Suora

  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Kommentti: Erik Haula on tällä vauhdilla ajamassa ohi Mikael Granlundista – luvassa muhkea palkankorotus

Carolinan Erik Haula on pelaamassa itselleen muhkeaa jatkosopimusta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Erik Haula
Erik Haula on pelannut mainion alkukauden Carolina Hurricanesissa.

VANCOUVER. Palataan kevääseen 2017.

Erik Haula on 26-vuotias eikä neljäs kausi Minnesotassa ole tuonut pelaajan tilanteeseen muutosta. Haula ei ole pystynyt tekemään läpimurtoa seurassa, joka varasi tämän kahdeksan vuotta aiemmin vasta seitsemännellä kierroksella. Minnesota ei tunnu uskovan hyvin pelanneeseen Haulaan ja se päästää tämän menemään kesän laajennusdraftissa.

Laajennusseura Vegasin kanssa Haula solmii juhannuksena 2017 kolmevuotisen ja reilun kahdeksan miljoonan taalan arvoisen sopimuksen.

Samaan aikaan toisaalla. Mikael Granlund on 25-vuotias ja takana on läpimurtokausi NHL:ssä. Granlund on elänyt kansakunnan kiekkokaapin päällä jo kuuden vuoden ajan ja nyt alkaa NHL:kin olla hallussa. Otteluita 81, maaleja 26, pisteitä 69, tehotilastossa +23 ja laukaisuprosentti lähes viisitoista.

Omat ennätykset kaudella 2016–17 paukkuivat kaikilla sektoreilla.

Minnesota ei voi kuin palkita Granlundin uudella rahakkaammalla sopimuksella. Vuosia kirjattiin sopimukseen kolme, miljoonia 17. Tie on auki taivasta myöden. Minnesota joukkueena on kasvanut suurten joukkoon ja Granlund sen hyökkäyspelin kapellimestariksi.

Mielenkiintoinen kaksikko kesää ajatellen

Kaikki edellä mainittu on pohjustusta tulevaa kesää ajatellen. Mikael Granlund ja Erik Haula ovat nimittäin vapaiden agenttien markkinoilla kesällä 2020 mielenkiintoisimmat suomalaisnimet. Pelaajista kumpikin on siinä iässä, että nyt sopimukseen on tarkoitus saada sekä vuosia että rahaa.

Pelaajat ovat kannuksensa ansainneet, nyt on aika rahastaa – tähän pelaajilla on täysi oikeus. NHL:ssä pelaaja saavuttaa vapaan agentin statuksen joko 27-vuotiaana tai seitsemän liigassa pelatun vuoden jälkeen. Vapaaksi agentiksi tultuaan pelaaja voi mittauttaa arvonsa markkinoilla ja valita seuransa vapaasti.

Mikael Granlund lähikuvassa.
Mikael Granlundilla on ollut pisteiden valossa hankala alkukausi. Getty Images

Granlund ja Haula ovat taustojensa vuoksi mielenkiintoinen kaksikko kesää ajatellen.

Vaikka Granlund on Haulaa vuoden nuorempi, tämä on kulkenut jatkuvasti porilaista askeleen edellä. Kun Yhdysvaltojen juniorisarjojen kautta uraa tehnyt Haula vielä raastoi yliopistokiekkoa Minnesotassa, Granlund oli jo mestari sekä Suomen että maailman mittakaavassa. Puhuimme suurimmasta kansansuosikista jääkiekossa sitten Teemu Selänteen.

Aika jälkeen Minnesotan on kuitenkin tasoittanut punnuksia merkittävästi tämän kaksikon välillä.

Juuri nyt kysyä sopiikin, onko Haula ajamassa ohi Granlundin? Onko Erik Haula kirinyt etumatkan kiinni kahdessa vuodessa, ja jos niin milloin ja miten se tapahtui? Voisiko ässätaustainen laitahyökkääjä olla tästä kaksikosta kesällä se, jonka sopimukseen kirjaillaan isompia summia? Vaikeita kysymyksiä, mutta yritetään.

Ei voi puhua yksittäisestä suonenvedosta

Kiistaton fakta on, että Haula on tehnyt parin edellisvuoden aikana kaikkensa maksimoidakseen Vegasilta saamansa mahdollisuuden. Vaikka polvivamma pilasi viime kauden, porilainen on jälleen kovassa lennossa. Kahdeksan maalia neljääntoista otteluun, on kova työnäyte rikkinäisen kauden jälkeen – varsinkin kokonaan uudessa ympäristössä.

Eikä Haulan tapauksessa voi puhua yksittäisestä suonenvedosta.

Erik Haula lähikuvassa.
Erik Haula.Getty Images

Toissa kaudella reppu heilui uhkapelien luvatussa kaupungissa 29 kertaa. Jos katsotaan reilun kahden edelliskauden tehtyjä maaleja pelattua tuntia kohden, Haula (1,30) löytyy 30 parhaan pelaajan joukosta NHL:ssä. Taakse jää Mikko Rantasen, Evander Kanen, Tyler Seguinin, Mike Hoffmanin kaltaisia maaliruiskuja. Ja otoskoko on yli sata ottelua. Toki huomioida pitää Haulan poikkeuksellinen laukaisuprosentti tältä kaudelta. On vaikea uskoa, että ässäkasvatti laukoisi läpi kauden 25 prosentilla. Toisaalta samaan hengenvetoon on todettava, että Haula on ollut tehokas läpi NHL-uransa. Sen jälkeen kun Carolina-laituri tuli NHL:ään, on hän laukonut yli kolmentoista prosentin tehoilla. Haula on 40 tehokkaimman laukojan joukossa NHL:ssä sen jälkeen, kun tuli liigaan 2013–14. Minkäänlaista romahdusta on siis vaikea suomalaislaiturille ennustaa.

Paine Granlundia kohtaan kasvaa

Mikael Granlund on laadukas pelaaja, jolle kuluva kalenterivuosi on ollut vaikea. Vaikeudet eivät voisi tulla uuden sopimuksen suhteen ikävämpään aikaan. Granlund on pelaaja, jota on tämän kovan työmoraalin vuoksi vaikea oikeastaan koskaan kritisoida. Mutta hyvä yritys ei valitettavasti riitä pelaajalta, joka kuittaa kuluvasta kaudesta kuusi ja puoli miljoonaa taalaa.

Siirron huippujoukkue Nashvilleen piti olla Granlundille erinomainen mahdollisuus, mutta toistaiseksi käteen ei ole jäänyt mitään. Jotenkin vaikuttaa kuin Granlund olisi jäänyt pelillisesti jotenkin ulkokaarelle uudessa joukkueessaan. Tilanne on varmasti pelaajalle outo, sillä ensimmäistä kertaa vuosiin Granlund ei ole se pelaaja, jonka mukana joukkue elää ja kuolee.

Mikael Granlund lähikuvassa.
Mikael Granlund on kirjannut tällä kaudella tehot 2+2.Getty Images

Menneenä keväänä Granlund pelasi Nashvillessa kahdeksan ottelun kuivan kauden, juuri nyt meneillään on kymmenen ottelun pisteetön putki. Paine suomalaista kohtaan kasvaa, eikä varmasti vähiten itsekriittisen pelaajan itsensä taholta. Kolme maalia edelliseen 31 otteluun on kestämätön tahti.

Samaan aikaan on kuitenkin nähtävä numeroiden taakse. Granlundille on kirjattu tällä kaudella Nashvillessa eniten sekä maalipaikkoja että vaarallisia maalipaikkoja. Niille, jotka uskovat maaliodotteisiin, voin kertoa, että Granlundin henkilökohtainen maaliodottama on sekin joukkueen paras. Etenkin Matt Duchenen ja Filip Forsbergin kanssa Granlund on muodostanut syyskaudella suorastaan erinomaisen ketjun.

Vaikeimman jakson Granlund kävi läpi Forsbergin loukkaantumisen (kuusi ottelua) aikaan. Yhteispeli Duchenen kanssa ei toiminutkaan ilman ruotsalaistähteä.

Vaikka Granlund pelaa läpi NHL-uransa vaikeinta jaksoa, parempaa lienee jatkossa luvassa. Tuskin Granlund esimerkiksi kovin pitkään kuuden prosentin tehoilla laukoo. Muutenkin pelaaminen on selkeästi parempaa, mitä suora numerotulos näyttää. Pitkässä juoksussa perustekemisen ja tuloksen suhde tasoittunee.

Granlundin laskevalla trendillä on selkeä vaikutus tulevaan sopimukseen

Eli onko Haula ajamassa Granlundin ohi ja miten se näkyy kesän sopimusneuvotteluissa?

Pidän toki edelleen Mikael Granlundia Erik Haulaa parempana pelaajana. Samaan hengenvetoon on lisättävä, että viime kädessä jääkiekko on maalintekopeli, ja nimenomaan tältä osin Haula laittaa Granlundille tiukasti kampoihin. Sen jälkeen, kun Haula lähti Vegasiin, kaksikko on tehnyt NHL:ssä yhtä paljon maaleja, vaikka Haulalla on 66 ottelua Granlundia vähemmän pelattuna.

Sen jälkeen, kun Minnesota vapautti porilaishyökkääjän, Granlundin pistekeskiarvo (0.73) on vain hieman Haulaa parempi (0,70).

Edelleen: Granlund on lähtökohtaisesti kaksikosta parempi ja monipuolisempi pelaaja, mutta mikään ei poista sitä tosiasiaa, että tulos laahaa ja pahasti. Laser HT:n kasvatin 1,25 pistettä pelattua tuntia kohden kalenterivuodelta 2019 riittää suomalaisten pörssissä sijalle 20. Suoritus on todella heikko, kun huomioon otetaan vastuu ylivoimineen kaikkineen.

Selvää on, että Granlundin laskevalla trendillä on selkeä vaikutus tulevaan sopimukseen, jos kurssi ei pian oikene. Jos katsotaan maaleja, Granlundin trendi viime vuosina on selkeä: 26, 21, 16 ja tältä syksyltä 2. Pisteiden kanssa tilanne on sama: 69, 67, 54, ja tällä hetkellä 4.

Toisaalta Nashvillen kanssa uutta sopimusta tuskin helpolla syntyy. Predators on palkkakaton kanssa ahtaalla eikä Granlund kuulu joukkueen pitkään kasassa olleeseen ytimeen. Aloittaakseen neuvottelut Granlundin kanssa, Nashvillen pitäisi ensin päästä eroon Kyle Turrisin sopimuksesta.

Jos taas sopimuksesta aletaan neuvotella vasta kesällä, kyse on lähinnä valinnasta Craig Smithin ja Granlundin välillä. Itse veikkaan siinä tapauksessa Smithiä, koska hän on pelannut Nashvillessa pitkään ja hänet saisi halvemmalla.

Uskon, että Granlundin tapauksessa molemmat osapuolet ovat vaikean puolivuotisen jälkeen varpaillaan jatkosopimuksen suhteen. Varmasti molemmin puolin toistaiseksi ollaan sillä kannalla, että antaa kantrin pauhata Broadwaylla vielä hetken ennen kuin päätöksiä jatkon suhteen tehdään.

Haula vastaavasti on pelaamassa itselleen muhkeaa palkankorotusta, mikäli tuloskunto pysyy yllä. Vegasissa syntyneet 29 osumaa ovat vielä tuoreessa muistissa ympäri liigan ja jos maalimäärät nousevat samoille haminoille tällä kaudella, puhumme jo käytännössä kahdesta 30 maalin kaudesta. Sellaisille pelaajille maksetaan.

Molemmilla eväät pelata kärkiketjuissa

Summa summarum: varmaa on, että ensi kesänä tarjolla on kaksi kappaletta erinomaisia suomalaisia jääkiekkoilijoita ja vieläpä sopuhintaan. Sekä Haulalla että Granlundilla on molemmilla eväät pelata NHL:n joukkueen kärkiketjuissa laadukasta ja tuloksekasta peliä.

Erik Haula, Carolina Hurricanes
Erik Haula on tehnyt tällä kaudella jo kahdeksan maalia.Patrick McDermott/Getty Images

Uskon myös, että molempien päällä on ensi kaudella erilainen pelipaita kuin juuri nyt. Haulan uusi sopimus tuskin mahtuu Carolinassa palkkakaton alle ja Granlund tarvitsee jostakin toisesta joukkueesta suuremman roolin. En näe Granlundia soittamassa uransa parhaina vuosina kakkosviulua kantrikaupungissa.

Lue myös:

NHL-syksyn suurin yllättäjä rämpii tilastoissa, mutta alistaa vastustajansa kaukalossa – Änärikirjeessä kuulet myös tähtipelaajan puolen miljoonan kasinovelkasekoilusta ja "ruotsalaisjengin" Finlandia-intoilusta

Tässä ovat kalenterivuoden parhaat suomalaistykit NHL:ssä – Patrik Laine kaukana kärjestä!

Kommentti: Erik Haula on noussut yhdeksi parhaista kolmosketjun senttereistä NHL:ssä – loistokkaat otteet voivat tarkoittaa taas uutta osoitteenmuutosta

Mikael Granlundin legendaarinen osuma kirvoitti NHL:n ensimmäisen ilmaveivimaalin nuorelta venäläiseltä: "Unelmoin tuollaisesta maalista"

Kommentti: NHL:ssä edessä jälleen huima suomalaiskausi – kovimmat suomalaistykit jahtaamaan jopa sadan tehopisteen rajaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat