1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Leijonat

Jesse Puljujärvi voi pelata vielä taalajäillä, uskovat NHL-pomot – venäläislegenda Larionov kritisoi suomalaishyökkääjää ja vertasi loistavaan Miro Heiskaseen

Lukuisat NHL-vaikuttajat äimistelivät suomalaisen jääkiekon tasoa ja pitivät myös Jesse Puljujärven paluuta NHL:ään mahdollisena.

Jesse Puljujärvi haluaa palata takaisin NHL:ään, muttei entiseen joukkueeseensa Edmonton Oilersiin. Kuva: Tomi Hänninen

Helsingin Euro Hockey Tourilla nähtiin viikonloppuna lukuisia NHL-vaikuttajia. He kertoivat Yle Urheilun haastatteluissa, että ovat todella vaikuttuneita suomalaisen jääkiekon tasosta.

Suomalaisen jääkiekon kulta-aika oli todellakin havaittu. Viime talven nuorten maailmanmestaruus ja kevään aikuisten maailmanmestaruus oli hyvin tiedossa.

– Suomalaisella jääkiekolla on hyvä maine Kanadassa. Suomen pelitapa sekä suomalaisten pelaajien sisu ja päättäväisyys näkyvät aina heidän joukkueissaan, Toronto Maple Leafsin apulaistoimitusjohtaja Kyle Dubas suitsuttaa Yle Urheilulle.

Dubasin mukaan Suomen tapa kehittää jääkiekkoilijoitaan on maailmassa yksi arvostetuimmista.

– Suomessa ei ole paljoa väkeä, mutta silti he pystyvät menestymään isompiaan Kanadaa, Yhdysvaltoja ja Venäjää vastaan. Tämä kertoo suomalaisen jääkiekon laadusta sekä seura- että maajoukkuepuolella, Dubas painottaa.

– Kanadassa, Yhdysvalloissa ja koko maailmalla on mielestäni paljon opittavaa siitä, miten Suomessa kehitetään jääkiekkoilijoita.

Tämän kevään MM-kultaviiri nostettiin Helsingin areenan kattoon Venäjää vastaan pelatun EHT-pelin yhteydessä. Kuva: Tomi Hänninen

Carolina Hurricanesin apulaistoimitusjohtaja Rick Dudley ylistää erityisesti suomalaispelaajien luonnetta.

– On todella ällistyttävää, miten kovaa suomalaispelaajat tekevät töitä. Suomalaiset eivät luovuta koskaan. Suomalaiset eivät ole koskaan ulkona peleistä. Olen nähnyt monta kertaa, kuinka Suomi on noussut takaa voittoon. Se ei ole enää edes yllättävää, Dudley kehaisee.

Myös Helsingin areenan käytäviltä tavoitettu venäläinen kiekkolegenda Igor Larionov äimisteli suomalaisen jääkiekon tilannetta.

Larionov oli paikalla Helsingin EHT:lla, koska toimi Venäjän maajoukkueessa vanhempana neuvonantajana.

– Joskus ihmettelen, mikä on Suomen salaisuus, Larionov sanoo hymyillen Yle Urheilulle.

– Suomesta tulee todella paljon lahjakkuuksia. Suomessa käytetään jalkojen lisäksi myös paljon päätä. Suomi on pieni maa, mutta todella lahjakas. Suomi hallitsee kansainvälistä jääkiekkoa nyt.

Miten käy Jesse Puljujärven NHL-haaveiden?

Suomessa on puhuttu paljon tänä syksynä yhden Leijonan NHL-mahdollisuuksista. Jesse Puljujärvi palasi 21-vuotiaana Kärppiin, kun läpimurtoa Pohjois-Amerikan kaukaloissa ei tullut. Puljujärvi varattiin 18-vuotiaana NHL:ään neljännellä varausnumerolla vuonna 2016.

Mutta Puljujärvi ei koskaan noussut loistamaan Edmontonin miehistössä. Larionov tekee mielenkiintoisen vertauksen vuonna 2017 Dallasin varaamaan Miro Heiskaseen. Puolustajalupaus varattiin kolmannella vuorolla, mutta silloin 18-vuotias Heiskanen jäi kuitenkin vielä vuodeksi HIFK:hon.

– Joskus nuorten suomalaisten pitäisi pysyä SM-Liigassa yhden tai kaksi lisävuotta ennen kuin menevät NHL:ään, Larionov kritisoi.

Larionovin mukaan Puljujärvenkin olisi kannattanut ehkä pysyä SM-liigassa pidempään ennen kuin lähti NHL-taistoihin.

– Ehdotin Dallasin GM:lle Jim Nillille, että Heiskanen pysyisi lisävuoden HIFK:ssa. Dallas kuunteli minua. Nyt Heiskanen pelaa upeaa jääkiekkoa.

Jesse Puljujärvi tehoili avauspelissä Venäjää vastaan yhden syötön. Kuva: Tomi Hänninen

Mutta venäläislegenda ei ole heittänyt täysin toivoaan Puljujärven suhteen.

– Suomeen paluu on Puljujärvelle eräänlainen uudelleenrakennus. Hän voi miettiä, mitä voi tehdä paremmin. Sitten hän voi palata ensi tai sitä seuraavaksi kaudeksi NHL:ään isoon rooliin, Larionov pohtii.

Ennen Helsingin Euro Hockey Touria Puljujärvi sanoi Yle Urheilulle, että hän ei aio ainakaan palata vanhaan NHL-joukkueeseensa Edmontoniin. Jos suomalaishyökkääjä ei pääse sopuun Edmontonin kanssa, hän on pattitilanteessa tämän kauden NHL-haaveiden kannalta. Edmontonilla ei ole mitään tarvetta kaupata Puljujärveä muulle joukkueelle ilman kunnon vastinetta.

– Puljujärven ja Edmontonin pitää todennäköisesti arvioida Puljujärven rooli uudelleen. Hän on kärkivarauksia. Monta kertaa odotuksia ei voi täyttää, Dudley sanoo.

– En sano, ettei odotuksia voisi täyttää. Sanon vain, että Puljujärvi pystyy pelaamaan NHL:ssä. Mutta hänen pitäisi pelata sellaisessa roolissa, jossa hän ei olisi ykköspelaaja seurassa.

21-vuotiaalla on yhä mahdollisuus palata NHL:ään

Boston Bruinsin urheilutoimenjohtajan John Fergusonin mukaan Puljujärven tilanne on mielenkiintoinen.

– Puljujärvi on kuntoutunut viime vuoden loukkaantumisestaan. Nyt näyttää siltä, että hän on terve. Monet ovat yrittäneet NHL:ssä ja palanneet kotimaidensa liigaan. Sitten he ovat palanneet NHL:ään. Ei ole mitään syytä, miksi Puljujärvi ei voisi tehdä samalla tavalla, Ferguson sanoo.

NHL-pomot sanovat kysyttäessä, että uskovat Puljujärven pystyvän palaamaan NHL:ään. Samaa sanoo Ferguson 21-vuotiaasta Puljujärvestä.

– Totta kai. Kun katsoo hänen ikäänsä, Puljujärveä vanhempia tulee NHL:ään yliopistoista, Euroopasta ja muista Pohjois-Amerikan liigoista. Totta kai pelaajien pitää edetä urallaan nopeasti. Ymmärrämme sen. Mutta kukaan ei ole sulkemassa pois NHL:stä Puljujärven ikäistä pelaajaa, Ferguson sanoo.

Jesse Puljujärvi haluaa kehittää pelaamistaan Suomessa. Kuva: Tomi Hänninen

Monelle muullekin suomalaiselle kuin Puljujärvelle Helsingin EHT saattoi olla iso näytönpaikka kohti NHL:ää. Kukaan Yle Urheilun haastattelemista NHL-pomoista ei tietystikään myöntänyt, että he seuraavat jotain tiettyä Euroopassa pelaavaa suomalaispelaajaa.

Mutta kukin kehui vuorollaan, miten tärkeä turnaus Helsingin EHT on myös NHL-seurojen kannalta. NHL-pomot muistuttivat, että Euro Hockey Tourilla pelaa monta NHL-tasoista pelaajaa.

– Tämä on iso mahdollisuus nähdä parhaat pelaajat Euroopan liigoissa. Oli se sitten suomalainen, ruotsalainen, venäläinen tai tshekkiläinen pelaaja. Meillä ei ole tällaisia turnauksia Pohjois-Amerikassa. On mukavaa olla Suomessa. Tänne on laitettu pystyyn hieno tapahtuma, Toronto-pomo Dubas hehkutti.

Lue lisää:

Puljujärven peli kulki ja tuotti uran ensimmäisen Leijona-tehopisteen

Leijonapaitaan palannut Jesse Puljujärvi tyrmäsi paluun Edmonton Oilersiin – "Ei se ole enää vaihtoehto, siinä oli pieniä juttuja"

Leijonapaitaan palannut Jesse Puljujärvi tyrmäsi paluun Edmonton Oilersiin – "Ei se ole enää vaihtoehto, siinä oli pieniä juttuja" Vahvasti Kärpissä pelanneen Jesse Puljujärven perässä on moni NHL-seura – myös Kaapo Kakon Rangers: "Jos oikea tarjous osuu kohdalle, teemme siirron"

Kommentti: SM-liigasta kuusi pelaajaa kuuluu Leijoniin – Jesse Puljujärven itseluottamus palautumassa

Puljujärvi paljastaa syyt Edmontonista lähdölle: ”Halusin suureen rooliin”