1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Jukurit (Jääkiekon Miesten Liiga)

Jukureiden pääomistaja: Rikostuomion saanut Jukka Toivakka voi mahdollisesti jatkaa seuran omistajana – "Jos toimitaan luottamustehtävissä, ne ovat asia erikseen"

SM-liigaseura Mikkelin Jukureiden pääomistajan Heikki Viitikon mukaan rikostuomion saaneen Jukka Toivakan rahallinen panos ei ole ollut seuralle enää niin merkittävä.

Jukka Toivakan jatko Jukureissa selviää ensi maanantaina hallituksen kokouksessa. Kuva: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Rikostuomion keskiviikkona saaneen Jukuri-vaikuttajan Jukka Toivakan tilannetta SM-liigajoukkue Mikkelin Jukureiden hallituksessa käsitellään ensi maanantaina. Toivakka sai käräjäoikeudessa tuomion liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, ja Toivakka on jo ilmoittanut valittavansa päätöksestään.

Toivakka on Heikki Viitikon jälkeen Jukureiden suurin osakkeenomistaja 26 prosentin osuudellaan. Hän on lisäksi hallituksen jäsen sekä toimi syyskuuhun asti myös puheenjohtajana sekä toimitusjohtajana, mutta siirtyi sivuun tehtävistään oikeusprosessin ajaksi.

Viitikon mukaan kyseiset tehtävät on nyt hajautettu ja operatiivinen ryhmä pyörittää seuraa.

Viitikko kertoo, että Jukureiden hallituksen kokouksessa maanantaina päätetään, missä tehtävissä Toivakka jatkaa. Viitikko ei halua vielä sen suuremmin avata tilannetta, mutta kertoo, että hänen mielestään Toivakan luottamustehtävät ja omistajuus pitäisi erottaa toisistaan asiaa käsiteltäessä.

– Tämä on ääneen pohdintaa, mitä pitäisi välttää. Mutta jos tuomio olisi lainvoimainen, se ei aseta esteitä omistamiselle tai hallituksen jäsenenä olemiselle. Asettaako se esteitä julkikuvan kannalta, johon vahvasti liittyvät puheenjohtajan ja toimitusjohtajan rooli. Se rupeaakin olemaan eri tontilla, Viitikko kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Onko siis mahdollista, että hän saisi jatkaa omistajana, mutta ei luottamustehtävissä?

– Se on yksi mahdollisuus. Kyllähän omistaa saa mitä vaan, teki mitä vaan, jos näin karrikoidaan. Eihän omistajuutta voi tämmöisiin asioihin linkittää minun mielestä. Mutta jos toimitaan luottamustehtävissä, ne ovat asia erikseen.

"Riski on, että vähäksi aikaa jää tahra"

Mikkeliläinen liikemies Toivakka oli Viitikon mukaan aikoinaan merkittävä rahoittaja seuralle. Vuosikymmeniä toimineesta seurasta tuli vuonna 2009 osakeyhtiö, jossa Toivakka oli vahvasti mukana. Mestis-aikoihin Toivakka toimi Viitikon sanoin Jukureiden "priimusmoottorina" ja oli nostamassa joukkuetta SM-liigaan. Vuoteen 2017 saakka Toivakka oli yhtiön suurin osakkeenomistaja.

Viitikon mukaan Toivakan rahallinen panos ja merkitys seuran taloudelle on ollut nykyään vähäisempää. Tuoreimman tilinpäätöksen mukaan kahden seuraavan tilikauden aikana Jukureiden on maksettava loput SM-liiga Oy:n osakkeen 1,8 miljoonan euron hinnasta. Maksettavaa on vielä yli miljoona euroa.

– Toivakan ei tarvitse maksaa siitä. Kulut ja tulot ovat olleet balanssissa. Muut osakkaat rahoittavat SM-liiga Oy:n osakkeen maksun, sanoo Viitikko.

Viitikko kertoo, että keskustelut Toivakkaan liittyen on Jukureiden hallituksessa ladattu maanantaille kokoukseen. Joitain keskusteluja on kuitenkin tilanteesta käyty. Hän ei osaa vielä sanoa, mitä tuleman pitää.

– Muutama sana on vaihdettu yhteistyökumppanien ja hallituksen muutamien jäsenien kesken. Emme usko, että hän on tahallaan yrittänyt ajaa kenenkään päälle, Viitikko sanoo.

– Eivät nämä koskaan mukavia ole, oli tuomio mikä tahansa. Riski on, että vähäksi aikaa tahra jää seuralle.

Sijoittaja Heikki Viitikko. Kuva: Petri Vironen / Yle

Jukureiden seurahistoriassa vuonna 2013 silloinen Mestis-joukkueen päävalmentaja Jarno Pikkarainen erotettiin nujakoinnin vuoksi. Tuolloin Toivakka oli päättämässä Pikkaraisen työsuhdetta.

– Seuran arvomaailma ajoi tässä muun yli. Mentiin yli sen mikä voidaan hyväksyä. Katsottiin samalla yli ehkä lyhytkestoisen urheilullisen menestyksen, puheenjohtaja Jukka Toivakka kommentoi kuusi vuotta sitten.

Odotatteko, että Toivakka oma-aloitteisesti toimii samoin ja luopuu tehtävistään Jukureissa?

– Tietysti silloin aikoinaan tehtiin oikea päätös, mutta enemmän vaikuttaa se, kuinka paljon maailman meno on muuttunut viime aikoina. Vaatimustasot käyttäytymiselle ovat kasvaneet. Se on ihan hyvä linjaus. Mutta ihmisiä me olemme kaikki, välillä sattuu ja tapahtuu. Nykyään joutuu herkemmin vastaamaan teoistaan, Viitikko sanoo.

Jukka Toivakka toimii lisäksi varapuheenjohtajana Jääkiekkoliiton hallituksessa. Hallituksen puheenjohtaja Harri Nummela kertoi Yle Urheilulle, että Toivakalla itsellään ja jääkiekkoliitolla on tilannearvion tekemisen paikka.

Toivakka ei ole vastannut Yle Urheilun yhteydenottoihin.

Lue myös:

Mikkelin Jukurien johtohahmolle ehdollinen vankeusrangaistus liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta

IS: Jääkiekkopomo Toivakka joutuu tiistaina oikeuteen – joutuu sivuun tehtävistään Jukureissa

Mikkelin Jukurit yhdistää puheenjohtajan ja toimitusjohtajan tehtävät