Suora

  • Blondi tuli paneeliin
  • Parayleisurheilun MM, kuudes kilpailupäivä
  • Kuudes kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Naiskiekko unohdettiin tylysti heti MM-huuman jälkeen – JYPin esimerkki on kullanarvoinen

JYPin päätös jäädyttää Riikka Sallisen numero SM-liigaottelussa on juuri sitä, mitä suomalainen jääkiekko tarvitsee, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Kirsi Teiskonlahti.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue
Riikka Sallinen
Riikka Sallinen päätti pelaajauransa viime kevään MM-kotikisoihin.Tomi Hänninen

Riikka Sallinen on täysin poikkeuksellinen jääkiekkoilija, jonka saavutukset hakevat vertaistaan. Vielä 45-vuotiaana Sallinen pelasi maailman huipulla ja oli yksi Naisleijonien tärkeimmistä pelaajista, kun Suomi saavutti historian ensimmäisen MM-hopeansa viime huhtikuussa.

Kevään MM-kotikisoihin päättynyt pelaajaura on täysin poikkeuksellinen tarina. Kaikesta tästä huolimatta JYP pääsi yllättämään ilmoittamalla, että seura jäädyttää kiekkolegendan numeron tammikuussa SM-liigaottelussa.

Yllätys ei liity siihen, etteikö Sallinen ansaitsisi huomiota, vaan siihen, ettei Suomessa ole tähän asti nähty vastaavanlaisia tempauksia. Yhteistyötä miesten ja naisten kiekkojoukkueiden välillä on alettu tehdä vasta viime vuosina.

Eikä seurajoukkueet ole ainoita syyllisiä siihen, ettei naiskiekko saa näkyvyyttä. Ongelma kumpuaa aina Jääkiekkoliitosta asti. Kevään MM-kisoissa Marianne Ihalaisen paita jäädytettiin ennen välieräottelua. Ihalainen oli vasta ensimmäinen nainen, jonka uraa Jääkiekkoliitto juhlisti virallisella seremonialla.

Vastaavaa kunnioitusta liitto ei ole järjestänyt Salliselle, vaikka tilaisuuksia olisi ollut. Sallinen kertoi uransa päättymisestä Yle Urheilulle jo kesäkuussa. Tämän jälkeen Naisleijonat on pelannut elokuussa koti-EHT:n, jonka pelipaikkoina olivat Vierumäki, Mikkeli ja Kerava. Tällä viikolla miesten jääkiekkomaajoukkue puolestaan isännöi omaa EHT-turnaustaan Helsingissä.

Hullunkurisinta koko asiassa on se, että Naisleijonat loi viime keväänä pienen naiskiekkobuumin Suomeen. Viimeistään nyt olisi ollut paikka nostaa Naisleijonat uudelleen koko kansan mieliin esimerkiksi juhlistamalla Sallisen uraa.

Maajoukkueen nostattamaa hurmosta ei ole kuitenkaan hyödynnetty. Kotoisen Naisten Liigan katsojakeskiarvot ovat pysyneet suunnilleen samana kuin viime kaudella. Paikoin on nähtävissä jopa katsojamäärän laskua siitäkin huolimatta, että Naisleijonat pelasi keväällä kaikki välineet Naisten Liigan markkinoinnille.

Naapurimaassa Ruotsissa naiset saavat jo palkkaa pelaamisestaan pääsarjassa ja naiskiekkoilijat otetaan miesten edustusjoukkueen tilaisuuksiin mukaan. Naiset näkyvät ja kuuluvat kiekkoarjessa, kuten pitää.

Naiskiekon esimerkillinen tuotteistaminen näkyy ruotsalaisseurojen kassoissa: pääsarjatason joukkueista Luulajalla on tällä kaudella paras yleisökeskiarvo, 518. Lukema on liki nelinkertainen Naisten Liigan parhaaseen yleisökeskiarvoon, nousijajoukkue HIFK:n 144:ään.

Nousijajoukkueelle katsojamäärä on Suomessa esimerkillinen. Surulliseksi Naisten Liigan katsojakeskiarvojen selaamisen tekee se, että kevät osoitti Suomessa olevan tilausta naiskiekolle. Kukaan ei ole vain osannut tarttua tilaisuuteen kasvattaa lajia Suomessa.

JYPille on annettava kolme leijonaa pelisilmästä. Sallisen huomioiminen on yksi askel naiskiekon parempaa tulevaisuutta kohti.

Lue myös:

JYP kunnioittaa Suomen menestyneimmän naisjääkiekkoilijan uraa: Riikka Sallisen pelinumero jäädytetään

Suomen kaikkien aikojen naiskiekkoilijan ura oli täysin poikkeuksellinen koko maailmassa – erikoinen yksityiskohta alleviivaa ainutlaatuista temppua

Jääkiekkolegenda Riikka Sallinen on päättänyt lopettaa pelaajauransa – kyselyitä valmentajaksi on jo tullut, mutta nyt hän ottaa aikaa kaukalon ulkopuoliselle elämälle

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat