Päävalmentaja Pasi Mustonen näki Naisleijonien Venäjän-turnauksessa sekä hyvää että huonoa: "Kahdessa viimeisessä pelissä meillä ei ollut mitään hätää"

Konkarihyökkääjä Susanna Tapani avasi maalihanat viime hetkillä totuttuaan jälleen peliin naisten kanssa.

Susanna Tapani odottaa jo Saksan-turnausta, vaikka väliin osuvat ensin ringetten MM-kisat. Kuva: Emil Hansson / AOP

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen saldo viiden maan turnauksesta on jo selvä, vaikka vastustajien ottelut jatkuvat vielä sunnuntainakin. Naisleijonien tulos neljästä ottelusta on kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Päävalmentaja Pasi Mustonen odotti Venäjän-turnaukselta enemmän.

– Tulos oli Suomen naisten maajoukkueen silmin nähtynä huono. Pelaamme aina turnausvoitosta ja siihen emme tällä kertaa pystyneet, Mustonen harmitteli Yle Urheilulle.

Suomi hävisi ensimmäiset ottelunsa Venäjää ja Tšekkiä vastaan, mutta nappasi komeat voitot Sveitsistä ja Saksasta. Keväällä siintäviin MM-kisoihin mennessä Mustonen haluaa palata joukkueensa kanssa perusasioiden äärelle.

– Peliä pitää yksinkertaistaa. Hävisimme Tšekki-pelin, kun syötimme 13 kiekkoa peräkkäin sokkona. Seuraavan turnauksen teema on, että opimme pelaamaan taktisesti tietyt vaikeat vaihdot laitojen kautta ulos. Sitähän me teimme kahdessa viimeisessä pelissä ja meillä ei ollut mitään hätää.

Hyvääkin Mustonen joukkueensa otteista löysi.

– Osa-alueet, joita painotimme, toimivat hyvin. Alivoimapelaaminen ja tilan vieminen pois vastustajalta olivat erinomaisia. Ne olivat pääasioita ja ne ovat nyt paketissa. Nyt mennään turnaus kerrallaan eteenpäin kohti MM-kisoja.

Maalittomuus ei aiheuttanut paineita

Hyökkääjä Susanna Tapanin mukaan Suomi löysi oman pelinsä vasta kahteen viimeiseen otteluun. Tšekki-peli oli hankala, kun takaraivossa painoi hyvän pelin päätteeksi tappioon päätynyt aiempi Venäjä-kohtaaminen. Kokemukset tarjosivat kuitenkin tärkeää oppia.

– Ne ovat aina vaikeita pelejä meille ja meidän täytyy pystyä ne voittamaan, kun kuitenkin hallitsemme niitä. Pitää vain jostain kaivaa ne maalit. Puhuimme, että kaksi tai vähemmän omiin, niin sillä voitamme pelit, mutta nyt emme vain tehneet itse tarpeeksi, Tapani jutteli Saksa-ottelun jälkeen.

Tapani on tällä kaudella kiekkoillut TPS:n B-poikien joukkueessa ja hakenut sieltä kovaa fyysistä vastusta. Naisten kanssa pelaamiseen kesti tovi tottua, ja hän tarpoikin turnauksessa kolme ottelua ilman maalia. Onnistuminen tuli vasta päätösottelun viimeisessä erässä, kun hän iski kaksi osumaa. Paineita ei kuitenkaan missään vaiheessa ollut.

– On ollut tosi hyvä alkukausi, varmaan paras tähän mennessä. Paikkoja oli hyvin ja uskoin, että kyllä se sieltä jossain vaiheessa tulee, jos on tullakseen. Totta kai on aina kiva tehdä maaleja, Tapani totesi hyväntuulisena.

Konkarit joutuvat "häiriköimään"

Seuraavan kerran Naisleijonat kokoontuu yhteen kuukauden kuluttua pelattavaan Saksan-turnaukseen. Sitä ennen Tapani kisaa ringetten MM-kisoissa marraskuun lopulla ja pelaa muutaman kovan pelin poikien kanssa.

– Nämä Eurooppa-pelit eivät ole ihan niin kovatempoisia kuin mitä pelit Yhdysvaltoja ja Kanadaa vastaan, mutta uskon, että keväällä näkyy sitten paremmin, mitä on kauden aikana tullut opittua, Tapani summasi.

Päävalmentaja Mustonen aikoo myllätä kokoonpanoa Saksaan uusiksi noin ketjullisen verran. Muutoksia on tapahtunut muutenkin Naisleijonissa, sillä moni konkari päätti maajoukkueuransa viime kevään MM-hopeaan.

– Aika isoja persoonia ja kovaäänisiä tyyppejä lähti, ja tuli ehkä vähän hiljaisempaa. Nuoret ovat päässeet tosi nopeasti mukaan ja varmasti siitä pikku hiljaa rohkaistuvat, Tapani kertoi kannustavasti.

Hän onkin konkarina joutunut ottamaan vastuuta hengenluojana.

– Kyllä me yritimme. "Annis" (Annina Rajahuhta) oli minun vieressä ja yritimme pitää sellaista hyvää meteliä. Tänään hän ei pelannut ja minä yritin sitten häiriköidä muita siinä ympärillä, hyökkääjä naurahti.

Lue myös: