1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Yksi ketju on ylitse muiden NHL:ssä – Tuukka Raskin edessä operoivat maailman parhaat

Boston Bruinsin ykkösketju on ylivoimaisesti maailman paras, ylistää Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

David Pastrnak (vas.), Brad Marchand ja Patrice Bergeron muodostavat NHL:n tehokkaimman ykkösnyrkin. Kuva: Getty Images

Lienee itsestään selvää, ettei NHL ole koskaan ollut yhtä viihdyttävä tuote kuin juuri nyt. Lajilla on nuorekas, raikas ja urheilullinen ilme – voimme varmasti myös todeta, että jääkiekko on turvallisempaa kuin koskaan aiemmin. Jääkiekko ja NHL voivat erinomaisesti.

NHL on tietenkin edelleen ohi taktisten hienouksien vahva tähtikultin liiga.

Tarinat rakentuvat toinen toistaan taitavampien nuorten pelaajien ympärille. Ja kun näitä uuden sukupolven taitureita osuu vielä useampi samaan joukkueeseen, tarinat saadaan kokonaan uusille tasoille. NHL:stä löytyy tällä hetkellä käsittämätön määrä uskomattoman viihdyttäviä tutkapareja ja ketjuja, jotka saavat katsojat ylös tuolistaan illasta toiseen.

Maanantaina tätä herkkua oli jälleen tarjolla koko rahalla.

Edmontonissa Connor McDavid laittoi kansan haukkomaan henkeään jo ottelun toisella minuutilla. Uskomaton spurtti ohi Oliver Ekman-Larssonin, oli jälleen yksi häikäisevä osoitus McDavidin uskomattomasta nopeudesta ja rytminvaihtokyvystä. Ja nythän muistamme, että täysin jalkoihin jäänyt Ekman-Larsson on liigan eliittiä luistelijana.

McDavid on tehnyt alkukaudesta ketjukaverinsa Leon Draisaitlin kanssa uskomatonta tuhoa. Molemmat ovat rummuttaneet tulosta taululle yli puolentoista pisteen ottelukeskiarvolla. Tämä kaksikko lienee NHL:n vaarallisin duo juuri nyt. Vain taivas on rajana Oilersin ykkösketjun supertähdille, kun puhutaan pistemääristä koko kauden osalta.

McDavid ja Draisaitl ovat iskeneet reilun kahden edelliskauden aikana kiekon verkkoon yhteensä 120 kertaa. Samaan on pystynyt Coloradon tehokaksikko Mikko Rantanen-Nathan MacKinnon. Jos puhtaasti maaleja katsotaan, tässä on kaksi NHL:n vaarallisinta kaksikkoa parin edellisvuoden ajalta.

Tuukka Rask ja David Pastrnak ovat Bostonin joukkueen kulmakiviä. Kuva: Getty Images

Kun puhumme ketjukoostumuksista, yksi on ylitse muiden. Boston Bruinsin kärkiketju** Brad Marchand**-Patrice Bergeron-David Pastrnak on ollut jälleen tänä syksynä uskomattomassa lyönnissä. Puhumme maailman ylivoimaisesti parhaasta ketjusta, jolle ei yksinkertaisesti löydy pysäyttäjää.

Ketjua ei turhaan kutsuta the perfection line’ksi – täydelliseksi ketjuksi.

Bostonin ykkösnyrkki on monipuolisuudessaan hämmentävä kokonaisuus. Pelaajien liike, poikkeukselliset pelipäät, kovat taitotasot ja erinomaiset kemiat luovat pohjan luovalle pelaamiselle, jossa vastustajaa rangaistaan milloin milläkin tavalla. Suorahyökkäykset, kiekonriistot ja niistä käännöt, pitkät kulmamyllyt ja niin edelleen – kaikki käy ja kaikilla tavoilla tulee tulosta.

Tulosta on taas kuluvana syksynä tullut siihen malliin, että Pastrnak ja Marchand johtavat maanantain jälkeen kahdestaan NHL:n pistepörssiä. Pastrnak johtaa lisäksi maalipörssiä. Kolmikko on tehnyt Bostonin 52 maalista peräti 31 (59,6%). Kolmikon yhteenlasketut tehot tältä syksyltä kirjataan neljäntoista ottelun jälkeen hämmentävin lukemin 31+41=72.

David Pastrnak johtaa NHL:n maalipörssiä. Kuva: Getty Images

Maanantain kärkiottelu Pittsburghia vastaan tuntui olevan kolmikolle vain peruspäivä toimistolla_. _Kolmannen erän 3–4-tappioasema kääntyi 6–4-voitoksi viisi tehopistettä (2+3) iskeneen Marchandin johdolla. Ketjun yhteissaldo ottelusta oli 4+5.

Tätä tämä on ollut jo pitkään. Jos katsotaan ottelukohtaisia pistekeskiarvoja kahden edelliskauden ajalta, Marchand (1,38) löytyy sijalta neljä, Pastrnak (1,35) sijalta viisi ja herra täydellisyys, Patrice Bergeron sijalta yksitoista. Bergeron ei tee pisteitä kahden ensin mainitun tahtiin, mutta tämän kaikki muu pelaaminen hipoo täydellisyyttä.

Iso osa ketjun nerokkuutta perustuu juuri Bergeronin kautta lähes täydellisyyttä hipovaan tekemiseen. Puolustuksesta ei varasteta, ennemminkin päinvastoin. Lisäksi vitja on todella nälkäinen riistämään kiekkoa jo hyökkäysalueella. Pelaajien kiekoton pelaaminen on timanttia. Esimerkiksi Pastrnak on kymmenen parhaan kiekonriistäjän joukossa tämän syksyn osalta.

Tehot eivät siis tule miltään osin huijaamalla. Eikä tämä ole tähtikultin liigassa todellakaan aina itsestään selvyys.

Kuva: Bruce Bennett / Getty Images

Bostonin kärkiketjun tapauksessa on myös huomioitava jääajat. Siinä, missä Oilers-luotsi Dave Tippett peluuttaa McDavidia ja Draisaitlia maailmanlopun minuuteilla, Bostonin kärkipelaajia ei jääaikatilastojen kärjestä löydä. Marchand löytyi maanantai-iltana hyökkääjien jääaikakeskiarvoissa sijalta 37., Bergeron sijalta 48. ja Pastrnak sijalta 73.

Kolmikosta kenenkään jääaikakeskiarvo ei yllä 19 ja puoleen minuuttiin.

Vertailuksi mainittakoon, että esimerkiksi Draisaitlin jääaikakeskiarvo huitelee lähes 24 minuutissa. Pastrnak on tehnyt tällä kaudella huimat 7,12 pistettä pelaamaansa tuntia kohden, Marchandkin viisi ja puoli – molempien lukemat ovat NHL:ssä täysin omaa luokkaansa.

Bostonissa kaikella on tarkoitus. Hirmuisessa iskussa olevat pelaajat voisivat iskeä taululle vieläkin kovempaa tulosta, mutta siitä ei viime kädessä ole kyse. Päävalmentaja Bruce Cassidy ei aio peluuttaa avainpelaajiaan puhki runkosarjassa, koska seuran päätavoite on Stanley Cupin voittaminen.

Se tältä kolmikolta enää puuttuukin, vaikka Marchand ja Bergeron ovat jo kerran (2011) kannua nostelleet. Viime kesänä Boston kävi voiton päässä eikä olisi suuri yllätys, mikäli the perfection line johdattaisi omansa jälleen sen kaikkein suurimman äärelle tulevana suvena.

Se viimeistään sinetöisi ketjun yhtenä jääkiekkohistorian parhaista.

Lue myös:

Kaapo Kakolle NHL-uran kolmas maali – sarjajumbo Ottawa murskasi Rangersin karuin lukemin

Winnipeg Jetsissä kuohuu jälleen: seura on ilmiriidassa loukkaantuneen tähtipuolustajansa kanssa

Vahvasti Kärpissä pelanneen Jesse Puljujärven perässä on moni NHL-seura – myös Kaapo Kakon Rangers: "Jos oikea tarjous osuu kohdalle, teemme siirron"