Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

VAR-järjestelmä saatiin Valioliigaan, mutta nyt sitä arvostellaan rajusti – "Videotuomarointi ei poista sitä, että tilanteet ovat hyvinkin tulkinnanvaraisia myös jatkossa"

Videotuomarijärjestelmä VAR on puhuttanut paljon Englannin Valioliigassa alkukaudesta.

Englannin Valioliiga
Erotuomari Michael Oliver ja Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola
Erotuomari Michael Oliver ja Manchester Cityn päävalmentaja Pep Guardiola.Getty Images

Jalkapallon Englannin Valioliigassa otettiin tällä kaudella käyttöön videotuomarijärjestelmä VAR. Se oli odotettu ja toivottu kehitysaskel, mutta käytännössä videotuomarointi on aiheuttanut paljon kritiikkiä. Ongelmana ovat olleet VARin epäjohdonmukainen käyttö, tulkinnanvaraiset tuomiot ja aika, jota usein kuluu videotarkastuksiin todella paljon.

Sunnuntaina pelatussa kärkiottelussa Liverpool–Manchester City VAR-tuomiot olivat jälleen isossa roolissa. Ottelussa oli kaksi tilannetta, joissa pallo osui Liverpoolin Trent Alexander-Arnoldin käteen rangaistusalueella. Kummastakaan ei tuomittu rangaistuspotkua, ja 22 sekuntia ensimmäisen tilanteen jälkeen Liverpool teki ottelun avausmaalin.

Tässä Liverpool - Manchester City -ottelun huippuhetket. Kuvalähde: Viasat.

Pep Guardiola Manager of Manchester City

Ottelun jälkeen Cityn valmentaja Pep Guardiola kävi kättelemässä tuomariston ja totesi sarkastisesti "Kiitos todella paljon!"

Kun Guardiolalta kysyttiin tilanteista, hän sanoi:

– Kysykää tuomareilta, älkää kysykö minulta. Kysykää Valioliigan tuomaripomolta Mike Rileyltä ja VAR-ihmisiltä.

Pallon osuminen käteen on usein tulkinnanvarainen tilanne: pelasiko pelaaja palloa kädellään, vai osuiko pallo vain käteen.

Myös paitsiotilanteita on tutkittu VARin avulla todella pitkään. Videokuvaan piirretään viivoja ja selvitellään minuuttikaupalla, onko hyökkääjän jalka tai joku muu ruumiinosa jonkin sentin paitsion puolella. Englannin johtaviin jalkapallon tv-asiantuntijoihin kuuluva Gary Lineker on sitä mieltä, että jos tilanne on niin tiukka, että mahdollista virhettä ei nopeasti nähdä kuvista, silloin pitäisi pysyä erotuomarin alkuperäisessä päätöksessä.

"Tärkeintä on saadat selkeät virheet ja oikeusmurhat pois"

Suomalainen erotuomari Mikko Alakare muistutti, että VAR ei voikaan poistaa kaikkia ongelmia. Alakareen mukaan tärkein asia VAR-järjestelmässä on saada selkeät virheet ja oikeusmurhat pois. Alakare puhuu VAR-järjestelmästä yleisesti, ei vain Valioliigasta.

– On selvää, että videotuomarointi ei poista sitä, että tilanteet ovat hyvinkin tulkinnanvaraisia myös jatkossa. Jalkapallo on kontaktilaji, jossa arvioidaan erilaisten kontaktien määrää, laatua ja intensiteettiä. Nehän eivät koskaan ole samanlaisia, jolloin se, että niitä katsotaan jälkikäteen videolta, ei tee niistä suoraan vertailtavia keskenään.

– En usko, että videotuomarointi on tuonut enemmän tulkinnanvaraisuutta. Se nostaa tilanteita enemmän esiin, koska niitä katsotaan videoiden kautta. Se ehkä avaa myös muille kuin erotuomareille, että tilanteet eivät ole aina helposti tulkittavissa, Alakare totesi.

Yhtenä ongelmana on pidetty sitä, että pelin sujuvuus kärsii, kun tilanteita tutkitaan pitkään.

– Jossain määrin kestokin on ongelma. Se johtuu siitä, että kaikki toimijat vielä opettelevat järjestelmän käyttöä. Mutta lajiin on vaikuttanut isosti se, että esimerkiksi maalin syntyyn liittyy tietty epävarmuus, kun tilanteet tarkistetaan. Kukaan ei tiedä säilyykö päätös vai ei, jolloin maaliin liittyvä tunnelataus muuttuu. Maali on maali vasta sitten, kun videotuomari on samaa mieltä kuin tuomari kentällä, Alakare muistutti.

Valioliigassa ongelman ydin on paitsi tulkinnanvaraisuus, niin ennen kaikkea VARin käytön epäjohdonmukaisuus. Yli sadassa Valioliiga-pelissä ei ole käytetty videotuomarointia lainkaan. Toisissa otteluissa videoita on katsottu liikaakin, mikä on tehnyt otteluista katkonaisia ja pitkäpiimäisiä.

FIFA:n protokollaa rikkoo sekin, että Valioliigassa, toisin kuin kaikissa muissa kilpailuissa, päätuomarilla itsellään ei ole monitoria, josta tilanteita tarkistaa. Valioliiga-tuomarit ovat videotuomareiden armoilla ja se on nostanut huolen, kuka kentällä viime kädessä määrää.

Erityisesti Liverpoolin manageri Jürgen Klopp ja Evertonin Marco Silva ovat olleet tyytymättömiä videotarkastuksiin ja tuoneet sen myös varsin selvästi julki. Huutoon on nyt vastattu ainakin sen verran, että Valioliigan tuomaripomo Mike Riley on jo keskustellut managereiden kanssa ja tapaa ensi viikolla myös seurapomoja. Brittimedian mukaan muutoksia voi olla luvassa, mutta VAR on tullut jäädäkseen.

Muokattu 11.11.2019 kello 11.42: Korjattu, että sunnuntaina Liverpool kohtasi Manchester Cityn. Aiemmin jutussa luki Manchester United.

Lue myös:

Kotiputkeaan jatkanut Liverpool murskasi Manchester Cityn – vaan vietiinkö vierailijoilta peräti kaksi rangaistuspotkua? Katso kohokohdat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat