Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kultahaihattelun voi unohtaa – naisten salibandymaajoukkueelle Sveitsin MM-turnaus on opintomatka tulevaisuutta varten

Naisten kokemattomasta joukkueesta yli puolet debytoi MM-tasolla, ja tämän sukupolven parhaat kisat ovat tulossa vasta tulevaisuudessa, kirjoittaa Yle Urheilun Henri Pitkänen.

salibandy
Naisten maajoukkue maaottelussa Salossa syyskuussa 2019.
Naisten maajoukkue pyrkii palauttamaan Suomen kultakantaan 18 vuoden tauon jälkeen. Anssi Koskinen / Salibandy.fi

Ei Eliisa tai Ella Alankoa (nyk. Alanko-Salminen). Ei Karoliina tai Elina Kujalaa. Ei Nina Rantalaa (nyk. Rantasta). Ei Katri Luomaniemeä. Monet tutut pelaajat ovat poissa.

Naisten salibandymaajoukkue on kokenut suuren ja odotetun sukupolvenvaihdoksen, ja Sveitsin MM-kisoissa joulukuussa 20 pelaajasta peräti 11 on ensikertalaisia. Edellisestä Bratislavan kisaryhmästä nyt on mukana vain kahdeksan pelaajaa, ja heistäkin polvivammasta kärsineen tähtipuolustaja My Kippilän pelikunto on vielä arvoitus.

Tampereella 2015 ja Bratislavassa 2017 Suomi hävisi loppuottelun Ruotsille rangaistuslaukauskilpailuissa, ja nieltävä kalkki on ollut todella katkeraa. Joukkue pystyi molemmilla kerroilla tärkeimmässä paikassa erinomaiseen suoritukseen, mutta luu jäi käteen ja hopeamitaleja Suomelle on kertynyt kaikkiaan jo seitsemän.

Nyt MM-kulta on realistisesti ajateltuna vielä kauempana kuin aiemmin. Joukkue on todella nuori, eikä sen harteille kannata asettaa tälläkään kerralla ennakkosuosikin viittaa.

Koko joukkueen keski-ikä on 23,7 vuotta, ja jos kokeneet maalivahdit Tiltu Siltanen ja Krista Nieminen jätetään pois, kenttäpelaajien keski-ikä on 22,9 vuotta. Ryhmä on Suomen MM-historian nuorimpia, jollei nuorin joukkue.

Bratislavassa kenttäpelaajien keski-ikä oli 26,1 vuotta, joten pudotusta on tullut.

Suomella on kärkilaatua maailman parhaan pelaajan Veera Kaupin johdolla, mutta joukkueen terävä huippu on kapeahko. Ykkösviisikko kestää vertailua keneen tahansa maailmassa, mutta muista koostumuksista tarvitaan lisää syvyyttä.

Nuorta verta joukkueessa edustavat muun muassa hyökkääjät Suvi Hämäläinen, Meri-Helmi Höynälä ja Milja-Maria Saarikoski. Vasta 16-vuotias superlahjakkuus Hämäläinen pääsi takaportin kautta mukaan maajoukkueen kesäleirille, eikä Pirkkalan Pirkkain hyökkääjä ole jättänyt paikkaansa käyttämättä.

Hyökkäys on kaiken kaikkiaan keski-iältään vain 21,2-vuotias, ja ensikertalaisia on seitsemän. Vanhin pelaaja on Kippilän tavoin toipilaana ollut Alisa Pöllänen, 25.

Naisten salibandymaajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen.
Kävi MM-kisoissa miten kävi, Lasse Kurronen jatkaa naisten päävalmentajana vuoteen 2021 asti. Salibandy.fi

Uudessa projektissa päävalmentaja Lasse Kurronen on tiimeineen lähtenyt hakemaan ryhmään kahden vuoden kisaperiodille pelaajia, jotka ovat täydellisesti sitoutuneita toimintaan. Kurronen on kuluneiden neljän vuoden aikana korostanut naissalibandyn muutosta ja sitä, että maajoukkuepelaajille asetettuja vaatimuksia ja kriteerejä täytyy nostaa.

Nyt nämä varsin nuoret pelaajat täyttävät tämänhetkiset kriteerit parhaiten. Kun joukkuetta on osin pakon sanelemanakin nuorennettu näin paljon, on selvää, että jossain määrin Neuchatelin turnaus on opintomatka MM-tasolle. Kokemusta saa vain pelaamalla.

Tämän kisaryhmän parhaat MM-pelit siintävät tulevaisuudessa ja seuraavissa turnauksissa, mutta ei Sveitsissäkään menestyminen kiellettyä ole. Nuorten kehittäminen kovimmassa mahdollisessa paikassa on rahan laittamista pankkiin, ja koska Kurrosella on jo jatkosopimus seuraavasta kaksivuotisprojektista, hänelle on myös jatkoa ajatellen tärkeää nähdä valitsemiaan pelaajia tosikoitoksissa.

Valmistavassa EFT-turnauksessa Prahassa Suomi löi Sveitsin 10–6 ja Tshekin 5–4, mutta Ruotsi karkasi jo avauserässä ja oli parempi 6–4. Kylmä fakta on edelleen se, että Suomen edellinen voitto Ruotsista on syyskuulta 2015.

Tappioita on länsinaapuria vastaan peräkkäin 21, ja voiton ottaminen vaatii luonnollisesti melko täydellisen onnistumisen tälläkin kertaa. Suurimman ennakkosuosikin Ruotsin lisäksi muut kärkimaat Sveitsi ja Tshekki janoavat finaalipaikkaa, eikä heidänkään lyöminen ole ollut viime peleissä Suomelle täysin ongelmatonta.

Suomi tarvitsee Kippilää ja Pöllästä kaukalossa mielellään vielä mahdollisimman hyvässä pelikunnossa, jotta joukkue voi kamppailla täysipainoisesti MM-tittelistä.

Salibandyn huippumaa lähtee MM-kisoihin aina pelaamaan kultamitaleista, mutta tällä kertaa niiden nappaaminen olisi yksi kaikkien aikojen jymypaukuista. Toki eipä Leijonien maailmanmestaruuteen tai Huuhkajien mahdolliseen EM-kisapaikkaankaan kovin moni tainnut uskoa.

Lue myös:

Naisten salibandymaajoukkue MM-kisoihin nimetty – vammojen kanssa taistelleet My Kippilä ja Alisa Pöllänen mukana

Classic murskasi Steelersin, Sami Johansson teki kymmenen tehopistettä – sivuaa sarjan ennätystä

Salibandyn MM-joukkue valitaan muutaman viikon kuluttua – tähtipuolustaja Kippilä edelleen sivussa: "Uskon, että joulukuussa pystyn pelaamaan"

Maajoukkueen tähtipuolustajan MM-unelma vaakalaudalla – polvivamma oli niin musertava pettymys, että äidin piti ilmoittaa diagnoosi päävalmentajalle

Maailman paras naispelaaja saa asunnon, auton ja vessapaperit – ruotsalaiset hullaantuivat suomalaiskaksosista: "Sairasta, miten hyviä he ovat"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat