Suora

  • Ampumahiihdon MC, naisten pikamatka, Hochfilzen
  • Elävä arkisto esittää
  • Ampumahiihtäjä Dorothea Wierer - lintsaajasta maailman parhaaksi
  • Lumilautailun MC: Montafon, lumilautakrossi
  • Lumilautakrossi, Montafon
  • Ampumahiihdon MC, miesten pikamatka, Hochfilzen
  • Nollamotivaatiosta kolminkertaiseksi nuorten MM-mitalistiksi - hiihtäjä Anita Korvalla armeijan ohessa suurten muutosten vuosi
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Klingenthal
  • Onnellisuus tärkeämpää kuin kiekkomiljoonat - Oskar Osala uskalsi jättää oravanpyörän ja elää nyt unelmaansa Espanjan golfrannikolla

Näin Huuhkajien historiallinen EM-kisapaikka irtosi – alkutahdit Tampereen rankkasateessa, Pukin upeita maaleja ja huipennus hurmioituneen kotiyleisön edessä

Yle Urheilu käy läpi Huuhkajien draamaattiset EM-karsinnat. Viimeinen sinetti EM-kisapaikalle saatiin perjantaina Helsingissä.

Jalkapallon miesten EM 2020

1

Paulus Arajuuri, Robin Lod ja Tim Sparv joutui pettymään Italiassa EM-karsintojen avauksessa.
AOP

23.3. Italia-Suomi 2–0

Loistavasti sujuneen Kansojen liigan lohkovaiheen jälkeen Huuhkajien EM-karsinnat alkoivat perinteiseen tyyliin. Kapteeni Tim Sparv puski 7. peliminuutilla pallon suoraan Nicolo Barellalle, joka tykitti osuman Huuhkajien maaliin. Italia vei lopulta kotivoiton maalein 2–0, eikä päävalmentaja Markku Kanervan yllätysveto siirtyä viiden puolustajan linjaan tuonut menestystä kovemman luokan vastustajaa vastaan.

– Kyllä tämä tappio korpeaa. Jäi sellainen fiilis, että enemmän olisi ollut saatavilla. Tasoero ei ollut niin iso, mutta Italia oli terävämpi, Teemu Pukki harmitteli Ylelle ottelun jälkeen.

2

Suomi juhli Armeniasta vierasvoittoa.
EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN

26.3. Armenia-Suomi 0–2

Italia-tappion jälkeen Suomi oli EM-karsinnoissa pakkovoiton edessä. Joukkueen ympärille ehdittiin rakentaa jo paljon mustia pilviä, sillä Kansojen liigassa oli tullut myös kaksi tappiota. Suomen piti siis katkaista kolmen kilpailullisen ottelun tappioputki pahassa paikassa Armenian vieraana. Suomi palasi tuttuun 4–4–2 -pelijärjestelmään ja nappasi arvokkaan vierasvoiton maalein 2–0. Hermostuneen alun jälkeen Huuhkajien maaleista vastasivat Fredrik Jensen ja Pyry Soiri.

– Tämä Armenia-ottelu oli meille henkisesti tiukka paikka, kun voitto piti saada. Joukkue osoitti henkistä kanttia ja venymiskykyä, päävalmentaja Kanerva totesi Ylelle.

– Tavoite oli, että tässä vaiheessa olisi vähintään neljä pistettä kasassa. Jäimme kolmeen, joten täysin tyytyväinen ei voi olla.

3

Suomen fanit ja Teemu Pukki vs Bosnia 8.6.
Suomen fanit kiittelivät Teemu Pukkia ja maalitykki faneja ottelun jälkeen.Tomi Hänninen

8.6. Suomi–Bosnia-Hertsegovina 2–0

Kahden vierasottelun jälkeen Suomen EM-unelma syttyi kunnolla, kun Huuhkajat taistelivat ennakkoon vahvemmasta Bosnia-Hertsegovinasta selvän 2–0-voiton. Sade piiskasi Ratinan stadionia, kun Teemu Pukki villitsi Huuhkajien kannattajia kahdella maalillaan. Lisäksi Glen Kamara toimi mallikkaasti Huuhkajien kapellimestarina. 16 103 katsojaa riemuitsi pelin jälkeen pitkään stadionilla.

Rankkasateessa tunnelma oli hieno.

Teemu Pukki ei voinut muuta kuin ihailla Suomen kannattajien toimintaa pelin aikana ja sen jälkeen.

– Se oli ihan käsittämätöntä. Harvoin olen Suomessa kokenut tuollaista. Ensimmäisellä puoliajalla oli vaikeitakin hetkiä, mutta yleisö tsemppasi hyvin.

– Toisella puoliajalla olimme selvästi parempi joukkue. Olisin itsekin voinut tehdä 4-5 maalia. Tärkeät kolme pistettä, niin voi antaa ne pienet munaukset anteeksi.

4

Benjamin Källman sai onnittelut avausmaalistaan.
Benjamin Källman sai onnittelut avausmaalistaan.EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

11.6. Liechtenstein–Suomi 0–2

Bosnia-ottelun jälkeen Suomi siirtyi Liechtensteinin vieraaksi. Suomi nappasi varmoin ottein vakuuttavat kolme pistettä, kun Pukki jatkoi maalitehtailuaan. Lisäksi Benjamin Källman viimeisteli ensimmäisen A-maajoukkuemaalinsa.

– Oli ajan kysymys, milloin verkko heilahtaa. Kypsä, ammattimainen esitys. Painotin paljon kärsivällisyyttä. Pyrimme luomaan tilaa linjojen väliin ja pelaamaan sinne rohkeasti. Pääsimme mukavasti paikoille, Kanerva summasi ottelun Ylelle.

EM-huumaa kesäkuun pelien jälkeen nosti entisestään se, että Armenia yllätti Kreikan kotikentällään 3–2. Samaan aikaan Italia nousi tappioasemasta voittoon Bosnia-Hertsegovinaa vastaan.

Suomi oli tässä vaiheessa yhdeksällä pisteellä lohkossa toisena ja kiinni ensi kesän EM-kisapaikassa. Armenia nousi voitollaan Suomen lähimmäksi uhkaajaksi kuuteen pisteeseen. Ennakkokaavailuissa Suomen tärkeimmiksi vastustajiksi nostetut Kreikka ja Bosnia olivat jo viisi pistettä Suomea jäljessä.

5

Teemu Pukki vs Kreikka 5.9.
Antti Yrjonen/NurPhoto via Getty Images

5.9. Suomi-Kreikka 1–0

Syyskuun EM-karsintapeleihin Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajien toiveet olivat nousseet entistä korkeammalle tasolle, jos se oli vaan mahdollista. Kreikka-pelille annettiin iso merkitys. Voitolla Huuhkajat olisi entistä lähempänä EM-paikkaa. Teemu Pukki nostatti Huuhkajien kannattajien riemun ylimmilleen jälleen kerran Ratinassa.

Suomi nappasi erittäin merkittävän kotivoiton Kreikasta Pukin rangaistuspotkuosumalla maalein 1–0. Rangaistuspotku tuli, kun kreikkalaispelaaja kopautti huolimattomasti toista Suomen tähteä Glen Kamaraa jalkaan rangaistusalueella. Voitto oli Huuhkajille jo kuudes peräkkäinen Tampereella. Pelin jälkeen päävalmentaja Kanerva innostui jopa huudattamaan Pohjoiskaarretta ja maajoukkueen kannattajia.

– Voittoa lähdimme hakemaan ja sen myös saimme. Joukkue osoitti taas fantastista voitontahtoa ja taisteluilmettä. Kreikka piti vähän enemmän palloa, mutta me pidimme heidät poissa vaarallisilta maalipaikoilta. Meiltä puuttui se viimeinen terävyys, joten kyllä tästä kehitettävää löytyy, Kanerva totesi pelin jälkeen.

– Muistan, että ennen pilkkuja vetäessä ovat jalat vähän tutisseet. Nyt oli kuitenkin aika hyvä fiilis. Siinä kaveri yritti jotain tulla provosoimaan ja seisoskelemaan vierelle, mutta minulla oli aika tarkka suunnitelma, että vedän oikealle alas. En usko, että maalivahti olisi torjunut, vaikka olisi sinne yrittänyt, Pukki jatkoi.

6

Sauli Väisänen vs Nicolo Barella FIN-ITA 5.9.
Mike Kireev/NurPhoto via Getty Images

8.9. Suomi-Italia 1–2

Suomen hurmiolle Ratinassa tuli Italiaa vastaan kuitenkin tyly stoppi. Karsintalohkon selvä ykkönen ei antanut Huuhkajien yllättää, vaikka Kanerva oli Italia-vieraspelin tapaan valinnut otteluun viiden pelaajan puolustuslinjan.

Italia meni johtoon Ciro Immobilen rynnistyksellä, mutta Suomi kampesi tasoihin Teemu Pukin rangaistuspotkumaalilla. Italian voittomaali jätti paljon puhuttavaa. Jorginho laukoi pallon myös rangaistuspotkusta maaliin. Mutta rangaistuspotkuvihellys tuli käsivirheestä, jossa Nicolo Barella ampui pallon lähietäisyydeltä Sauli Väisästä päin. Mutta monien tulkinnan mukaan Väisänen ei tehnyt käsivirhettä.

– Käteen se osui, mutta meillä oli tässä ihan vastikään tuomaribriiffi, missä sanottiin, että ei se ole käsivirhe, kun se tulee noin läheltä, Väisänen sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

– En itse ole nähnyt sitä videolta, mutta jos lonkalta täytyy sanoa, niin eivät tuomarit tunnu itsekään tietävän, mikä on käsivirhe ja mikä ei. Harmittaa, että tuollaiseen ratkeaa.

7

Glen Kamara vs Bosnia
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

12.10. Bosnia-Hertsegovina–Suomi 4–1

Tylyt tappiot jatkuivat lokakuun ensimmäisissä peleissä, kun Bosnia-Hertsegovina kylvetti Suomea omalla kotikentällään peräti maalein 4–1. Tappio ei ollut sinällään yllätys, koska Bosnia-Hertsegovina oli ennen Suomi-peliä hävinnyt vain yhden karsintaottelun kotikentällään viiden viime vuoden aikana. Mutta Huuhkajien peli Bosnia-Hertsegovinassa oli koko karsintarupeaman ainoa iso notkahdus. Neljä päästettyä maalia oli kuitenkin todella paljon.

Kaiken lisäksi vielä toppari Paulus Arajuuri loukkaantui ottelussa.

– Mikään ei oikein onnistunut. Joukkueen kokonaissuoritus oli kaikilta osin pannukakku, Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen kuvaili pelin jälkeen.

– Bosnia oli juuri niin kova kuin pelättiin. Suomi ei päässyt rakentamaan omaa pelaamistaan. Bosnia onnistui estämään myös Suomen vastahyökkäykset. Juoksuvoimaisia hyökkääjiä ja siten yhtä selvää vahvuutta ei näin onnistuttu hyödyntämään juuri ollenkaan.

8

Teemu Pukki
Tomi Hänninen

15.10. Suomi–Armenia 3–0

Bosnia-ottelun jälkeen Huuhkajat käänsi nopeasti katseensa muutaman päivän päästä koittaneeseen Armenia-peliin. Mediassa ottelu ristittiin Suomen jalkapallohistorian kaikkien aikojen tärkeimmäksi peliksi.

Pelistadion vaihtui voittamattomalta tuntuneesta Ratinan linnakkeesta Turkuun ja Kupittaan stadioniin. Suomella ei ollut kuitenkaan mitään hätää, kun Teemu Pukki osui kahdesti ja Fredrik Jensen kertaalleen 3–0-voitossa. Maalikarkelot aloitti avauskokoonpanoon noussut Jensen, joka teki maalin myös Armenia-vieraspelissä. Ei ollutkaan ihme, että Jensen ristittiin Armenian alistajaksi tai Kaukasuksen kauhuksi.

Teemu Pukki puolestaan teki ottelussa kaksi näyttävää maalia. Kaikkien aikojen tärkeimmän pelin jälkeen suomalaiskannattajat saivat myös lisää ilouutisia, kun Kreikka pelasi Huuhkajat EM-kisojen kynnykselle. Kovan painostuksen jälkeen Kreikka nappasi kotivoiton Bosnia-Hertsegovinasta maalein 2–1. EM-kisapaikkaan vaadittiin enää voitto lilliputtimaa Liechtensteinista kotikentällä Helsingissä marraskuussa.

9

Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky
Tim Sparv, Paulus Arajuuri ja Lukas Hradecky.Tomi Hänninen

15.11. Suomi–Liechtenstein 3–0

Jos lokakuista Armenia-ottelua hehkutettiin Huuhkajien kaikkien aikojen tärkeimpänä, nostettiin Liechtenstein-peli Suomen kaikkien aikojen tilaisuudeksi saavuttaa historiallinen EM-kisapaikka. Vuosikymmenien unelma oli lähempänä kuin koskaan.

Töölön jalkapallostadion oli myyty loppuun viimeistä penkkiä myöten, ja vaille lippua jääneet kannattaja olivat valmiita maksamaan huimia summia osallistumisesta otteluun. Suomi huudatti yleisöä jo viiden minuutin pelin jälkeen, mutta Pyry Soirin osuma hylättiin, koska Jasse Tuominen oli tilanteessa paitsiossa. Hetken kuluttua Tuominen vei Suomen johtoon maajoukkueuransa ensimmäisellä osumalla.

Toisella puoliajalla alkoi Teemu Pukki -show. Englannin Valioliigan hyökkääjätähti iski ensin maalin rangaistuspotkusta ja hetken kuluttua loppulukemat 3–0.

– Silmät kostuivat. Oli sellainen saavutus, etten oikein tiennyt, mitä ajatella. Olen tosi ylpeä tästä, mitä olemme saavuttaneet. Ihan tosissaan sen tajuaa varmaan vasta myöhemmin, Suomen ykköstähti sanoi.

Suomi varmisti karsintalohkonsa kakkossijan heti Italian jälkeen ja siten ensimmäistä kertaa paikan arvoturnauksessa, EM-kilpailuissa kesällä 2020.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme