Suora

  • Käsipallon Champions League: Cocks - Bidasoa Irún
  • Urheiluruutu
  • Käsipallon Champions League
  • Kun suru särkee sisimmän - Linda Sonntag löysi pelastuksen fitnessurheilusta
  • Suunnistus kausikooste 2019
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, vuosikooste

Bottaksen maailmanmestaruusjahti mureni asiantuntijan mukaan liian kovaan henkiseen paineeseen: "Lewis pääsi Valtterin pään sisään ja ihon alle"

Valtteri Bottas haastoi viimeisenä kuljettajana Lewis Hamiltonia tämän kauden maailmanmestaruudesta.

Formula 1
Lewis Hamilton, Valtteri Bottas
Lewis Hamilton (vas.) koetteli kauden aikana Valtteri Bottaksen (oik.) henkistä kanttia.Charles Coates/Getty Images

Mercedeksen Valtteri Bottas, 30, ajaa uransa parasta F1-kautta. Tästäkin huolimatta suomalainen joutui taipumaan MM-sarjassa toiselle sijalla, kun tallikaveri Lewis Hamilton varmisti sunnuntaina uransa kuudennen maailmanmestaruuden.

Bottas aloitti kauden huikaisevalla tavalla. Suomalainen voitti viidestä ensimmäisestä kilpailusta kaksi, kolmessa muussa hän sijoittui toiseksi. Suomalainen pysyi tallikaverinsa kannassa, jonka kauden aloitukseen mahtui kolme ykkössijaa ja kaksi kakkossijaa.

Juuri ennen elokuun alussa koittanutta kesätaukoa Bottaksen suoritustaso kuitenkin notkahti ratkaisevasti, ja Hamilton pääsi karkuun MM-sarjassa.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että henkinen taakka kävi Bottakselle liian suureksi noihin aikoihin.

– Se liittyi varmasti osittain siihen, että Lewis oli paljon parempi käyttämään renkaita. Se oli tiedossa, mutta siihen ei löytynyt ratkaisua. Samaan aikaan piti puhua uudesta sopimuksesta. Mercedeksellä jatkon yläpuolella leijui kysymysmerkki. Se toi erilaista henkistä painetta.

Valtteri Bottas
Valtteri Bottaksen jatkopesti Mercedekselle varmistui elokuun lopussa. Bottaksen sopimus kattaa kauden 2020.Pixathlon/REX/All Over Press

Bottas joutui miettimään isoja asioita. Samaan aikaan Hamilton lisäsi vettä myllyyn alkukauden aikana väittämällä esimerkiksi, että antoi Bottaksen voittaa kauden neljännen kilpailun.

Mildh epäilee, että Hamilton onnistui hämmentämään Bottasta.

– Vähän pahoin pelkään, että Lewis pääsi Valtterin pään sisään ja ihon alle noiden henkisten asioiden takia. Lewis oli aika tiukka mediapelissään kauden aikana. Se saattoi näkyä Valtterin suorittamisessa. Hänen pärjääminen on enää pienistä asioista kiinni. Uskon, että hän oppii tältä kaudelta ihan valtavasti.

Hyvät lähtökohdat tulevaan

Vaikka Bottas ei saanut mestaruudesta kruunua loistavalla kaudelleen, on suomalainen osoittanut nostaneensa tasoaan.

Suomalainen on napannut tällä kaudella enemmän ykkössijoja kuin millään aiemmalla kaudella. Austinissa Bottas saavutti uransa seitsemännen ja tämän kauden neljännen voittonsa. Palkintokorokesijoja on jo nyt 15 tältä kaudelta ja MM-pisteitä, 314, enemmän kuin millään aiemmalla kaudella, vaikka kaksi osakilpailua on vielä edessä.

– Hän voi olla ylpeä itsestään. MM-kakkonen on hatunnoston arvoinen suoritus, Mildh sanoo.

Valtteri Bottas, Austin 2019
Valtteri Bottas tuuletti uransa seitsemättä osakilpailuvoittoa Austinissa sunnuntaina.Charles Coates/Getty Images

Bottaksella ei ole panosta enää kauden viimeisissä kilpailuissa, mutta Mildh uskoo, että siitä huolimatta yleisö näkee kauden parasta Bottasta.

– Uskon, että Valtteri sisuuntuu entisestään, kun mestaruus meni Lewisille. Hän ajaa aivan varmasti vielä seuraavat kilpailut, aika-ajot ja harjoitukset viimeisen päälle. Hän ei anna yhtään periksi. Hänellä on flow päällä ja energiaa.

Mercedes on kauden aikana saatu sopimaan aiempaa paremmin Bottakselle. Viime kisoissa suomalainen on ajanut vapautuneesti ja varsinkin Austinissa Bottas suorastaan puhkui itseluottamusta ennen kilpailua. Osakilpailuvoiton jälkeen Bottas kertoi C Moren tv-haastattelussa, että autoa on todella hyvä tunne ajaa.

– Siksi uskon, että näemme vielä ainakin yhden voiton Valtterilta tällä kaudella, Mildh povaa.

F1-kausi jatkuu kahden viikon kuluttua Brasiliassa.

Lue myös:

Bottaksen kisasuunnitelma muuttui aikaisessa vaiheessa – sisuuntui mestaruusmahdollisuuksien kirpoamisesta C Morella: "Ensi kaudesta tulee vielä parempi"

Hamilton varmisti historiallisen maailmanmestaruuden – Bottakselle osakilpailun voitto huiman ajon jälkeen ja MM-sarjan kakkostila

Mercedekset kaksoisvoittoon Austinissa, Hamilton varmisti uransa kuudennen maailmanmestaruuden – näin Yhdysvaltain osakilpailu eteni

Asiantuntija huomasi piiloviestin Valtteri Bottaksen sopimusuutisessa – kulisseissa tehty päätöksiä ensi kautta pidemmälle?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat