Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Ylivoimaisia voittoja, sadasosien tappioita, ylilyöntejä, suuria tunteita – palaa viime hiihtokauden tunteikkaisiin huippuhetkiin

Hiihtolajit saapuivat ryminällä Ylen kanaville ja viime talvena nähtiinkin huimia suorituksia niin maailmancupeissa, MM-kisoissa kuin Ylen Urheilustudiossakin. Tässä viime talven parhaita hetkiä.

hiihto
Iivo Niskanen
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Ylivoimaisia voittoja, sadasosien tappioita, suuria tunteita, kompurointeja, ylilyöntejä, ohilaukauksia ja armottomia analyysejä. Niistä koostui viime talvi.

Ja kun huippu-urheilijat kisasivat laduilla, Ylen Urheilustudiossa entiset huippu-urheilijat ja nykyiset asiantuntijat Kalle Palander ja Sami Jauhojärvi otattelivat keskenään eri lajeissa. Kumpi veikään voiton, kun ensin taisteltiin kauko-ohjattavien ralliautojen puikoissa ja sen jälkeen ihan urheilun saralla?

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Kalle Palander ehti palata Urheilustudiossa myös 16 vuoden takaisiin tunnelmiin, kun hän tapasi ensimmäistä kertaa Hanna-Maria Seppälän. Kaksikko kertasi sitä, mitä tapahtui kohutuimmassa Vuoden urheilija -valintatilaisuudessa vuonna 2003, jolloin Palander oli varma voitostaan ja laukoi jälkeenpäin kovia kommentteja tittelin voittaneesta Seppälästä ja uinnista.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Oikean urheilun puolella mäkihypyssä saatiin kokea maailmancupissa pitkästä aikaa suomalaisiloa, kun Antti Aalto sai mainion hyppyvireen päälle. Kiteeläinen neljännen polven mäkihyppääjä ponkaisi kymppisakkiin kauden aikana neljä kertaa.

Mäkihyppykauden ykkösnimestä ei kuitenkaan ollut epäselvyyttä. Japanilainen Ryoyu Kobayashi hallitsi maailmancupia, mutta MM-kisoissa hän hyppäsi alavireisesti. Kobayashin monivuotinen suomalainen valmentaja, nykyinen Kiinan joukkueen tekniikkavalmentaja Janne Väätäinen avasi suojattinsa luonnetta Yle Urheilulle ja myös Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki kertoi Urheilustudiossa, miksi Kobayashi on niin ylivoimainen.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Eetu Nousiainen taas esitteli Yle Urheilulle oman tapansa rentoutua Rubikin kuution parissa.

Myös alppihiihdossa saatiin pitkästä aikaa yllättävää menestystä naisten puolella, kun Nella Korpio laski kolme kertaa pujottelussa maailmancupin pisteille. Edellisen kerran suomalainen naislaskija oli yltänyt pisteille Tanja Poutiaisen aikoihin neljä vuotta aiemmin.

Kaisa Mäkäräinen.
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Ampumahiihdossa Kaisa Mäkäräisen joulukuuhun mahtui peräti kolme osakilpailuvoittoa, Pokljukan pikamatka ja takaa-ajo sekä Hochfilzenin takaa-ajo, mutta tämän jälkeen meno oli ailahtelevaista. Voimabiisinsä Electirc Desiren esittäjän The Blankon joululahja sai Mäkäräisen kuitenkin hymyilemään. Myös joukkuekaveri Tuomas Grönmanilla oli joulupukille lahjatoive.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Helmikuussa Soldier Hollow'ssa Mäkäräinen oli jälleen iskussa. Hän saavutti 46 tunnin matkustusrupeaman jälkeen kakkossijan pikamatkalla ja pari päivää myöhemmin kolmossijan takaa-ajossa.

Maastohiihdossa kausi alkoi tutusti Rukalta ja hiihtäjät hiihtivät Roosa-nauha rinnassaan tukeakseen rintasyöpätutkimusta. Toissa kauteen uransa lopettanut ja rintasyöpään sairastunut Kikkan Randall lähetti urheilijoille ja katsojille terveisensä Ylen lähetyksessä.

Norjan Therese Johaug palasi kilpailukiellon jälkeen takaisin kisaladuille ja meno oli murhaavan tehokasta. Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila avasi Johaugin ylivoimaa Rukan laduilla.

Mutta ei Johaug voittamaton ollut, sillä nuori ruotsalainen Stina Nilsson yllätti hänet kauden päätösviikonloppuna Québecissä 10 kilometrin perinteisen yhteislähtökisassa.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Suomalaisia ei maailmancupissa palkintosijoilla paljoa näkynyt, mutta kun palkintosijoja saavutettiin, ne tulivat melkoisen taistelun jälkeen. Kuten esimerkiksi naisten viestissä Beitostölenissä. Ja Krista Pärmäkoski Davosin 10 kilometrin vapaalla ja Tour de Skin päätösetapilla. Ja Kerttu Niskanen Cognen 10 kilometrin perinteistellä.

Kerttu Niskanen.
Katso Niskasen hulvaton reaktio maalissa

Vuoden urheilijaksi valitulla Iivo Niskasella oli kauden aikana muutamia onnistumisia, mutta myös epäonnea, kuten esimerkiksi Holmenkollenilla, jossa hän sai kanssakilpailijan sauvankin suuhunsa.

Myös Norjan supertähdellä, Johannes Høsflot Klæbo kompuroi pariinkiin otteeseen kisoissa, ja se sai nuorukaisen tuohtumaan. Ja muistatko kun hän sortui aloittelijamaiseen virheeseen Rukan loppusuoralla?

Bolshunov ohittaa Kläbon maaliviivalla
Katso video loppukiristä

Yhdistetyssä Ilkka Herola sai loppukaudesta mainion vireen päälle ja vaikka henkilökohtaisissa kisoissa korkein palkintopalli jäi vielä saavuttamatta Klingethalin molemmissa kisoissa sekä Holmenkollenilla, pääsi hän kipuamaan sille Eero Hirvosen kanssa Salpausselän parikisassa.

Ilkka Herola ja Eero Hirvonen.
Katso video kuvaa klikkaamalla.

Mutta ei se aina ollut helppoa huippu-urheilijoillakaan. Välillä kolaroitiin lajissa kuin lajissa ja välillä oli sihti tosissaan hukassa. Ampumahiihdossa Italian Dorothea Wierer ja Ranskan Anais Bescond kolaroivat Oberhofin takaa-ajossa ja myös naisten ampumahiihtoviestissä riitti tapahtumia.

Maastohiihdossa Venäjän Gleb Retivih sen sijaan kaatui omia aikojaan loppusuoralla Otepään sprintissä.

Yhdistetyn puolella Leevi Mutrulla oli vaikeuksia pysyä pystyssä Klingethalissa käydyssä yhdistetyn maailmancupissa. Mutru kaatui kisassa kaksi kertaa ja vieläpä samassa mäessä.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Cognen maailmancupin miesten sprintissä nähtiin paljon draamaa niin välierässä kuin alkuerässäkin.

Eikä haastattelujen antaminenkaan aina onnistunut. Siitä antaa esimerkin Mari Eder.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Imatran SM-hiihdoissa nähtiin erään aikakauden loppu. Sillä aina välillä urheilijan ura päättyy kaikessa hiljaisuudessa, mutta se viimeinen kisa jää kilpailematta. Imatralla Kalle Lassila päätti tehdä asialle jotain, puki viimeistä kertaa kilpanumeron rintaansa ja starttasi SM-kisojen sprinttiin.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Helmikuussa suru-uutinen pysäytti suomalaisen urheilumaailman: mäkihyppylegenda Matti Nykänen kuoli 55-vuotiaana. Nykäsen kuolema kosketti monia, muun muassa japanilaista Noriaki Kasaita, joka muisteli Yle Urheilulle saaneensa idoliltaan hyppypuvun ja -kengät. Nykästä muisteltiin koskettavasti myös Salpausselän kisoissa.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Ampumahiihdon MM-kisoissa riitti tapahtumia niin olosuhteiden kuin paineidenkin takia. Miesten yhteislähtökilpailun viimeinen ampumapaikka osoittautui varsin kinkkiseksi kilpailijoille puuskittaisen tuulen takia ja yllätysmitalissa kiinni ollut Ruotsin Mona Brorsson jäätyi täysin viimeisellä ampumapaikalla naisten takaa-ajokisassa.

Suomen joukkue päätti pitää hauskaa toimittajien ja katsojien kustannuksella. Tero Seppälä paljasti tämän miesten viestin jälkeen.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Suomen joukkueen urheilijat onnistuivat myös yllättämään Yle Urheilun toimittaja Nina Vanhatalon, joka täytti pyöreitä MM-kisojen aikana.

Pohjoismaisten lajien MM-kisoissa Seefeldissä lämmin sää aiheutti huollolle ongelmia ja myös kisajärjestäjillä oli ongelmia Bergiselin mäkimontun kanssa.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Therese Johaug palasi arvokisa-areenalle ja hänen asettamansa tavoite MM-kisoihin herätti hilpeyttä Ylen studiossa.

Iivo Niskanen oli Suomen hiihtojoukkueen suurin mitaliehdokas, mutta pariviestissä mitali karkasi Ristomatti Hakolan kaatumiseen, ja yhdistelmäkisassa hän oli kirvelevästi neljäs.

Niskanen Hakola parisprintti
Katso Hakolan kaatuminen

Yhdistelmäkisassa riitti parranpärinää juottoalueella tapahtuneesta tilanteesta, jossa Iivo Niskanen kompastui norjalaishuoltajaan ja kaatui. Sami Jauhojärven mukaan tilanne oli Niskasen oma moka.

Viestikisassa haettiin pitkästä aikaa yhteishenkeä pizzaillasta.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Päämatkallaan 15 kilometrin perinteisellä Niskanen onnistui pääsemään mitalitavoitteeseensa, vaikka pronssimitali ei aluksi maittanutkaan. Mitalienjaossa sentään häneltä irtosi pieni hymy.

Iivo Niskanen
Elä uudelleen Iivo Niskasen MM-pronssi

Naisten puolella mitalit jäivät saamatta. Krista Pärmäkoski pääsi lähelle, mutta tuloksena oli päämatkallaan 10 kilometrin perinteisellä neljänneksi. Viestissä naiset saivat vaihtovirheestä varoituksen.

MM-kisoissa koettiin suuria tunteita. Välillä ne kuumenivat, kuten esimerkiksi Sergei Ustjugovin ja Johannes Høstflot Klæbon välillä, välillä saavutus sai urheilijan herkäksi, kuten sisarensa viime syksynä traagisesti menettänyt Mari Eide sprinttikisan jälkeen ja ylivoimaisen mestaruuden saavuttanut Johaug yhdistelmäkisassa.

Johannes Kläbo
Katso video Sergei Ustjugovin ja Johannes Høsflot Klæbon yhteenotosta

Yhdistetyn mäkivalmentaja Jarkko Saapunki sanoi suorat sanat pariviestin mäkiosuuden jälkeen ja mäkijoukkueen päävalmentaja Lauri Hakolan puheenvuoro kertoi valmentajien arjesta, kun hän lähetti terveiset kotijoukoille.

Yksi suurimmista puheenaiheista Seefeldissä oli dopingskandaali, johon oli sekaantunut niin itävaltalaisia, virolaisia ja kazakstanilaisia hiihtäjiä. Yle Urheilu oli paikalla, kun Viron Karel Tammjärv tunnusti dopinginkäytön medialle.

Matti Heikkinen
Matti Heikkinen murtui haastattelussa – kertoi uransa päättymisestä

Seefeldin MM-kisoihin päättyi myös kahden suomalaisen huippuhiihtäjän arvokisaurat. Matti Heikkinen murtui haastattelussa, kun hän kertoi uransa lopettamisesta päätösmatkan jälkeen. Myös Riitta-Liisa Roponen jätti haikeat hyvästit MM-laduille. Heikkisen kansainvälinen ura päättyi juhlien kera Quebeciin, mutta Roponen jatkaa vielä kilpailemista.

Katso kuvaa klikkaamalla.

Maailmancupin jälkeen Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila ja miesten maajoukkueen kapteeni Anssi Pentsinen keskustelivat maastohiihdon tilasta Suomessa ja tulivat siihen tulokseen, että suomalaisen maastohiihdon iso kuva on hukassa.

Katso video kuvaa klikkaamalla.

Lue myös:

Palander ja Jauhojärvi saavat rinnalleen Kuningaskotkan ja Tube-tähdet – Urheilustudio tuo talvilajien kisat ja suositut kasvot taas ruutuun

Maailman parhaat talviurheilijat jälleen Ylen kanavilla! Katso tästä lähetystiedot ja kisa-aikataulut

Ylivoimaisia voittoja, sadasosien tappioita, ylilyöntejä, suuria tunteita – palaa viime hiihtokauden tunteikkaisiin huippuhetkiin

Kristallipallojahti alkaa! Näin ampumahiihdossa, hiihdossa, mäkihypyssä, yhdistetyssä, lumilautailussa ja alppilajeissa kisataan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat