Suora

  • Urheiluruutu
  • Freestylen MC: Thaiwoo, parikumpareet

Päävalmentaja Jalonen paljastaa, kuinka NHL:stä tuttu menestysresepti auttoi Leijonat hämmästyttävään mestaruuteen: "Pääsimme sellaiseen tilaan, johon harvoin pääsee"

Leijona-valmentaja Jukka Jalonen palasi kevään mestaruustunnelmiin ja kertasi MM-kultaan johtaneet salat Yle Urheilulle.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
TOP Suomi juhlii
Suomi juhli toukokuussa 2019 historian kolmatta maailmanmestaruutta Bratislavassa.Peter Shatz / AOP

Viime keväänä koko Suomi sekosi. Suureksi osaksi SM-liigapelaajista koostunut Suomen jääkiekkomaajoukkue yllätti kaikki ja ylsi sensaatiomaiseen MM-kultaan Bratislavassa.

Samana vuonna Suomen alle 20-vuotiaiden miesten joukkue voitti MM-kultaa. Naisleijonat rikkoi pohjoisamerikkalaisten ylivoiman ja raivasi tiensä ensimmäisenä eurooppalaisena maajoukkueena MM-finaaliin, josta Suomi poistui hopeamitalit kaulassa. Tammikuussa alle 18-vuotiaat Tyttöleijonat voitti kahdeksan vuoden tauon jälkeen MM-pronssia. Mitali oli 18-vuotiaiden turnauksesta vasta historian toinen.

Pian koko jääkiekkoa seuraava maailma puhui Suomesta ja ihaili täkäläistä valmennusta, kun altavastaajat nousivat mykistäviin saavutuksiin.

Jukka Jalonen
Jukka Jalonen valmensi Leijonat historian toiseen MM-kultaan vuonna 2011 Bratislavassa.Martin Rose / Getty Images

Leijonien päävalmentajalle Jukka Jaloselle kevään MM-kulta oli jo uran kolmas päävalmentajana. Vuonna 2011 Jalonen valmensi A-maajoukkueen ensimmäiseen Bratislavan ihmeeseen. Tammikuussa 2016 Jalosen valmentama alle 20-vuotiaiden maajoukkue puolestaan juhli mestaruutta kotikisoissa.

– Menestyminen antaa tietenkin uskoa siihen omaan tekemiseen ja näkemykseen, miten lätkää pitäisi pelata, valmentaa ja johtaa. Siten voi sanoa, että on aika levollinen olo ja rauhallinen mieli. Kuitenkin niin, että nälkää on jatkossakin pärjätä, Jalonen sanoo Yle Urheilulle.

Viimeisimmän mestaruuden vaikutukset ovat tuntuneet laajalti. Erityisesti suomalaisten reaktiot ovat jääneet Jalosen mieleen.

– Ensimmäisenä tulee mieleen, miten maailmanmestaruus vaikutti Suomen kansaan verrattuna aikaisempiin mestaruuksiin. Nyt se kosketti enemmän ja isompaa osaa.

Pelillisesti Kultaleijonilla oli suuri merkitys kotimaiseen kiekkoiluun. Pitkään on puhuttu siitä, että SM-liiga on jäänyt keskieurooppalaisten sarjojen jalkoihin, eikä sarja enää ime pelaajia samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Joel Kiviranta, Sport.
Viime kaudella Vaasan Sportissa pelannut Joel Kiviranta ponnisti mukaan Jalosen Leijoniin. MM-turnauksessa hän teki yhdeksässä ottelussa tehot 2+1=3.Tomi Hänninen

Jalonen uskoo, että maailmanmestaruus nosti kotimaisen sarjan arvostusta, koska kultajoukkueesta lähes puolet pelasi vielä viime kaudella SM-liigaa.

– Pelaajat uskovat siihen, että liigasta voi nousta joukkueeseen ja voimme pärjätä kimpassa. Uskon myös, että jokaisen joukkueessa olleen itseluottamus omaan tekemiseen ja ammattitaitoon kasvoi sen turnauksen ansiosta.

Menestys pohjautui yhteistyöhön ja jokaisen arvostamiseen

Epäitsekäs, taisteleva, toinen toisilleen pelaava. Muun muassa sellaisilla adjektiiveilla Kultaleijonia kuvailtiin. Ne piirteet olivat Jalosen mukaan tärkeä osa menestysreseptiä.

Fyysisesti Suomen joukkue oli loistokunnossa. Mutta pelkkä huippukunto ei olisi riittänyt siihen huikaisevaan saldoon, jolla Suomi pelasi. 17 päivässä Leijonat tahkosi kymmenen peliä. Näissä peleissä Suomelle tehtiin vain kaksi maalia kolmansissa erissä. Molemmat maalit teki Saksa, ja osumista toinen tuli Leijonien pelatessa ilman maalivahtia.

Käsittämättömän tuloksen takaa löytyy yksinkertainen oivallus. Peliaika jaettiin lähes tasan koko joukkueen kesken.

– Vedimme aika kylmänviileästi neljällä kentällä. Ketään ei peluutettu puhki. Jos osa hyökkääjistä pelaa yli 20 minuuttia per peli, noutaja tulee, kun pelataan noin tiivistä tahtia. Se on jonkinnäköinen oppi, Jalonen sanoo.

Marko Anttila
Leijonien nelosketjussa pelannut Marko Anttila nousi MM-kisoissa koko Suomen suosikiksi. MM-välierässä ja -finaalissa Leijonat teki neljä maalia. Anttila taituroi maaleista kolme.AOP

Samanlaista mallia Jalonen on nähnyt käytettävän NHL:ssä, jonne Leijona-luotsikin vielä mielisi viemään osaamistaan.

– NHL:ssä pelejä on tosi paljon tiiviiseen tahtiin. Kyllä ne joukkueet keväällä pärjää, jotka uskaltavat ja pystyvät pelaamaan laajalla materiaalilla. Totta kai sielläkin kärkipelaajat pelaavat enemmän kuin muut, mutta ei älyttömästi enemmän. Voittaminen olisi silloin todella vaikeaa.

Jalonen kokee, että ketjujen tasainen peluuttaminen oli yksi syy siihin, miksi Leijonista tuli kevään turnauksen aikana niin yhtenäinen joukkue. Yhteistyö oli saumatonta.

– Pääsimme sellaiseen tilaan, johon harvoin pääsee.

Tässä joukkueessa autetaan, kannustetaan ja rohkaistaan, kun joku tarvitsee apua jäällä tai sen ulkopuolella. Jokaista arvostetaan ja kunnioitetaan yhtä lailla riippumatta roolista ja tehtävästä.

Jukka Jalonen

Toisaalta jokainen pelaaja sitoutui joukkueen arvoihin, jotka käydään edelleen läpi ennen jokaista maajoukkuetapahtumaa.

Tärkeimmiksi arvoiksi Jalonen listaa, että Leijonissa jokaisen pitää saada olla oma itsensä, jokainen pelaa joukkueelle ja kommunikointi on avointa ja rehellistä.

– Tässä joukkueessa autetaan, kannustetaan ja rohkaistaan, kun joku tarvitsee apua jäällä tai sen ulkopuolella. Jokaista arvostetaan ja kunnioitetaan yhtä lailla riippumatta roolista ja tehtävästä.

Ensi keväänä Leijonien tavoitteena on ainoastaan maailmanmestaruuden puolustaminen Sveitsissä.

Lue myös:

Leijonapaitaan palannut Jesse Puljujärvi tyrmäsi paluun Edmonton Oilersiin – "Ei se ole enää vaihtoehto, siinä oli pieniä juttuja"

Jukka Jalonen ei lupaa mitään uutta ja ihmeellistä Leijonien pelitavan suhteen – "Voitot eivät ole meille pakkomielle"

Leijona-kapteeni Mörkö-Marko valittiin EHT:lle vaikeasta alkusyksystä huolimatta – Jalonen puolusti valintaansa: "Ihmisille on tullut harhakuva Anttilasta"

Leijonien riveissä Helsingin EHT:lla 14 maailmanmestaria ja Puljujärvikin mukana, Naisleijonat lähtee Venäjälle – katso kokoonpanot

Jukka Jalonen kertoo, miten satumainen menestys avasi mahdottomana pidetyn NHL-sauman – näin lähellä lähtö Leijonista oikeasti on: "Keskustelut käydään keväällä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat