Huippulupaus Arvi Savolainen paini historiallisen 23-vuotiaiden maailmanmestaruuden

Arvi Savolainen on voittanut ensimmäisenä suomalaisena 23-vuotiaiden sarjassa kreikkalais-roomalaisen painin maailmanmestaruuden.

Arvi Savolainen Kuva: AOP

Arvi Savolainen kohtasi sarjan 97 kiloa loppuottelussa Georgian Giorgi Melian, jonka suomalainen oli kaatanut aiemmin tänä vuonna 23-vuotiaiden EM-loppuottelussa. Georgialainen saavutti viidennen sijan ja arvokkaan olympiapaikan syyskuussa Kazakstanin MM-kisoissa.

Savolainen voitti MM-finaalin lähes näytöstyyliin Budapestissa.

Suomalainen meni 5–0-johtoon upealla ja yllättävällä käsiheitolla. Taitava vastustaja kipusi 2–5:een puolittain onnistuneella vastaheitolla. Toisella jaksolla Savolaista rankaistiin passiivisuudesta, mutta Arvi nappasi lopulta jopa helponnäköisesti 5–3-voiton, kun tutun vastustajan fysiikka loppui parempikuntoisen suomalaisen kyydissä.

– Taktiikkana oli aloittaa varovasti, eikä antaa heittoherkälle kaverille mitään neljän pisteen etumatkaan. Sieltä on vaikea nousta. Itse sain kuitenkin paikan ja siihen vielä hyvän suorituksen päälle. Turvallisesta johtoasemasta oli hyvä alkaa rakentaa varmaa loppumatsia. Tällä kertaa riitti ne pisteet, eikä tullut lopussa mitään kommervenkkejä.

Georgialinen vaikutti oievan ihan puhki jo toisen jakson alussa. Hän piteli kättään kivuliaan näköisesti ja sai mattotuomarilta armollisen huilipaussin sen johdosta. Sekään ei auttanut Arvin hyppysissä.

– Varmasti käsi oli pipi, mutta pääasiallinen tarkoitus oli vetää henkeä siinä tilanteessa ja saada uutta virtaa seuraavaan hyökkäykseen.

Painin 23-vuotiaiden maailmanmestari Arvi Savolainen kuvassa Kuva: Lehtikuva

Savolainen myönsi, ettei hänellä yleensä homma kaadu fysiikkaan edes kaikkein kovimpia vastustajia vastaan.

– Pyrin aina painimaan niin kovaa kuin mahdollista, jotta kaveri puhkeaisi nopeasti. Näissä MM-kisoissa se oli toimiva taktiikka monen kohdalla. Hyvältä nyt tuntuu ja olo on helpottunut. Jokainen kilpailu tuntuu aina kropassa, sillä nämä kisat ovat rankkoja rypistyksiä kaikkine valmistautumineen.

Vuosi sitten Arvi Savolainen teki painihistoriaa voittamalla ensimmäisenä suomalaisena alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden kreikkalais-roomalaisessa painissa. Tänä keväänä Savolainen jatkoi kultaputkeaan viemällä alle 23-vuotiaissa EM-kultamitalin. Nuorten ikäluokissa Savolainen on nyt napannut jo yhdeksän arvokisamitalia.

Lahden Ahkeran edustaja on kuluvana vuonna hävinnyt yhden ainoan kansainvälisen ottelun ja senkin hallitsevalle EM- ja MM-voittajalle, venäläiselle Musa Evloeville.

Lue lisää:

Kello 22.28 juttuun lisätty kommentteja.