Suomen MM-joukkueeseen murtautunut superlahjakkuus on yllättänyt kaikki, päävalmentaja ei ollut nähnyt koskaan edes pelaavan: "Olihan se shokki päästä mukaan"

Salibandyn kisajoukkueen kuopus Suvi Hämäläinen, 16, pelaa naisten MM-turnauksessa aiemmin kuin tyttöjen kisoissa.

salibandy
Suvi Hämäläinen salibandymaajoukkueen julkistamistilaisuudessa Myllypurossa 5.11.2019.
Suvi Hämäläisen nimi kannattaa painaa mieleen. Hän hakee läpimurtoa kansainväliselle tasolle vain 16-vuotiaana.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Naisten salibandymaajoukkueen yksi yllättävimpiä nimiä joulukuun MM-kisoissa Sveitsissä on Pirkkalan Pirkkain vasta 16-vuotias hyökkääjä Suvi Hämäläinen. Nuori hyökkääjälupaus pääsi kesän ensimmäiselle maajoukkueleirille kesken mukaan loukkaantumisten takia, eikä hän jäänyt katselemaan taakseen. Jonkun epäonnesta tuli klassisesti jonkun toisen onni.

Hämäläinen on tehnyt maajoukkuevalmennukseen vaikutuksen ennakkoluulottomalla asenteellaan, ja erittäin taitava sekä maalinälkäinen hyökkääjä on vakiinnuttanut paikkansa joukkueessa syksyn aikana. Syyskuun alussa hän debytoi Salossa pelatuissa maaotteluissa, ja lokakuun EFT-turnauksessa Prahassa hän sinetöi paikkansa myös Neuchatelin kisakoneessa.

Tiistaina hän hymyili joukkueen julkistamistilaisuudessa muiden mukana.

– Eihän minua oltu edes nimetty sille ensimmäiselle leirille, vaan tulin varapaikalta. Olihan se aikamoinen shokki päästä sinne, mutta olen mennyt vain tapahtuma kerrallaan, eikä ole ollut mitään paineita siitä, että olisi pakko päästä jonnekin, Hämäläinen sanoi.

– Olen katsonut ihan rauhassa, miten menee. Ilmeisesti on mennyt ihan hyvin, kun tänne asti on tultu. Onhan se vähän outoa, että naisten kisat tulevat ennen tyttöjen kisoja. Joukkuekaverit ovat tsempanneet koko ajan.

16 vuoden ja viiden kuukauden ikäisenä Hämäläinen on yksi kaikkien aikojen nuorimmista suomalaisnaisista MM-kisoissa. Ennätystä ei synny, sillä Elisa Simonen oli vielä nuorempi juuri 16 vuotta täytettyään Ahvenanmaalla pelatuissa kotikisoissa keväällä 1997.

Suvi Hämäläinen, Pirkkalan Pirkat.
Hämäläinen on naisten B-liigan pistepörssissä toisena tehopistein 9+9.Esa Takalo / Salibandy.fi

Maajoukkueen päävalmentaja Lasse Kurronen sanoo, että hän ei ollut nähnyt Hämäläisen koskaan edes pelaavan ennen tämän saapumista Eerikkilän leirille.

– Myönnän, että minulla oli vähän sellainen asenne, että katsotaan nyt, kun lukiolaistyttö tulee pyörimään aikuisten peleihin. Hän on tullut valtavan hienosti ja ennakkoluulottomasti sisään. Suvi oli Salon turnauksessa yksi meidän parhaita pelaajiamme, Kurronen toteaa.

Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantalakin myönsi joukkueen julkistamistilaisuudessa epäilleensä Hämäläisen valmiuksia.

– Kesäleiritysten alussa kysyin Lasselta, että oletko ihan varma tästä, kun Suvi on niin nuori ja muuta sellaista. Jossain kohtaa nostin käpälät kattoon ja totesin, että parhaat sinne kisoihin on valittava.

Ruotsi haaveena

Hämäläinen on pelannut aiemmin 10 vuotta jääkiekkoa maalivahtina, ja hän on totutellut kovempaan pelitempoon pelaamalla myös salibandya poikien peleissä.

– Fyysisyyttä ja pelinopeutta on paljon enemmän, ja sellaista kovuutta sieltä on varmasti tullut. En tiedä, onko siitä maalivahdin hommasta tullut sitten sitä, että tietää miten maaleja tehdään, Hämäläinen myhäili.

Naisten Salibandyliiga jakautui täksi kaudeksi A- ja B-liigoihin, ja Hämäläisen joukkue Pirkat on pelannut B-liigassa, ja sarjasijoitus on tällä hetkellä kolmas. Hyökkääjä on tehnyt kahdeksassa ottelussa tehopisteet 9+9, ja pelit ovat olleet tasoltaan juuri sopivia.

– Kaikki ovat kovia pelejä meille, eikä takki auki voi lähteä yhteenkään otteluun. Meille se on tällä hetkellä ihan täydellinen sarja.

Suvi Hämäläinen MM-joukkueen julkistamistilaisuudessa Myllypurossa 5.11.2019.
Hämäläinen myöntää, että ensimmäinen MM-ottelu Puolaa vastaan 7. joulukuuta saattaa jännittää. Pasi Murto / AOP

Suomen joukkue on erittäin nuori ja kokematon MM-tasolla. Ensikertalaisia on peräti 11, ja Bratislavan vuoden 2017 kisajoukkueesta nyt on mukana enää kahdeksan pelaajaa. Parhaat turnaukset ovat vasta tulossa tulevina vuosina.

Ehkä Hämäläisen omastakin iästä johtuen kokemattomuus ei ole näkynyt tai tuntunut.

– Kaikki vaikuttavat tosi kokeneilta, vaikka MM-tasolta sitä ei hirveästi olekaan. Joukkuehenki on tosi hyvä, ja kaikki vaikuttaa tällä hetkellä lupaavalta.

Hämäläinen on vasta uransa alkutaipaleella, mutta varmaa on se, että tulevaisuudessa hänestä tullaan puhumaan paljon. Ikäluokkansa ja sukupolvensa yksi lahjakkaimmista hyökkääjistä haluaisi mitata tasonsa joku päivä myös Ruotsin Superliigassa.

– Ruotsin lisäksi toivon, että voisi pelata mahdollisimman vanhaksi ja pääsisi näkemään mahdollisimman monet kisat.

Ennen Ruotsia ja muita haasteita edessä on kuitenkin ensimmäinen MM-turnaus. Hämäläisellä on selvä visio siitä, miten Sveitsissä käy.

– Eiköhän me kohdata Ruotsi finaalissa ja hoideta se.

Salibandyn MM-kisat pelataan Neuchatelissa 7.-15.12. Yle televisioi kisat kanavillaan.

Lue myös:

Kommentti: Kultahaihattelun voi unohtaa – naisten salibandymaajoukkueelle Sveitsin MM-turnaus on opintomatka tulevaisuutta varten

Naisten salibandymaajoukkue MM-kisoihin nimetty – vammojen kanssa taistelleet My Kippilä ja Alisa Pöllänen mukana

Salibandyn MM-joukkue valitaan muutaman viikon kuluttua – tähtipuolustaja Kippilä edelleen sivussa: "Uskon, että joulukuussa pystyn pelaamaan"

Maajoukkueen tähtipuolustajan MM-unelma vaakalaudalla – polvivamma oli niin musertava pettymys, että äidin piti ilmoittaa diagnoosi päävalmentajalle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat