyi tappioon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat