Suora

  • Urheiluruutu

Palander ja Jauhojärvi saavat rinnalleen Kuningaskotkan ja Tube-tähdet – Urheilustudio tuo talvilajien kisat ja suositut kasvot taas ruutuun

Suositut asiantuntijat Sami Jauhojärvi ja Kalle Palander saavat talven Urheilustudiossa rinnalleen viisinkertaisen mäkiviikon voittajan Janne Ahosen.

hiihto
Urheilustudiossa nähdään vanhoja ja uusia kasvoja tulevana talvikautena.
Urheilustudiossa nähdään vanhoja ja uusia kasvoja tulevana talvikautena.Tomi Hänninen

Maailman laajin talviurheilutarjonta valtaa jälleen Ylen kanavat, kun Urheilustudion uusi kausi käynnistyy Leviltä 23. marraskuuta ja heti seuraavana viikonloppuna kisat ja tunnelmat välitetään Rukan pohjoismaisten lajien kauden avauksesta. Itsenäisyyspäivän jälkeisestä viikonvaihteesta eteenpäin Urheilustudion kotipesä on Ylen studiotalolla Pasilassa.

Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa nähdään talven viikonloppuina kaikkiaan noin 400 tuntia talviurheilua. Urheilustudio tarjoaa marraskuun loppupuolelta maaliskuun lopulle noin 300 maailmancupin kilpailua seitsemässä lumilajissa: alppihiihdossa, ampumahiihdossa, freestylessä, lumilautailussa, maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

– Poimimme katsojille aina mielenkiintoisimman tarjonnan live-urheilusta. Sen rinnalla tarjoilemme mielenkiintoisia näkökulmia ja puheenaiheita. Seuraamme totta kai suomalaisia, mutta otamme kiinni myös laajemmin talviurheilun ilmiöistä, kertoo Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

Talvella 2018–2019 kaikkien maailmancupin lähetysten keskikatsojamäärä kipusi noin 300 000:een. Eniten yleisöä keräsivät maastohiihdon ja naisten ampumahiihdon kisat, joita seurasi keskimäärin 532 000 katsojaa.

– Saimme tuotua talviurheilun ilosanomaa suomalaisiin koteihin vaikuttavalla volyymilla. Itse kisojen ohella suosikeiksi nousivat asiantuntijamme Sami Jauhojärvi ja Kalle Palander. Yleisö otti heidät omakseen ja antoi runsaasti kiitosta asiantuntevasta, mutta rennosta otteesta, iloitsee Palonen.

Kalle Palander, Janne Ahonen ja Sami Jauhojärvi
Kalle Palander, Janne Ahonen ja Sami Jauhojärvi.Tomi Hänninen

Kuningaskotka Ahonen ja tubetähdet mukaan Urheilustudion tiimiin

Jauhojärvi ja Palander saavat tulevana talvena rinnalleen kovan vahvistuksen, kun mäkihypyn maailmanmestari ja viisinkertainen Keski-Euroopan mäkiviikon voittaja Janne Ahonen liittyy Urheilustudion asiantuntijakaartiin.

– Kun minua kysyttiin mukaan, niin yhtään negatiivista ajatusta ei ole ilmennyt, ei heti eikä jälkeenpäinkään. Jos omalla, pitkän urani pienellä tietämyksellä pystyn tuomaan jotain asiantuntevaa näkökulmaa mäkihyppylähetyksiin, niin se olisi hyvä tavoite, Ahonen toteaa.

– Kokeilen, jos saisin jossain vaiheessa Kallelta suunvuoron ja pystyisin kommentoimaan johonkin aiheeseen jotain.

Urheilustudion tekijäkaartiin liittyvät myös tubettavat, räppäävät ja viihdyttävät somevaikuttajat Arttu Lindeman ja Jaakko Parkkali. Kaksikko osallistui kesällä Ylen Karaokekarnevaalikiertueelle ja yleisö valitsi heidän selostuskaraokesuorituksensa koko kiertueen parhaaksi.

Lindeman ja Parkkali muun muassa vierailevat tunnettujen penkkiurheilijoiden luona sekä tekevät “varjoselostuksen” jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen ottelusta Kazakstan-Suomi.

Puhetta kisa-analyyseista ilmastonmuutokseen

Urheilustudion lähetyksissä nähdään tänäkin talvena runsaasti puhetta muustakin kuin itse kilpailuista. Urheilijat kertovat voimabiiseistään, asiantuntijat vastaavat katsojien WhatsApp-kysymyksiin, Aikakoneet tarjoavat arkistojen aarteita ja keskusteluun nostetaan yhteiskunnallisia aiheita, kuten ilmastonmuutos, mielenterveys tai häirintä ja kiusaaminen urheilussa.

– Urheilustudion äärelle kokoontuu joka viikonloppu satoja tuhansia ihmisiä eri puolilta Suomea, kaikista ikäryhmistä ja yhteiskuntaluokista. Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tarjota tälle yleisölle myös sellaisia aiheita ja näkökulmia, joita ei perinteisesti urheilulähetyksissä ole totuttu näkemään, sanoo Urheilustudion päätuottaja Kristiina Kekäläinen.

Sami Jauhojärvi
Urheilustudiossa poiketaan välillä perinteisistä urheilulähetyksistä.Tomi Hänninen

Anterselvan kautta kohti EM-futikseen ja olympialaisiin

Urheilustudion kausi kestää kaikkiaan 18 viikkoa marraskuusta maaliskuun lopulle. Talven käynnistyttyä suunnataan hyvin pian jo katseet kohti penkkiurheilijan unelmavuodenvaihdetta, jolloin Tour de Skin ja Keski-Euroopan mäkiviikon lisäksi Nuoret Leijonat puolustavat maailmanmestaruuttaan Euroopan aikavyöhykkeellä Tšekissä.

Kauden mielenkiintoisimmat MM-kisat käydään ampumahiihdossa Italian Anterselvassa, jossa Kaisa Mäkäräinen saatetaan nähdä viimeistä kertaa MM-laduilla.

– Maailmancupien huipentuessa maaliskuussa aletaan jo luoda katseita kohti urheilun superkesää 2020. Jalkapallon EM-kisat ja Tokion olympialaiset näkyvät jo kevättalvella Urheilustudion lähetyksissä, lupaa Kekäläinen.

Kalle Palander, Janne Ahonen ja Sami Jauhojärvi
Kalle Palander toimii alppihiihdon, Janne Ahonen mäkihypyn ja Sami Jauhojärvi hiihdon asiantuntijana, mutta tarvittaessa heiltä irtoaa kommentteja myös muista lajeista.Tomi Hänninen

Lumilajien selostajat ja asiantuntijat

Alppihiihto

Selostajat: Nina Vanhatalo, Kristian Karlsson ja Jouni Pellinen. Asiantuntijat: Kalle Palander ja Marcus Sandell.

Ampumahiihto

Selostaja: Johannes Oikarinen. Asiantuntijat: Ville Kotikumpu, Sanna-Leena Perunka ja Paavo Puurunen.

Freestyle

Selostaja: Lauri Kottonen. Asiantuntija: Pekka Lehtikallio.

Lumilautailu

Selostaja: Sami Saarenpää. Asiantuntija: Peetu Piiroinen.

Maastohiihto

Selostajat: Jussi Eskola ja Jarmo Lehtinen. Asiantuntijat: Sami Jauhojärvi ja Kalle Lassila.

Mäkihyppy

Selostajat: Mikko Hannula, Marko Miettinen ja Kimmo Porttila. Asiantuntijat: Janne Ahonen, Jari Mantila, Tommi Nikunen ja Heli Pomell.

Yhdistetty

Selostajat: Mikko Hannula ja Kimmo Porttila. Asiantuntijat: Jari Mantila ja Tommi Nikunen.

Urheilustudion juontajat

Petra Manner, Antti Sahlström, Riku Salminen, Kristiina Kekäläinen ja Laura Lehtonen.

Lue myös:

Maailman parhaat talviurheilijat jälleen Ylen kanavilla! Katso tästä lähetystiedot ja kisa-aikataulut

Ylivoimaisia voittoja, sadasosien tappioita, ylilyöntejä, suuria tunteita – palaa viime hiihtokauden tunteikkaisiin huippuhetkiin

Kristallipallojahti alkaa! Näin ampumahiihdossa, hiihdossa, mäkihypyssä, yhdistetyssä, lumilautailussa ja alppilajeissa kisataan

Yle Urheilun talvitiimi vahvistuu: Kuningaskotka Janne Ahonen asiantuntijaksi

Lahtelaiset tubettajat sulattivat sydämet – Karaokekarnevaalin yleisön suosikiksi nousi tulkinta Naisleijonien MM-finaalin dramaattisista ratkaisuhetkistä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat