Suora

  • Blondi tuli paneeliin
  • Parayleisurheilun MM, kuudes kilpailupäivä
  • Kuudes kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Aavikolla komento on vaihtunut – loukkaantumisten riivaama Antti Raanta on pudonnut varamiehen rooliin

Jatkuvat loukkaantumiset ovat pudottaneet Antti Raannan kakkosvahdin rooliin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Antti Raanta
Antti Raanta lähikuvassa.
Antti Raanta ei ole pystynyt nappaamaan ykkösvahdin paikkaa takaisin.Getty Images

Arizonan lyhyt jääkiekkohistoria ei tunne maalivahtia, joka olisi päässyt pokkaamaan NHL:n parhaalle veskareille ojennettavaa Vezina-pokaalia. Lähimmäksi on päässyt Ilja Bryzalov, joka sai kaudella 2009–10 toiseksi eniten ääniä äänestyksessä. Kovin lähellä ei voitto rehellisyyden nimissä kuitenkaan ollut – ykkössijat menivät Buffalon Ryan Millerin eduksi selvästi 23–5.

Saattaa kuitenkin olla, että tällä kaudella aavikolla päästään lähemmäksi kuin koskaan aiemmin.

Valtavana yllätyksenä tätä ei voi pitää. Arizona on ollut jo parin vuoden ajan paitsi hyvin valmennettu ja tiivis, myös erinomaisesta maalivahtipelistä nauttimaan päässyt joukkue. Moni asia Arizonassa muuttui parempaan suuntaan kesällä 2017. Silloin seuraan palkattiin päävalmentajaksi Rick Tocchet ja ykkösveskariksi Antti Raanta.

Raanta ei kuitenkaan ole Coyotes-maalivahdeista se, joka taistelee tällä kaudella Vezinasta.

Antti Raanta
Antti Raanta on paininut viime aikoina loukkaantumisten kanssa.AOP

Ei olisi uskonut kevättalvella 2018, että Raanta on vain puolitoista vuotta myöhemmin menettänyt selkeän asemansa Arizonan aloittavana maalivahtina. Raanta pelasi kauden 2017–18 jälkimmäisellä puoliskolla uransa selkeästi parasta jääkiekkoa. Chicagon ja New Yorkin kautta Arizonaan päätynyt Lukko-kasvatti oli kevätkauden kuumimpia, ellei kuumin maalivahti NHL:ssä. Kauden päätteeksi torjuntaprosentti näytti mykistävää 93 prosenttia, päästettyjen keskiarvo 2,24:ää.

Kaikki näytti hyvältä jatkoa ajatellen.

Mutta Raanta ei ole pysynyt kasassa Arizonan vuosinaan ja se lienee suurin syy siihen, miksi maalinsuulla on nähty kuluvan kalenterivuoden aikana selkeä vallanvaihdos. Pelkästään ensimmäisen Coyotes-kautensa aikana Raanta oli sivussa loukkaantumisen vuoksi vähintään yhden ottelun, usein useampia, syyskuussa, lokakuussa, marraskuussa, helmikuussa ja maaliskuussa.

Eikä kausi 2018–19 ollut ehtinyt kuin marraskuulle, kun Raanta oli jo menettänyt vammojen vuoksi kymmenen ottelua. Lopulta polvivamma paketoi Raannan viime kauden jo ennen joulua. Raumalainen pelasi kaudella 2018–19 vain kahdessatoista ottelussa. Ja miten ollakaan, Raannan ensimmäinen alavartalon vamma näki päivänvalon tällä kaudella jälleen heti syyskuussa.

Suomalaismaalivahdin NHL-uran suurimmaksi haasteeksi ovat nousseet toistuvat loukkaantumiset.

Darcy Kuemper
Darcy Kuemper on noussut Raannan ohi.Getty Images

Kun joku loukkaantuu, ovi aukeaa aina jollekin toiselle, tässä tapauksessa kanadalaismaalivahti Darcy Kuemperille. 30-vuotiasta Raantaa vuoden nuorempi Kuemper on Los Angeles Kingsin ylijäämäveskari, jonka Coyotes hankki Raannan kakkosmieheksi kaudella 2017–18. Saatuaan mahdollisuutensa aloittavana maalivahtina viime kaudella, Kuemper ei ole taakseen katsellut.

Kun puhumme Darcy Kuemperista nyt, puhumme NHL:n kuumimmasta maalivahdista.

Kuemper voitti menneellä kaudella 25 ottelua 92,5 torjuntaprosentilla ja on ollut kuluvana syksynä, jos mahdollista, vieläkin parempi. Ennen torstain Columbus-ottelua Kuemperin torjuntaprosentti (94,0) sekä päästettyjen keskiarvo (1,69) olivat kumpikin NHL:n parhaita noteerauksia.

Eikä kyse ole kritiikistä Raantaa kohtaan. Kyse on siitä, ettei päävalmentaja Tocchetilla ole mitään syytä vaihtaa aloittavaa maalivahtia.

Kuemper on voittanut neljästä edellisestä ottelusta kolme ja päästänyt näissä taakseen yhteensä seitsemän maalia. Raanta on hävinnyt putkeen kaksi ja päästänyt näissä taakseen yhteensä kahdeksan osumaa. Jos tämän ja viime kauden tilastot lyödään nippuun, Kuemper on voittanut otteluistaan 52 prosenttia, Raanta 41.

Kuemperin torjuntaprosentti tältä ja viime kaudelta on 92,7, Raannan 90,8.

Tämän vaikeampaa matematiikkaa ei NHL:n veskaripeluutukseen liity.

Kojoottien veskaritilanne on mielenkiintoinen myös jatkoa ajatellen. Seura antoi lokakuussa ykkösvahdin paikan ryöstäneelle Kuemperille kahden vuoden jatkosopimuksen, mikä pitää kanadalaisen aavikolla kesään 2022. Raannan sopimus sen sijaan päättyy kesällä 2021.

Antti Raanta
Antti Raannan kausi 2017–2018 on ollut maalivahdin uran paras NHL:ssä toistaiseksi.Getty Images

Kuemper on siis todennäköisesti Arizonan aloittava maalivahti myös tulevalla kaudella.

Raanta sen sijaan on yli neljän miljoonan sopimuksensa kanssa kallis kakkosmies. Vaikka Arizona on jonkin sortin budjettijoukkue, sillä ei ole palkkakaton alla juurikaan tilaa. Ja vaikka nykyään NHL:ssä mennään vahvasti kahden miehen veskaritandemeilla, vajaat yhdeksän miljoonaa kahteen veskariin saattaa olla ensi kaudella liikaa.

Jos siis Arizona haluaa jossakin vaiheessa tehdä tilaa palkkakaton alle, voisiko Raanta olla yksi mahdollisista liikkujista?

Liikkuu Raanta Arizonasta tai ei, tärkeintä olisi jatkossa pysyä terveenä. Raanta on näyttänyt parin edelliskauden aikana olevansa maalivahtina hyvää NHL-tasoa. Sillä ei kuitenkaan ole juurikaan merkitystä, jos pelaaja on koko ajan sairastuvalla. Eikä jatkuvat vammat voi olla viime kädessä vaikuttamatta myös peleihin.

Lue myös:

Näin syntyi Donskoin NHL-uran ensimmäinen hattutemppu: "Varmaan edellisen kerran onnistuin vastaavassa, kun olin viisivuotias"

Kommentti: Erik Haula on tällä vauhdilla ajamassa ohi Mikael Granlundista – luvassa muhkea palkankorotus

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat