Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Bidasoa Irún
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Hamiltonin mestaruus oli osoitus tallin ja kuljettajan suvereenista ylivoimasta – tulossa on kuitenkin vielä lisää juhlaa: "Hän pystyy voittamaan kahdeksankin mestaruutta"

Mercedeksen Lewis Hamiltonista tuli sunnuntaina F1-historiassa vasta toinen kuljettaja, joka on voittanut kuusi maailmanmestaruutta.

urheilu
Lewis Hamilton, kuusinkertainen mestari, Austin 2019
Lewis Hamilton on voittanut toiseksi eniten maailmanmestaruuksia F1-sarjassa. Austinissa hän varmisti kuudennen mestaruutensa.Clive Mason / Getty Images

F1-kuljettaja Lewis Hamilton varmisti uransa kuudennen maailmanmestaruuden sunnuntaina Austinin osakilpailussa Yhdysvalloissa.

Hamilton ajoi huiman kilpailun. Britti starttasi Austinissa kauden huonoimmasta lähtöruudustaan, viidennestä. Kuitenkin jo lähdössä Hamilton nousi ahnaasti ja oli lopulta kisan toinen. Hänelle olisi riittänyt mestaruuden varmistamiseen paikka kahdeksan parhaan joukossa.

Austinissa voittoon ajoi Valtteri Bottas, joka taipui maailmanmestaruustaistossa toiseksi.

– Olen todella ylpeä siitä, että nousin lähes voittoon asti viidennestä ruudusta. En halunnut varmistaa mestaruuttani millään kahdeksannella sijalla. Halusin kisasta juuri tuollaisen. Halusin voittaa. Yritin ajaa kuin maailmanmestari, mutta en olisi pystynyt siihen ilman tätä uskomatonta tiimiä, Hamilton hehkutti kilpailun jälkeen kansainväliselle medialle.

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Austin 2019
Lewis Hamilton (vas.) ja Valtteri Bottas (oik.) saavuttivat kauden yhdeksännen kaksoisvoiton Mercedekselle Austinissa.Mark Thompson/Getty Images

Austinissa koko viikonlopun suuri puheenaihe oli radan pomppuisuus. Hamiltonkin valitteli päänsärkyä perjantaina harjoitusten jälkeen (siirryt toiseen palveluun).

Yle Urheilun F1-asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan rata oli jopa vaarallisessa kunnossa tänä vuonna. Mercedeksen auto kuitenkin toimi vaikeissa olosuhteissa parhaiten.

– Mersu käyttäytyi pompuissa aivan eri tavalla kuin kaikki muut autot. Sekä Valtteri että Lewis pystyivät luottamaan autoon. Se näkyi tuloksissa. Mersu oli autoista selvästi paras Austinin radalla. Siitä ei ole kysymystäkään.

Vain Mercedeksellä mestariksi kaudella 2019

Talleista Mercedes on hallinnut tätä kautta täysin ylivoimaiseen tyyliin. Austinissa talli otti jo yhdeksännen kaksoisvoiton kuluvalla kaudella. Valmistajien maailmanmestaruuden talli varmisti lokakuun puolivälissä Japanissa, neljä kilpailua ennen kauden loppua.

Hamiltonille kuljettajien mestaruus tuli loistavan kauden seurauksena.

19 osakilpailusta Hamilton on voittanut kymmenen. Palkintokorokkeen ulkopuolelle britti on tällä kaudella jäänyt toistaiseksi vain kolmesti, ja niilläkin kerroilla Hamilton on ajanut MM-pisteille. Keskeytyssarake näyttää puhdasta nollaa.

Herää kysymys, olisiko maailmanmestaruuden voittaminen ollut Hamiltonille mahdollista jossain muussa tallissa.

Hamilton ei olisi pystynyt voittamaan mestaruutta millään muulla autolla.

Jukka Mildh

– Tällä kaudella ei ole sellaista autoa, joka olisi pystynyt Mersun voittamaan edes Hamiltonin käsissä. Ferrarikin kehittyi hirveästi kauden aikana, mutta kokonaisuutena ei riitä millään, Mildh sanoo ja jatkaa:

– Täytyy muistaa, että auto on ratkaisevin, mutta jotta autosta tulee voittaja-auto voittajakuljettajan käsissä, tallin pitää toimia täydellisesti. Mersu toimii tällä hetkellä täydellisesti kaikkiin muihin verrattuna. Hamilton ei olisi pystynyt voittamaan mestaruutta millään muulla autolla.

Vaikka Mercedes näytteli suurta osaa Hamiltonin tykkikaudella, on hän ollut myös kuljettajana omaa luokkaansa.

– Lewis on maailman nopein kuljettaja aika-ajossa ja kilpailussa. Hän pystyy suorittamaan tosi tasaisesti. Lisäksi hän pystyi kehittymään parhaiten kaikista kuljettajista sitä mukaa kun kilpailu kiristyi, Mildh arvioi.

Hamiltonilla edellytykset kahdeksaan mestaruuteen

Juuri nyt Hamilton on omaa luokkaan Formula ykkösissä. Kuuden viime vuoden aikana Hamilton on voittanut viisi mestaruutta ja ollut kerran toinen.

Mildh uskoo, että 34-vuotiaalla britillä on täydet mahdollisuudet nousta ainakin Michael Schumacherin rinnalle kuljettajana, jolla on eniten F1-maailmanmestaruuksia. Schumacher saavutti urallaan seitsemän mestaruutta. Hamilton on tuosta historiallisesta rajapyykissä yhden mestaruuden päässä.

– Hamiltonilla ei ole kauheasti uusia haastajia näköpiirissä. Ehkä Max Verstappen nousee, jos Red Bull alkaa tulla. Uskallan väittää, että Lewis on ensi kaudella mestaruustaistelussa mukana hyvinkin varmasti.

Lewis Hamilton, Austin 2019, mestaruus ratkesi GP 19/21
Kamerat ympäröivät Lewis Hamiltonin Austinin osakilpailun ja palkintojenjaon jälkeen.Mark Thompson/Getty Images

Ikänsä puolesta Hamilton voi ajaa vielä vuosia, joten hänellä olisi mahdollisuudet nousta jopa Schumacherin ohi mestaruuksien määrässä.

Ratkaisevin hetki koittaa ensi kauden jälkeen, kun F1:n säännöt ja autot muuttuvat.

– Silloin saattaa tulla keikahduksia tallien voimasuhteissa ja se voi vaikuttaa Hamiltoniin joko voimaannuttavasti tai sitten hän alkaa miettiä, onko tässä enää mitään järkeä. Koen, että hän pystyy voittamaan kahdeksankin mestaruutta näissä olosuhteissa, tuolla kunnolla ja ajatusmaailmalla. Varsinkin jos hänellä on hyvä, Valtterin kaltainen tallikaveri, joka kirittää koko ajan vieressä.

Mildhin mukaan kyseessä on täysin poikkeuksellinen kuljettaja, jollaisia nähdään F1-sarjassa vain harvoin.

– Hän on erittäin uuras tekemään töitä ja aivoiltaan todella nopea ihminen, joka oivaltaa tosi nopeasti ja käyttää tilaisuuksia hyväkseen. Kokonaisvaltainen lähestymistapa ja nopea ajattelu tekevät hänestä poikkeuksellisen kuljettajan koko Formula 1 -historiassa. En pysty sanomaan, että hän olisi maailman kaikkien aikojen paras, mutta yksi poikkeuksellisimmista kuitenkin.

"Juuri nyt en voi uskoa tätä"

Vaikka maailmanmestaruus näytti jo melko pitkään todennäköiseltä Hamiltonille, oli britti hyvin hämmentynyt Austinissa MM-tittelin ratkettua. Tuoreen mestarin oli vaikeaa hahmottaa sitä, mitä tuli tehtyä.

– Juuri nyt en voi uskoa tätä itse. Muistan vieläkin, kun katselin osakilpailuja kotona. Nyt olen täällä kuusinkertaisena mestarina kaikkien suurten rinnalla. Minusta olen edelleen se normijätkä kotikonnuilta. Tämä on todella outoa, Hamilton sanoi kansainväliselle lehdistölle.

Lewis Hamilton, Austin 2019, GP 19/21
Austinissa oli maalattu jo ennen kisaa valmiiksi parkkipaikka vuoden 2019 maailmanmestarille.Larry W. Smith/AOP

Britti ei osannut laittaa mestaruuksia millään tavalla paremmuusjärjestykseen, mutta myönsi, että tällä kaudella kausi on vaatinut todella paljon. Hamilton kertoi ottavansa pettymykset todella raskaasti, mutta myös iloitsevansa onnistumisista täysin rinnoin.

– Tämä urheilulaji on antanut minulle ja elämälleni tarkoituksen. Olen siitä todella kiitollinen F1:lle. Vain muutamat maailmassa saavat edes tehdä tätä! Hamilton hehkutti haastattelussa.

Lue myös:

Hamilton varmisti historiallisen maailmanmestaruuden – Bottakselle osakilpailun voitto huiman ajon jälkeen ja MM-sarjan kakkostila

Bottaksen kisasuunnitelma muuttui aikaisessa vaiheessa – sisuuntui mestaruusmahdollisuuksien kirpoamisesta C Morella: "Ensi kaudesta tulee vielä parempi"

Mercedekset kaksoisvoittoon Austinissa, Hamilton varmisti uransa kuudennen maailmanmestaruuden – näin Yhdysvaltain osakilpailu eteni

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat