Suora

  • Blondi tuli paneeliin
  • Parayleisurheilun MM, kuudes kilpailupäivä
  • Kuudes kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Teemu Pukin kuiva putki Valioliigassa oli nähtävissä jo sensaatiomaisella alkukaudella: "Jää valitettavan yksin"

Yle Urheilun asiantuntijan Jani Honkavaaran mukaan Teemu Pukkia voi auttaa henkisesti historialliset maajoukkuepelit ensi viikolla.

Englannin Valioliiga
Teemu Pukki
Teemu Pukki joutui pettymään Watfordia vastaan ja sai myös osuman leukaansa kesken pelin.AOP/Rex Features

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Teemu Pukki aloitti kautensa sensaatiomaisella tavalla, kun suomalaishyökkääjä tykitti peräti kuusi maalia ensimmäiseen viiteen otteluun. Sen jälkeen Pukki ei ole osunut seitsemässä ottelussa Norwichin paidassa.

Koko joukkuekaan ei ole tehnyt kuin kaksi maalia samoissa seitsemässä ottelussa.

– Realiteetti on, että Norwich ei pysty pelillisesti tuottamaan Teemulle tarpeeksi paikkoja. Teemu on aika kliininen, kun pääsee maalipaikoille, Yle Urheilun asiantuntija Jani Honkavaara tiivistää.

Norwich valahti koko Valioliigassa viimeiseksi perjantaina, kun se hävisi kotikentällään toiselle häntäpään joukkueelle Watfordille 0–2. Voitto oli Watfordin kauden ensimmäinen.

– Teemu tekee aika paljon hommia. Hän tekee niitä töitä, mitä hyökkääjän pitää tehdä. Teemu on yleensä ensimmäisenä puolustamassa ja aloittamassa prässiä. Mutta onhan tilanne vaikea, Honkavaara sanoo.

Teemu Pukki

Jo etukäteen Norwichia povattiin sarjan heikompien joukkueiden ryhmään. Viime aikoina ”Kanarialinnut” ovatkin kenties tietyllä tavalla palanneet arkeen. Yllätysvoitto Manchester Citystä alkaa olla enää muisto vain.

– Teemu kantoi tietyllä tavalla joukkuetta alkukaudesta. Nyt joukkueen pitäisi kantaa myös itse itseään, Honkavaara toteaa.

Joukkueen puolustus on liigan surkein. Norwich on päästänyt peräti 28 maalia 12 otteluun.

– Pukin on aika hankala pitää omilla maaleillaan joukkuetta pinnalla siten, että Norwichin huono puolustus kompensoitusi. Norwichin pelitapa on aika idealistinen ja hyökkäysvoimainen. Jos kuitenkin omissa soi, tulee liikaa painetta hyökkääjille. Nousijajoukkueet voittavat usein puolustamalla pelejä, Honkavaara sanoo.

Tällä hetkellä Norwichin pelaaminen näyttää uhkaavasti siltä, että nousijajoukkue putoaa heti takaisin Mestaruussarjaan ensi kaudeksi. Innokkaimmat jalkapallofanit ovat pohtineet jo sitä mahdollisuutta, pitäisikö Pukin siirtyä pois Norwichista tammikuun siirtoikkunassa esimerkiksi johonkin toiseen Valioliiga-joukkueeseen tai muuhun Euroopan huippusarjaan.

– En näkisi lähtöä oikeana ratkaisuna. Näkisin, että seuran pitäisi käydä läpi heidän pelaamisensa kokonaisuudessaan: Hyökkäys- ja puolustuspelaaminen. Norwichin pitäisi hankkia oikeat palaset, että ei oltaisi liikaa Teemun varassa. Puolustusvoimaa ja myös hyökkäysvoimaa pitäisi saada. Tammikuun siirtoikkuna voi olla siinä mielessä tärkeä Norwichille, Honkavaara toteaa.

Pukki jää yksin

Alkukaudesta Pukki sai hyvän tutkaparin 21-vuotiaasta Todd Cantwellista. Viime peleissä Cantwellin esitykset eivät ole enää olleet mairittelevia. Viime kaudella tulivat puolestaan tutuksi Emiliano Buendian urotyöt Pukin rinnalla, mutta Buendiakin on ollut varjo viime kaudesta. Watfordia vastaan Buendia menetti pallon karmivalla tavalla ja Watford meni johtoon heti toisella peliminuutilla.

The Athleticin analyytikko Michael Cox laski, että Pukin maaliodottama on pudonnut roimasti (siirryt toiseen palveluun). Pukki teki ensimmäiseen viiteen peliin kuusi maalia, vaikka maaliodottama oli vain 2,7. Pukki oli siis huomattavasti tehokkaampi kuin todennäköisyydet antoivat ymmärtää. Ennen Watford-ottelua kuudessa pelissä Pukin odottama oli yhteensä 1,4 maalia.

Honkavaara korostaa, että Norwichissa tarvittaisiin nyt enemmän Pukkia tukevilta pelaajia.

– Teemu jää valitettavan yksin. Se näkyi jo alkukaudellakin. Norwichia helpottaisi, jos olisi muitakin uhkia kuin Pukki. Norwich on joutunut pelaamaan ajoittain aika suoraviivaisesti. Pukki ei ole parhaimmillaan kohdepelaajana. Sanoisin, että Norwichin hyökkäämistä pitäisi kokonaisuudessaan monipuolistaa, Honkavaara listaa kehityskohteita.

Teemu Pukki
Norwich on ollut liikaa Teemu Pukin varassa viime aikoina. Naomi Baker/Getty Images

Seuraavaksi Pukki pelaa ensi viikolla maajoukkueen paidassa, kun Suomella on historiallinen mahdollisuus varmistaa Liechtenstein-voitolla paikka ensi kesän EM-kisoihin. Honkavaara uskoo, että maalittomassa putkessa viilettävälle Pukille hienot ottelut maajoukkueessa voivat tehdä hyvää.

– Pukille voi olla henkisesti vapauttavaa tulla pelaamaan maajoukkueeseen tällaisia pelejä. Uskon, että maajoukkueesta voi tulla iso buusti Norwichin puolelle Valioliigaan, Honkavaara sanoo ja muistuttaa, että viime kaudellakin sarjaporrasta alempana Pukki katkaisi maalittomia putkia maajoukkueotteluiden jälkeen.

– Uskon, että sama voi tapahtua nyt. Kun pelaaja tulee seurajoukkueesta maajoukkueeseen, hän laittaa ikään kuin erilaisen muistikortin päähän. Unohdetaan hetkeksi seurajoukkuejutut ja keskitytään vain maajoukkueeseen.

Lue lisää:

”Lastentarhamainen virhe, ottelun alku oli katastrofi” – Norwichin päävalmentaja hermostui avausminuutin virheestä

Teemu Pukin Norwich valahti sarjajumboksi – Watford haki jumbofinaalista kauden avausvoittonsa

Huuhkajat tavoittelee historiallista arvokisapaikkaa tällä ryhmällä – loukkaantumisista kärsineet Sparv ja Arajuuri mukana: "Toivoa on, että he ovat käytettävissä"

Teemu Pukki räjäyttää tilastot tehokkuudellaan – Yle Urheilu selvitti, miten tulikuuman Valioliiga-kärjen maalit syntyvät

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat