Suora

  • Parayleisurheilun MM, kahdeksas kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Teroottisia novelleja ja kolmioloikkaa
  • Urheiluruutu

Yleisurheilijat raivostuivat Timanttiliigan uudistuksesta – estejuoksutähti lataa kritiikkiä IAAF:lle: "Selvästikään meidän työpanoksellamme ei ole mitään merkitystä"

IAAF karsii yhteensä kahdeksan lajia pois Timanttiliigasta, koska tv-lähetysten pituus lyhenee kahdesta tunnista 90 minuuttiin.

yleisurheilu
Emma Coburn
MM-hopeamitalisti Emma Coburn onnittelee Kenian Beatrice Chepkoechia maailmanmestaruudesta Dohan MM-kisojen estejuoksussa.Getty Images

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF tiedotti keskiviikkona (siirryt toiseen palveluun), että Timanttiliiga-kilpailusarjassa ei ensi kesänä nähdä virallisina lajeina kiekonheittoa, 3000 metrin estejuoksua, 200 metrin juoksua ja kolmiloikkaa.

IAAF:n päätös perustuu Timanttiliigan tv-lähetysten tiivistymiseen kahdesta tunnista puoleentoista tuntiin. 24 lajia (12 miesten ja 12 naisten) valikoituivat niiden yleisösuosion mukaan. Kun lähetyksen kestosta karsitaan, on pisin juoksumatka Timanttiliigassa ensi vuodesta alkaen 3000 metriä.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton mukaan 100 metriä, pituushyppy ja korkeushyppy ovat kolme suosituinta Timanttiliigan lajia. Lajivalikoimasta pudotetuista lajeista kiekko, kolmiloikka ja 3000 metrin estejuoksu kiinnostavat yleisöä IAAF:n mukaan vähiten.

– Tavoitteemme on luoda nopeampitempoinen ja jännittävämpi maailmanlaajuinen sarja, jota tv-yhtiöt haluavat esittää ja fanit katsoa. Ymmärrämme niiden urheilijoiden pettymyksen, joiden laji ei ole osa vuoden 2020 sarjaa, IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe sanoi tiedotteessa.

Urheilijalle merkittävä tulonlähde

Pettyneet urheilijat tyrmistyivät IAAF:n päätöksestä pudottaa lajeja pois Timanttiliigasta. Estejuoksun yhdysvaltalainen maailmanmestari Emma Coburn kokee IAAF:n päätöksen kertovan siitä, että liitto ei arvosta urheilijoiden antamaa panosta ja näkyvyyttä kilpailusarjalle.

– Olen pettynyt. Lajien leikkaaminen ei ole ratkaisu jännittävän tv-ohjelman tekemiseen. Älkää syyttäkö urheilijoita ja lajeja, IAAF. Me kilpailemme ja luomme show'n. Kilpailu on jännittävää ja mukaansatempaavaa, sen te voitte itse tulkita. Selvästikään meidän työpanoksellamme ei ole mitään merkitystä, Coburn kirjoittaa Twitter-tilillään suoraan Coen perusteluihin viitaten.

Coburn avautui aiheesta lisää lähes 300 tuhannelle Instagram-seuraajalleen yhteisöpalvelun Stories-osiossa. Coburnin mukaan päätöksellä on suuri vaikutus kaikkiin niihin urheilijoihin, jotka eivät voi osallistua Timanttiliigan finaaliin tai voittaa Timanttiliigan palkintorahoja kauden aikana.

Yulimar Rojas, Doha2019
Yulimar Rojas hätyytteli kauden mittaan kolmiloikan maailmanennätystä. Kolmiloikka ei ole ensi kesänä Timanttiliigan virallinen laji.Michael Steele/Getty Images

Liiga on huipuille merkittävä tulonlähde, sillä kunkin lajin finaaliosakilpailun voittaja saa 50 000 dollarin eli noin 45 000 euron palkinnon. Yksittäisistä osakilpailuista voittaja pokkaa 10 000 dollaria.

– Tämä muuttaa paljon. Kyseessä on starttirahat, palkintorahat ja totta puhuen myös estejuoksun suosion kasvu ja tulevaisuus. Sen sijaan, että IAAF olisi miettinyt, miten tv-lähetyksiä voisi parantaa tuotantoa kehittämällä, he vähentävät lajeja väittämällä, että ne eivät ole jännittäviä tai suosittuja, Dohassa MM-hopeaa napannut Coburn kirjoittaa.

3000 metrin estejuoksu ja 200 metriä ovat mukana kymmenessä osakilpailussa Timanttiliigan ulkopuolisena lajina. Finaalissa ei poistettuja lajeja nähdä.

– Nähdään kentillä vuonna 2020. Mutta voitte luottaa siihen, ettei tällä sivulla enää tulla näkemään mitään IAAF:aa promoavaa sisältöä, Coburn kuittaa.

Vaikutus myös kiekkojätti Ståhliin

Hollantilainen pikajuoksutähti Dafne Schippers kertoi Twitterissä olevansa hämmentynyt IAAF:n päätöksestä. 200 metrin spesialisti ei ymmärrä, miksi yksi suosituimpiin yleisurheilun lajeihin kuuluva 200 metriä poistuu Timanttiliigan ohjelmasta.

– Olen hämmentynyt. Tuore Timanttiliiga-kysely osoittaa, että 200 metriä on yksi suosituimmista lajeista. 200 metriä ei silti ole yksi 24 lajista Timanttiliigassa. Oletteko tosissanne? Schippers kirjoittaa Twitter-tilillään.

Ruotsin kiekonheittotähti, maailmanmestari Daniel Ståhl on yksi niistä urheilijoista, jotka eivät pääse ensi vuonna kamppailemaan muhkeista palkintorahoista jokaisessa osakilpailussa. Miesten kiekonheitto, kuten myös kolmiloika, ovat ohjelmassa vain neljässä osakilpailussa, mutta ei Timanttiliigan huipentavassa finaalissa.

– Todella ikävää, Ståhl viestitti lyhyesti ruotsalaislehti Aftonbladetille.

Daniel Ståhl ,Dohan MM 2019
Ruotsin Daniel Ståhl juhli Dohassa kiekonheiton MM-kultaa.Patrick Smith/Getty Images

Lue myös:

Leo-Pekka Tähti kelasi MM-välieriin

Uransa jo lopettanut aitajuoksun olympiavoittaja kyllästyi eläkepäiviin nopeasti – Dawn Harper-Nelson janoaa menestystä Tokiosta

KOK viittasi kintaalla olympiakisajärjestäjien toiveille – siirtää kävelyt ja maratonit 800 kilometrin päähän Tokiosta

MM-välieriin juossut pika-aituri Reetta Hurske tienasi alle 5 000 euroa – tulokuningattareksi nousi seiväshyppääjä Wilma Murto

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat