Ugandan ainoa koripalloammattilainen ihastuttaa Naisten Korisliigassa – "Koripallo on antanut minulle mahdollisuuden toisenlaiseen elämään"

Koripallo on antanut Kouvottaria edustavalle ugandalaiselle Claire Lamunulle mahdollisuuden parempaan elämään. Lamunu valittiin Naisten Korisliigassa lokakuun parhaaksi pelaajaksi.

Claire Lamunu ei aluksi halunnut muuttaa Suomeen kylmän sään takia. Kuva: Ville Ristolainen

KOUVOLA. Claire Lamunu kävelee Kouvolan keskustassa torstai-iltapäivänä. Pakkasta on pari astetta ja viiltävä tuuli iskee Lamunun kasvoihin. Juuri ilmasto oli yksi syistä, miksi 185-senttinen korinaluspelaaja pyrki välttämään Suomeen saapumista.

Lamunu oli jo ilmoittanut agentilleen, ettei halua pelata paikassa, jossa on kylmää ja lumista. Kaikki muuttui kuitenkin ensimmäisen vuoden aikana.

Ugandan ainoan korisammattilaisen koti on ollut Kouvolassa liki puolentoista vuoden ajan. Nyt kaikki on Lamunulle tuttua, vaikka Suomen ilmasto aiheutti aluksi suurimmat haasteet.

Koripallo on kuljettanut Lamunun Ugandasta ensin Etelä-Kaliforniaan ja Portugalin kautta Kouvolaan.

– Elämäni ensimmäisen 23 vuoden aikana en tiennyt, minä ovat kylmyys ja lumi. Se pelotti minua aluksi. Ensimmäiset kaksi kuukautta olivat raskaita, mutta sen jälkeen kylmyys oli koko ajan samanlaista. Selvisin siitä, joten ajattelin, että voin asua missä päin maailmaa tahansa, sanoo Claire Lamunu hymyilee leveästi.

Avantouintia ja kalakeittoa

Koripallo on muuttanut Ugandan pohjoisosassa Gulun kaupungissa syntyneen Lamunun elämän.

Afrikkalaisena verenperintönä tullut elämänilo paistaa Lamunun asenteesta. Kasvot ovat koko ajan hymyssä, kun hän kertoo tarinaansa.

Suomalaisista ruoista ugandalaisen suosikki on kalakeitto ja makaronilaatikko. Hernekeittoa sen sijaan Lamunu pyrkii välttämään. Myös avantouinti kuuluu nykyisin osaksi jokaviikkoista rutiinia.

– Minun joukkuekaverini ovat aivan ihania. Teemme paljon hauskoja asioita yhdessä kuten avantouintia. Pelkäsin aluksi sitä tosi paljon, mutta nyt suorastaan rakastan avantouintia.

– Aluksi kävin uimassa kerran kahdessa viikossa ja nykyisin käyn avannossa kerran viikossa.

Myös kentällä Lamunu on tehnyt hyytävää jälkeä. Kouvottaret johtaa naisten korisliigaa puhtaalle pelillä seitsemän kierroksen jälkeen. Lamunu on toistaiseksi pelannut 16 pisteen ja 13 levypallon keskiarvoilla. Hänet valittiin myös sarjan parhaaksi pelaajaksi lokakuussa.

Kuva: Antti-Jussi Korhonen

Rakkaus koripalloon syttyi välittömästi

Lamunu syntyi Ugandassa 25 vuotta sitten. Köyhissä oloissa kasvaneen naisen lajivalinta oli sattuman kauppaa.

Lamunu oli kävelemässä kotikaupunkinsa lähiössä, kun hän näki tyttöjen pelaavan koripalloa. Tyttöporukkaa valmentanut mies huikkasi pitkävartiselle Lamunulle kiinnostaisiko häntä tulla mukaan pelaamaan.

– Luultavasti valmentaja kysyi minua mukaan, koska olin pitkä ja laiha, jota olen myös edelleen, sanoo Lamunu ja repeää nauramaan.

– Koripallo tuntui saman tien hauskalta. Opin myös asioita nopeasti, mikä lisäsi kiinnostustani.

Ensimmäisissä harjoituksissa hän viiletti kentällä paljain jaloin, mutta kipinä oli syttynyt.

– Seuraaviin harjoituksiin valmentaja toi minulle kengät ja pelipaidan. Olin aivan innoissani. Kengät olivat aivan vääränkokoiset, mutta se ei haitannut. Se oli valmentajalta pieni ele, mutta se teki minut tosi iloiseksi. Siitä hetkestä eteenpäin olen rakastanut koripalloa, kertoo Lamunu.

Kuva: Claire Lamunun kotialbumi

Noin kymmenessä vuodessa Lamunu on ehtinyt nähdä ja kokea paljon koripalloilijana. Erityisesti uran alussa kehittyminen oli räjähdysmäistä. Hänet värvättiin nopeassa tahdissa Ugandan pääkaupungissa sijaitsevaan Kampalan yliopistojoukkueeseen. Myös Ugandan maajoukkuepaita tuli pikavauhtia tutuksi Lamunulle.

"Itkin melkein jokaisen harjoituksen jälkeen"

Myös amerikkalaisyliopistot huomasivat lahjakkaan ugandalaisen kyvyt varhaisessa vaihessa. Lopulta Lamunu vietti kaksi vuotta Vanguardin opinahjossa. Kulttuurishokki iski kuitenkin päin kasvoja.

Kentän ulkopuolella riitti paljon opeteltavaa. Myös korisparketilla Lamunu kohtasi jatkuvasti haasteita, sillä hän joutui ensimmäistä kertaa urallaan pelaamaan organisoitua koripalloa.

Vanguardin paksussa pelikirjassa riitti opeteltavaa koko ensimmäiseksi vuodeksi.

– En ollut koskaan juossut kuvioita. En edes oikeastaan tiennyt, että koripallossa käytetään kuvioita. Meidän pelikirjamme oli mielettömän paksu. Se piti opetella, joka oli minulle tosi vaikeaa. Itkin melkein jokaisen harjoituksen jälkeen, koska pelkäsin, että minut lähetetään kotiin.

Lamunu istui lopulta alas päävalmentajan kanssa, joka oli antanut hänelle täyden stipendin opiskelua ja koripalloa varten. Yhdysvalloissa opiskelu olisi kenelle tahansa ugandalaiselle valtava mahdollisuus.

– Valmentaja sanoi minulle, että afrikkalaisilla saattaa kestää hetken ennen kuin he omaksuvat amerikkalaisen koripallon perusasiat. Loppukausi sujui jo ihan kivasti ja toisella kaudella pelasin erinomaisesti. Mutta, sanoo Lamunu painokkaasti ja pitää pitkän tauon.

– Se oli aluksi todella haastavaa, mutta kaikki sujui lopulta tosi hienosti.

Kuva: Claire Lamunun kotialbumi

"Vanhempani eivät vieläkään ymmärrä, että pelaan koripalloa ammatikseni"

Lamunu on lähtöisin köyhistä oloista Ugandan pohjoisosan Gulun kaupungista. Ugandassa koulutus on ainoa keino päästä kiinni parempaan asemaan elämässä.

Lamunun mukaan nuorten ugandalaisten on hankittava tutkinto, jotta ovet aukeaisivat edes tavallisiin työpaikkoihin.

– Luulin, että suorittaisin ensin tutkinnon, menisin töihin ja tukisin perhettäni. Vanhempani eivät vieläkään ymmärrä, että pelaan koripalloa ammatikseni. Heidän mielestään siinä, ei ole järkeä, koska kotimaassani ei ole ihmisiä, jotka saisivat palkkaa koripallon pelaamisesta, kertoo Lamunu.

– En olisi koskaan uskonut, että elämäni saa tällaisen suunnan. Nyt vain nautin kaikesta tästä ja katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Claire Lamunulla (oik.) on joukkueensa kolmanneksi paras pistekeskiarvo, 16 pistettä ottelua kohden. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Lamunu kiittää useasti Jumalaa puhuessaan nykyisestä asemastaan elämässä. Lamunu tietää omat lähtökohtansa, joten hän on päättänyt antaa takaisin yhteisölleen Ugandan pohjoisosassa.

– Koripallo on antanut minulle mahdollisuuden toisenlaiseen elämään kuin se olisi ollut Ugandassa. Se, että olen voinut pelata ja nähdä kuinka asioita tehdään muualla, saa minut auttamaan nuoria lupauksia kotimaassa. Heillä on mahdollisuus saada toisenlainen tulevaisuus koripallon ansiosta.

Vaikka naisten korisliigassa pelaamalla ei rikastu, pystyy Lamunu matkustamaan kotimaahansa kerran vuodessa.

Lamunu järjestää amerikkaisen puolisonsa kanssa ilmaisia koripalloleirejä köyhissä kylissä lähellä kotikaupunkiaan Gulua.

– Koripallo kasvaa kovaa vauhtia Ugandassa. Minä pidän leirejä köyhissä kylissä lähellä kotia. Siellä on tosin paljon puhdasta ja rajua atleettisuutta sekä lahjakkuutta. Tiedän kuinka hyviksi pelaajiksi lapset voivat tulla, kun he oppivat perusasiat nuorena.

– Haluan auttaa lapsia saavuttamaan unelmiaan. Leirimme eivät maksa mitään. Lisäksimme annamme heille ruokaa. En vielä tiedä kuinka asiat muuttuvat, koska olemme pitäneet leirejä vasta kaksi vuotta. Toivottavasti pystymme kasvattamaan sitä entisestään, päättää Lamunu.

Lue myös: