1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Näin IAAF:n suomalaisjäsen vastaa Timanttiliigasta ulos joutuvien tähtiurheilijoiden kritiikkiin – lohduttaa suunnitteilla olevalla uudella kilpasarjalla

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksessa istuva Antti Pihlakoski ei usko, että Timattiliigan lajien karsiminen ohjaisi ihmisiä toisten lajien pariin.

Antti Pihlakoski on IAAF:n hallituksen jäsen. Kuva: AOP

Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF tiedotti keskiviikkona, (siirryt toiseen palveluun) että Timanttiliiga-kilpailusarjasta karsitaan kahdeksan lajia pois. Karsittuja lajeja ovat miesten ja naisten kiekonheitto, 3000 metrin estejuoksu, 200 metrin pikajuoksu ja kolmiloikka. IAAF:n ratkaisu sai kovaa kritiikkiä urheilijoiden keskuudesta.

Lajien urheilijoille päätös tietää tulojen menetyksiä ja medianäkyvyyden vähentymistä. Kunkin lajin finaaliosakilpailun voittaja on saanut 50 000 dollarin eli noin 45 000 euron palkinnon. Yksittäisistä osakilpailuista voittajalle on maksettu 10 000 dollaria.

– Tämä muuttaa paljon. Kyseessä on starttirahat, palkintorahat ja totta puhuen myös estejuoksun suosion kasvu ja tulevaisuus. Sen sijaan, että IAAF olisi miettinyt, miten tv-lähetyksiä voisi parantaa tuotantoa kehittämällä, he vähentävät lajeja väittämällä, että ne eivät ole jännittäviä tai suosittuja, Dohassa MM-hopeaa napannut Emma Coburn kirjoitti sosiaalisessa mediassa.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski oli mukana tekemässä kritiikkiä herättänyttä päätöstä.

Antti Pihlakoski, miksi IAAF päätti karsia lajeja Timanttiliigasta?

– Kansainvälinen yleisurheiluliitto uudistaa kilpailujärjestelmää, ja Timanttiliigan osalta on sovittu, että tehdään sellainen 90 minuutin tiivis paketti. Aikataulusyistä ohjelmaan ei mahdu ihan kaikki lajit. Yleisurheilussa on paljon lajeja – ei haluta tehdä 4–5 tunnin lähetyksiä. Halutaan tehdä 90 minuutin ydin. Silloin sinne mahtuu ne lajit, jotka sinne kisajärjestäjien mielestä sopii, Pihlakoski perusteli Yle Urheilulle IAAF:n päätöstä.

– Tietyt lajit ovat Timanttiliigassa ja sen alapuolelle on suunnitteilla ihan uusi Golden Tour -kilpailujärjestelmä. Tähän tulee sitten Timanttiliigasta puuttuvat kilpailut. Tämä periaatteessa nostaa tämän alemman sarjan tasoa. Esimerkiksi Turun Paavo Nurmen kisat hyötyvät tästä, kun kilpailut pääsevät kultatasolle, Pihlakoski jatkoi.

Onko kyse vain rahasta ja tv-oikeuksista?

– Tässä ei ole kyse pelkästään rahasta ja tv-oikeuksista – tässä selkeytetään koko kilpailujärjestelmää. Timanttiliigan osalta on haluttu tehdä hyvin selkeä formaatti, jota voidaan sanoa myös tv-tuotteeksi. Tässä on kuitenkin enemmän kyse koko yleisurheilun kokonaisuudesta. Näen itse tämän asian valoisana, vaikka ne lajit, jotka eivät ole Timanttiliigassa, tästä purnaavat.

– Aion itse tehdä töitä, että pudonneiden lajien osalta Golden Tourin kilpailut ovat yhtä arvokkaita kuin Timattiliigan – olkoon kyse sitten rankingpisteistä tai palkkioista.

Onko Golden Tourilla luvassa yhtä suuret palkintorahat kuin Timanttiliigassa?

– Näistä asioista ei ole vielä päätetty, mutta tulevan rankingpisteytyksen kannalta on tärkeää, että kaikki lajit ovat tasa-arvoisessa asemassa. Silloin kun Golden Tourilla käydään niitä lajeja, joita Timanttiliigassa ei ole, on tärkeää että urheilijat saavat saman verran pisteitä kuin Timanttiliigan lajit.

Eriarvoistaako IAAF:n päätös lajeja?

– Pidän erittäin tärkeänä sitä, että lajit ovat tasa-arvoisessa asemassa. Töitä tämän puolesta tullaan tekemään. Lopullisia päätöksiä asian suhteen ei ole vielä tehty. Suomalaisittain asiaa voi ajatella positiivisesti, koska uuden systeemin myötä Paavo Nurmen kisat ovat entistä tärkeämpi maailman parhaille urheilijoille, joiden laji ei ole Timanttiliigassa.

Uskotko, että lajien karsiminen voi ohjata urheilijoita toisten lajien pariin?

– En jaksa uskoa tähän. Kaikki lajit ovat kuitenkin mukana arvokisoissa. Ei tilanne aivan tavaton ole, sillä esimerkiksi moukari ja muutamat muut lajit eivät ole olleet mukana Timanttiliigassa. Näiden lajien kisoja on aikaisemmin käyty seuraavan tason kilpailuissa. Nyt tämä kokonaisuus rakentuu niin, että Golden Tour -kisasarjan merkitys on huomattavasti kovempi. Kyllä kilpailupaikkoja löytyy kaikille lajeille ja yleisurheilun monimuotoisuus säilyy, IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen näki.

Miten vastaat urheilijoilta tulleeseen kritiikkiin? Esimerkiksi Dafne Schippers kritisoi IAAF:n päätöstä Twitterissä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Silloin kun on esimerkiksi kyse 200 metrin juoksusta, niin Timanttiliigan järjestäjä voi järjestää Timattiliigan kilpailun yhteydessä 200 metrin juoksun, mutta kisa ei kuulu 90 minuutin live-osioon. 200 metriä pitää kisata ennen live-osiota tai sen jälkeen. Timanttiliigan ulkopuolisista lajeista rankingpisteet eivät ole samaa tasoa kuin Timanttiliigassa.

Alkaako Golden Tour jo ensi kaudella?

– Tavoite on se. Parin viikon päästä meillä on IAAF:n kokous, jonka yhteydessä tämä pitäisi saada lopullisesti linjattua, Pihlakoski päätti.

Lue myös:

Yleisurheilijat raivostuivat Timanttiliigan uudistuksesta – estejuoksutähti lataa kritiikkiä IAAF:lle: "Selvästikään meidän työpanoksellamme ei ole mitään merkitystä"

MM-välieriin juossut pika-aituri Reetta Hurske tienasi alle 5 000 euroa – tulokuningattareksi nousi seiväshyppääjä Wilma Murto