Suora

 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
 • Naisten 10 km, Davos
 • Jääkiekon EHT Tshekki - Ruotsi
 • Ampumahiihdon MC, naisten takaa-ajokilpailu, Hochfilzen
 • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 2. lasku
 • Val d'Isere, miesten pujottelun 2. lasku
 • Urheilustudio 15.12.
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Suomi
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti
 • Hiihdon MC, miesten 15 km (v) Davos
 • Miesten 15 km, Davos
 • Jääkiekon EHT-turnaus, Venäjä - Suomi
 • Mäkihypyn MC, miesten HS140, Klingenthal
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Klingenthal
 • Urheiluruutu
 • Ampumahiihdon MC, miesten viesti, Hochfilzen
 • Parikumpareet, Thaiwoo
 • Jalkapalloammattilainen Pele Koljonen vajosi pelisuohon - ja nousi takaisin pinnalle
 • Urheiluruutu

E-urheilun kova palkkiotaso havahdutti pelaajat verosuunnitteluun – osa on jo ryhtynyt yrittäjiksi: "E-urheilun verotus on kuin villi länsi"

Suomalaiset e-urheilijat ovat seuranneet golfarien ja tennispelaajien esimerkkiä verosuunnittelussa.

Muu urheilu
Jesse Vainikka ja Topias Taavitsainen.
Dota 2 -pelin maailmanmestarit Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen ovat päätyneet erilaisiin verotusratkaisuihin.Valve

Useat suomalaiset e-urheilijat ovat päätyneet perustamaan osakeyhtiöitä optimoidakseen verotuksensa.

Verohallinnon selvityksen mukaan e-urheilusta tuloja saavien määrä laski vuonna 2018 edellisvuodesta. Viime vuonna tuloja e-urheilusta sai 54 henkilöä, ja yhteenlaskettujen tulojen määrä jopa laski edellisvuodesta.

Totuus palkintosummista ei kuitenkaan ole aivan näin yksinkertainen, sillä osa e-urheilijoiden tuloista on tilitetty palkan sijaan pelaajien yhtiöille.

Korkein hallinto-oikeus teki vuonna 2010 ennakkopäätöksen, jonka mukaan yksilöurheilijalla on oikeus perustaa osakeyhtiö ja harjoittaa elinkeinotoimintaa yhtiönsä kautta. Päätös perustui muun muassa siihen, että yksilöurheilijat kantavat itse riskin toimeentulostaan tulojen perustuessa menestykseen.

Kasvaneet palkintosummat tekivät maailmanmestarista yrittäjän

Yksi osakeyhtiöratkaisuun päätyneistä e-urheilijoista on StarCraft II -strategiapelin maailmanmestaruuden vuonna 2018 voittanut Joona "Serral" Sotala.

21-vuotias pornaislainen päätyi perustamaan osakeyhtiön palkintosummien kasvettua.

– Alkuun otin palkintosummat normaalisti palkkana ja maksoin niistä verot ansiotulojen mukaan. Myöhemmin perustin osakeyhtiön ja teen nyt elinkeinotoimintaa sen kautta.

Sotalan verotettavat tulot olivat viime vuonna yhteensä 238 755 euroa.

Kaikkien aikojen toiseksi eniten tienanneen StarCraft II -pelaajan koko uran palkintorahat lähentelevät esportsearnings.com-sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) jo 800 000 dollaria eli vajaat 720 000 euroa.

Joona Sotala nostaa MM-pokaalia.
Joona "Serral" Sotala voitti StarCraft II -pelin maailmanmestaruuden vuonna 2018.Helena Kristiansson / Blizzard Entertainment

Sotala pitää urheilijaosakeyhtiötä hyvänä ratkaisuna.

– Suurin apu on siinä, että asiat menevät helposti yhtiön kautta eikä niillä tarvitse vaivata päätään. E-urheilun verotus on kuin villi länsi, eikä kukaan oikein tiedä, miten palkintoja pitäisi verottaa. Nyt asiat ovat selkeämpiä, kun tiedetään, miten rahojen kuuluu kulkea.

Yrittäjyys mahdollistaa Sotalalle paitsi kulujen maksamisen firman pussista, myös pesämunan rakentamisen sijoitusten kautta.

– Toistaiseksi rahoja ei sijoitettu mitenkään erityisemmin, lähinnä rahastoihin. Jossain vaiheessa olisi aikomus sijoittaa mahdollisesti muuhunkin, esimerkiksi osakkeisiin tai asuntoihin.

Yhtiöjärjestelyt selittävät Dota-mestarien tuloeroja

Urheilijoiden tulokärkeen nousi viime vuonna jälleen miljoonatulot käärinyt e-urheilija.

OG:n riveissä The International -miljoonaturnauksen voittaneen Topias "Topson" Taavitsaisen verotettavat ansiotulot olivat vuonna 2018 noin 1,7 miljoonaa euroa. Hänen joukkuekaverinsa Jesse "JerAx" Vainikan verotettavat tulot olivat 58 230 euroa.

Vainikka ja Taavitsainen voittivat vuonna 2018 Dota 2 -pelin The International -turnauksen OG:n riveissä. Turnauksen voittoa pystyy vertaamaan pelin maailmanmestaruuden voittamiseen.

Joukkueen jäsenten suuria tuloeroja selittää Vainikan osakeyhtiö JerAx Oy. Yhtiö teki viime vuonna reilun 1,9 miljoonan euron liikevaihdolla yli 1,7 miljoonan euron liikevoiton.

Vainikka ja Taavitsainen ovat järjestäneet verotuksensa merkittävästi toisistaan eroavin tavoin. Vainikan palkintorahojen maksaminen osakeyhtiölle nostaa myös esille kysymyksen siitä, kuinka merkittävä vastuu e-urheilijalla on omasta toimeentulostaan.

Verohallinnon ohjeiden mukaan urheilija on työsuhteessa, jos joukkueurheilija sitoutuu pelaajasopimuksessa urheilemaan (eli osallistumaan peleihin ja harjoituksiin) vastiketta vastaan. Tällöin kyse ei ole elinkeinotoiminnasta, sillä liiketoimintariski on pelaajan palkanneella organisaatiolla.

Vainikka ei halunnut kommentoida yhtiöjärjestelyään Yle Urheilulle.

Verotusasiantuntija: Joukkueurheilijan raja on häilyvä

Konsulttiyhtiö KPMG:n verotusasiantuntijan Jyrki Louhen arvion mukaan ero elinkeinotoimintaa harjoittavien yksilöurheilijoiden ja palkkatuloja pelaamisesta saavien joukkueurheilijoiden välillä on etenkin e-urheilussa usein häilyvä.

– Tulojen kuuluminen (urheilijan) osakeyhtiölle vaatii, että monet elinkeinotoiminnan tunnusmerkeistä täyttyvät. Lakia tulkittaessa arvioidaan monia tekijöitä, urheilijan toiminnassa täytyy esimerkiksi olla elinkeinotoiminnalle ominaista riskiä eli niin sanottua yrittäjäriskiä. Lisäksi arvioidaan, toimitaanko direktiovallan alla, eli kuinka vahva joukkueen määräysvalta on ja miten toiminnan kulut ja tuotot jakaantuvat. Myös sillä on merkitystä, kuinka pitkiä sopimukset ovat ja mitä niihin kuuluu, joten lain tulkitseminen ei ole yksinkertaista.

Entinen SM-liigakiekkoilija Louhi on erikoistunut etenkin urheilijoiden juridiikkaan ja verotukseen. Hän toimii uuden, suomalaisiin startup-urheilijoihin keskittyvän Sport Fund -rahaston liiketoimintajohtajana. Sport Fundin tarkoitus on sijoittaa urheilijalupauksien yhtiöihin ja saada sijoituksilleen tuottoa.

Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä painotettiin etenkin elinkeinotoiminnan riskiä ja sitä, että tulot muodostuivat usealta toimeksiantajalta ja toiminta oli itsenäistä. Joukkueurheilijoilla riskin kantaa pelaajan palkan maksava organisaatio, jolloin tulojakin kohdellaan palkkatuloina.

– Jos vertaa suomalaisiin jääkiekkoilijoihin, he solmivat varsin pitkiä sopimuksia ja heillä on yksi palkanmaksaja ja tulorahoitus tulee yhdestä lähteestä. E-urheilijalla tulovirtoja voi olla monenlaisia. Myös oma suoritus saattaa usein e-urheiljoilla vaikuttaa sopimuksen pituuteen.

E-urheilu ei Louhen mukaan ole ainoa laji, jossa rajanveto yksilö- ja joukkueurheilun välille on hankala.

– Urheilussakin asiat muuttuvat ja ovat tulkinnan alla. Esimerkiksi pyöräilyssä urheilijat ovat käytännössä yksilöurheilijoita, vaikka kilpailevatkin osana joukkuetta.

Lue myös:

Suomalainen e-urheilija ylsi jälleen miljoonatuloille – kärkinimi vaihtui

Yle Urheilu seurasi verotietojen julkistusta: MM-kultaluotsi Jalosella enemmän verotettavia tuloja kuin Kaisa Mäkäräisellä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat