Suora

  • Tenniksen Ranskan avoin turnaus
  • Takaisin maalle! Perttu Hyvärinen hiihtää arvokisamitaleista ladulla, mutta tulevaisuuden unelmat löytyvät pellolta ja metsästä
  • Urheiluruutu

Raimo Helminen on nähnyt ison muutoksen kymmenessä vuodessa Nuorissa Leijonissa – koko kansan sankari tiedostaa isot paineet MM-kultajahdissa

Nuorten Leijonien mitalijuhlia Helminen ei ole vielä valmentajana viettänyt, vaikka miesten joukkueessa hän on ollut mestaruussaunoissa mukana sekä pelaajana että valmentajana.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Raimo Helminen piirtää vaihtoaitiossa fläppitaululle ohjeita
Raimo Helminen on Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja. Tomi Hänninen

Tuokiokuva vuosikymmenen takaa tulee puheeksi, kun Raimo Helminen muistelee valmentajauransa alkuaikoja. Nuorten MM-kisat 2009–2010 pelattiin Reginassa ja Saskatoonissa ja Helminen oli lähdössä reissuun Hannu Jortikan johtaman joukkueen apuvalmentajana. Porukka sai valmistautua matkalleen kaikessa rauhassa, harjoituspeleissä tai lentokenttähotellissa ei juuri toimittajia pyörinyt.

– Kyllä tämä on muuttunut kymmenessä vuodessa, vaikka sekin oli jo nykyaikaa. Ei tainnut niissä Reginan ja Saskatoonin kisoissa, olikohan niissä yhtään suomalaista toimittajaa, Helminen muistelee.

– Mutta saman kokemuksen pelaajat saavat, olipa se julkinen tapahtuma tai ei. He tuntevat, kuinka kova turnaus se on, kuinka kovatasoista kiekko ja turnaus ovat.

Vuosikymmenen aikana Helminen on ollut mukana valmentajana monessa. Seurajoukkueiden valmentajana Helminen on kiertänyt KHL-halleja ja kerännyt tuhansia ja tuhansia lentomaileja Siperian yläilmoja ihmetellen. Nuorten kanssa vierähti ensimmäinen kolmevuotisjakso 1990–92 syntyneiden ikäluokan kanssa.

– Se oli kiva pätkä. Tutustuin paljon pelaajiin. Suurin osa kuitenkin heistä pelaa tänä päivänä edelleen, on ollut hieno seurata heidän uriaan.

Nuorten Leijonien mitalijuhlia Helminen ei ole vielä valmentajana viettänyt, vaikka miesten joukkueessa hän on ollut mestaruussaunoissa mukana sekä pelaajana että valmentajana. Edellinen pesti nuorten mukana oli kaudella 2014–2015, jolloin vasta pohjustettiin PuLaAho-ilmiötä syntyväksi. Seuraavassa vuodenvaihteessa ilmiö tärähti suomalaiskansan keskuuteen isosti, kun Jesse Puljujärvi, Patrik Laine ja Sebastian Aho loistivat kotikisojen mestarijoukkueessa.

Suomalaiset kiekkokuluttajat ovat oppineet hyvälle ja nykyisin kansan katseet seuraavat nuorten edesottamuksia vaativina. Tämän tiedostavat niin Helminen tiimeineen kuin mukana olevat pelaajat.

– Maailmanmestaruutta pitää mennä puolustamaan, kyllähän se painetta nostaa meille kaikille. Mutta oltaisiinpa me oltu millä tahansa sijalla viime vuonna, kyllä Suomen täytyy aina lähteä taistelemaan ja voittamaan pelejä. Ainahan ei tule mitalia, puhumattakaan kullasta, mutta siitä lähdetään aina taistelemaan, iki-Leijona painottaa.

Koko kansan Raipe

Leijonasydämisen suomalaisen, Raimo Helmisen nimellä löytyy tv-arkistoista monenlaisia helmiä. Ujohkosta nuoresta ilveksestä kasvoi pelaajana ilmiö nimeltä Raipe ja kun maajoukkueura huipentui Tampereella 2008, kansa nousi rakastetun sankarinsa puolesta spontaaneihin suosionosoituksiin.

Raimo Helminen hymyilee vaihtoaition penkin takana.
Raimo Helmistä hymyilyttää vaihtoaitíossa. Tomi Hänninen

Ensimmäiset videot valmennusuralta eivät eroa nykykuvista juurikaan. Ehkä muutama harmaampi haiven on yllättänyt ohimot mutta mihinkäs Raipe muuttuisi?

– Aika samanlainen persoona olen kuin ennenkin, ei kai tähän ikään enää kauheita muutoksia pystytkään tapahtumaan, Helminen naurahtaa.

Johdetut pelit ja koetut keikat tuovat toki muutakin kuin harmautta hiusrajaan. Valmentajana Helminen kokee kehittyneensä – mutta olevansa vielä kehittymisen matkalla.

– Olen ollut hyvien valmentajien kanssa tekemisissä pitkät tovit. Kaikkea on oppinut, mutta aina on uutta opittavaa. Ja opittavaa on paljon. Ei tämä tule olemaan missään nimessä helppoa.

Nuoret näyttämöllä

Vuosikymmen sitten pelaajat tulivat maajoukkueeseen Helmisen mukaan yhtä sitoutuneena ja kilpailuhenkisenä kuin tällä vuosikymmenelläkin. Sen sijaan rooli, mistä maajoukkueeseen kutsutaan, on selvästi toisenlainen. Muutos on ollut iso.

– Taso on leventynyt. Liigajoukkueista ei jäänyt monta ylimääräistä pelaajaa rannalle, jotka eivät mahtuneet kisajoukkueeseen. Suurin piirtein kaikki revittiin mukaan. Tänä päivänä heitä pelaa enemmän vakiokokoonpanossa, Raimo Helminen sanoo.

Kaudella 2009–2010 Mikael Granlundin kohusiirto tai kohutehot HIFK:ssa olivat vielä poikkeus. Nyky-Liigassa parikymppiset roolipelaajat ovat arkipäivää ja he kantavat miehekkäästi vastuuta useammassa seurassa.

– Jos on liigataustaa, niin valmiustaso on aika samanlainen. Henkinen valmius on aika hyvä, jos on liigataustaa ja jos varsinkin on ollut vastuullisemmassa roolissa. Valmiustaso on silloin aika hyvä, Helminen kiittelee.

Pelillä pärjää

Valmentaja on pysynyt omana itsenään, pelaajat ovat valmiita vaativaan roolileikkiin. Mutta millaista leikkiä on luvassa loppusyksystä tai edetessä kohti joulurauhaa ja uutta vuotta?

– Nyt on hyvä katsoa, missä seistään versus vastustaja. Se oli kuitenkin alkusyksyä kun on pelattu edellisen kerran. Tämä on hyvä testi.

Valmentaja nauratti lehdistöä maajoukkueiden jo tiedotustilaisuudessa pohtimalla, että Pohjois-Amerikassa pelaavia kaikkia isoja poikia on välttämättä saada mukaan MM-kisoihin. Seuraavina viikkoina Helmisen illat kuluvat katsomossa tai videoiden äärellä, päivät pitkät puhelimessa.

Raimo Helminen
Raimo Helminen luotsaa Nuoria Leijonia kohti vuodenvaihteen MM-turnausta Tshekissä.Tomi Hänninen

Pelaajia tarkkaillaan, sillä aina on tehtävä valintoja.

– Toivottavasti pojat pääsevät pelaamaan hyvin omissa seuroissaan ja pysyvät terveinä. Meillä alkaa viimeinen seuranta ja miettiminen, että millä kokoonpanolla mennään. Kovaa seuraantaa se reilun kuukauden pätkä on. Monta peliä nähtävissä, Helminen kuvaa valmennustiimin urakkaa.

Helsingissä pitää luonnollisesti olla jo jotain valmista. Suomen näköistä kiekkoa, MM-tasoista toimintaa. Vaateet ja vauhti ovat muuttumattomat, nuorten kiekko on aina ollut samanlaisilla sattumilla höystettyä, vuosikerrasta huolimatta.

– Minun mielestä peli ei ole hirveästi muuttunut. Kaksikymppisten peli oli jo silloin samantyylistä, erittäin nopeata peliä. Luistellaan, luistellaan, Helminen kuvaa nuorten kiekon kulunutta vuosikymmentä.

Turnaus Tshekin maalla kuulostaa suomalaisen kiekkoyleisön korviin ennakkoon mukavan mitalliselta. Helmisen puheista voi aistia turnausosoitetta mieluisaksi, ollaan vähän kuin omalla maalla.

– Kyllä niin voi sanoa. Ei tarvitse huolehtia aikaerosta ja sellaisesta. Mutta toisaalta Plymouthin turnaus Yhdysvalloissa loppukesästä näytti, että aika hyvin pelattiin myös pikkukaukalossa. Meillä on samat tavoitteet, oltiinpa isossa tai pienessä kaukalossa.

Lue myös:

Lyökö Mörkö vai joku muu sisään? Veikkaa avausmaalintekijää ja voit voittaa Leijonien pelipaidan!

Nuoret Leijonat avasi Helsingin turnauksen tiukalla tappiolla – Raimo Helminen oli silti tyytyväinen suojattiensa otteisiin: "Ihan positiivinen esitys"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat