Suora

  • Naisten normaalimatka, Pokljuka
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Zakopane
  • Mäkihypyn MC: Zakopane, miesten karsinta
  • Rallin MM, Monte Carlo, päiväkooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jalkapalloagenttina esiintyvä slovakialaismies on jatkanut huijauksiaan – helsinkiläisperheen äiti kertoo, miten hän pääsi petoksen jäljille

Kokosimme ohjeet, miten testijaksotarjouksen kanssa kannattaa toimia.

jalkapallo
Jalkapallo kuvituskuva
Valeagentti etsii huijattavansa sosiaalisesta mediasta. Kohteena ovat alaikäiset jalkapalloilijat pääasiassa Euroopassa, myös Suomessa.Tomi Natri / AOP

Pohjoismaissa alaikäisiä jalkapalloilijoita katteettomilla sopimuslupauksilla huijannut slovakialaismies on jatkanut toimintaansa.

Kerroimme keväällä ja kesän lopulla miehen toiminnasta, joka näytti jo kääntyneen parempaan suuntaan. Hän huijasi alkuvuoden 2019 aikana useammalta suomalaisperheeltä yhteensä muutamia tuhansia euroja luvatessaan perheen jalkapalloilevalle nuorelle akatemiapaikkaa italialaisessa jalkapalloseurassa. Tällaista sopimusta ei kuitenkaan koskaan syntynyt.

Kansainvälinen pelaajayhdistys FIFPro julkaisi miehen nimen tiedotteessaan heinäkuussa, ja sen jälkeen mies palautti rahat Yle Urheilun jututtamalle perheelle.

Yle Urheilun saamien tietojen mukaan mies on kuitenkin jatkanut toimintaansa, mutta hän esiintyy hieman eri nimellä kuin aikaisemmin. Jalkapallon Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Markus Juhola vahvistaa, että kevään jälkeen kaksi suomalaisperhettä on ollut yhteydessä epäiltyään huijausta. Yle Urheilun tietojen mukaan ainakin yksi suomalaisperhe on tehnyt miehestä rikosilmoituksen. Juholan saamien viranomaistietojen mukaan miehestä on tehty useita rikosilmoituksia muuallakin Euroopassa.

Toinen suomalaisperheistä ennätti Juholan tietojen mukaan maksaa miehelle. Toisen perheen äiti, ammatiltaan juristi, osasi ammattinsa puolesta epäillä internetin kautta tulevaa, liian hyvältä vaikuttavaa tarjousta.

Pelaajayhdistyksen Juhola perääkin perheiltä malttia. Hän tietää, että moni innostuu, kun kansainvälinen agentti ottaa yhteyttä, mutta hän kannustaa taustojen selvittämiseen.

– Pelaajayhdistykseen voi totta kai aina olla yhteydessä. Seuraankin voi yrittää olla yhteydessä, mutta sieltä on usein vaikea saada ketään kiinni. Jos kuitenkin sellaisen väylän löytää, irtisanoutuvat seurat yleensä voimakkaasti näistä agenteista irti ja kertovat, jos eivät ole heidän kanssaan tekemisissä, Juhola kertoo puhelimitse.

"Hän oli jotenkin niin vakuuttava"

Helsinkiläisperheen äiti kertoi Yle Urheilulle, miten välttyi maksamasta huijarille rahaa.

Mies toimii aina samalla tavalla, hän etsii Instagramista nuoren, johon ottaa yhteyttä yksityisviestitse ja tarjoaa try-outia Italiassa. Hän kertoo, että testijakso on ilmainen ja mukaan pääsee myös yksi vanhempi, mutta seura pidättää reilun tuhannen vakuusmaksun siltä varalta, että nuori ei saavukaan testeihin. Tämä summa luvataan palauttaa testijakson aikana.

Helsinkiläisäidin epäilykset heräsivät, kun hän muisti lukeneensa aiheeseen liittyvän jutun. Hän etsi jutun ja sen kirjoittajan, joka vahvisti miehen samaksi, aiemmin toimineeksi huijariksi. Mies otti vielä uudelleen yhteyttä, mutta äiti ilmoitti, ettei perhe ole enää kiinnostunut, koska on saanut tietoa huijauksesta. Mies pysyi tästäkin huolimatta kohteliaana.

– Häneltä tuli ihan ystävällinen viesti, että en ole huijari, mutta ymmärrän kyllä näkökulmasi ja toivon, että voisin vielä joskus myöhemmin auttaa poikaasi jalkapalloasioissa, äiti kertoo.

Valeagentti penkoo nuoren taustat somesta

Vaikka äiti työssään juristina kohtaa tapauksia, joissa internetin välityksellä huijataan ihmisiä esimerkiksi romanssin tai muun varjolla, piti hänkin silti miestä uskottavana.

– Hän oli jotenkin niin vakuuttava, äiti kertoo.

Vakuuttavuutta lisäsi, että mies oli selvästi tehnyt taustatyönsä hyvin. Hän osasi kertoa äidille maalivahtina pelaavan pojan erityistaidoista ja kertoi jopa nähneensä tämän pelaamista kansainvälisessä junioricupissa ulkomailla. Myöhemmin äiti havaitsi, että pojalla olivat näkyvissä kaikki nämä tiedot julkisella Instagram-tilillään. Jopa miehen kehumista rangaistuspotkutorjunnoista oli useampi video.

– Kyllä hän aika taitava on. Ajattelin, että jos en artikkelia löydä tai saa kirjoittajaa kiinni, selvitän seurasta, onko tämä joku oikeasti heille toimiva agentti. Ajattelin, että se vaatii sähköpostin vaihtoa ja selvittelyä, mutta olin valmis tekemään sen työn.

Älä luota somen kautta tulevaan viestiin äläkä ainakaan maksa

Myös Palloliiton poikien huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala kehottaa olemaan suoraan yhteydessä paitsi testijaksoksi valikoituneeseen seuraan, myös pelaajan omaan kotiseuraan. Niissä on hänen mukaansa muiden muassa valmennuspäälliköitä ja valmentajia, jotka tietävät, miten testijaksojärjestelmä toimii.

Rantala mukaan tilanne näyttää lupaavalta, jos agentti ottaa yhteyttä ja jos seurasta tulee lisäksi virallinen kutsu. Rahaa ei silti pidä hänen mukaansa missään nimessä maksaa. Epävarmoissa tilanteissa Palloliitto ja pelaajan oma seura voivat tulla avuksi.

– Vanhempien ja pelaajien pitää ymmärtää, että agentin tai valeagentin yhteydenotto ei tarkoita yhtään mitään, vaikka se kuulostaakin hienolta, puhelimitse tavoitettu Rantala kertoo.

Juniorien huijaaminen näyttää yleistyvän

Rantala on törmännyt valeagentteihin aikuispelaajien keskuudessa henkilökohtaisestikin, mutta yhä nuorempiin kohdistuvista huijausyrityksistä hän on kuullut vain median kautta. Palloliiton keskiössä onkin paitsi lasten, myös vanhempien, valistaminen. Maajoukkuenuorten kanssa työskentelevä Rantala kertoo asioista yleensä maajoukkueleirien ja -tapahtumien yhteydessä.

– Aihe on noussut enemmän ja enemmän esille, halusimme tai emme, ja meidän pitää keksiä, miten kommunikoimme agenteista pelaajille. Yritämme antaa ohjeita, millaiset viestit agenteilta pitää heti unohtaa ja ehkä jopa viedä eteenpäin. Juurikin, jos sosiaalisessa mediassa lähestyy ja lupailee jotain, niin kyllä silloin kaikkien hälytyskellojen pitää soida, Rantala kertoo.

Helsinkiläisperheen tapauksessa raha ei ehtinyt vaihtaa omistajaa ja äidin sanoin "hudista ei tullut kallis". Perheen 14 vuotta joulukuussa täyttävä poika ehti toki jo innostua testijaksosta ja hehkuttaa asiaa kavereilleen. Pettymys olikin iso, mutta poika löysi pilvestä hopeareunuksen.

– Poika sanoi, että hänen itsetuntonsa nousi tästä, vaikka mies olikin huijari. Hän oli kuitenkin hyvin tyytyväinen, että mies oli spotannut hänet, äiti kertoo.

Perhe esiintyy nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

Emme julkaise myöskään agentin nimeä, sillä häntä ei tiettävästi ole tuomittu jalkapallohuijauksiin liittyvistä rikoksista.

Lue myös:

Pohjoismaissa jalkapalloilijoita vedättänyt valeagentti palautti rahat suomalaisperheelle: "Huijari kysyi ensimmäisenä, onko hän mielestämme paha ihminen"

Testijakso ulkomaisen huippujalkapalloliigan akatemiaan? Liian hyvältä kuulostava tarjous on usein huijaus, ja valeagenttia voi olla vaikea tunnistaa

Jalkapalloagenttina esiintynyt eurooppalaismies on huijannut suomalaisperheiltä rahaa katteettomilla lupauksilla – haave italialaisen Parman nuorisoakatemiasta ei koskaan toteutunut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat