Kommentti: Kanadassa kuohuttavat jääkiekkokommentaattori Don Cherryn sanat tv-lähetyksessä – NHL hoiti fiaskon häpeällisen huonosti, vaikka rasismi voitaisiin kitkeä

Don Cherry ei voi jatkaa työssään, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

Don Cherry pelasi jääkiekkourallaan AHL:ssä 1950–70-luvuilla. Kuva: Jonathan Kozub/Getty Images

En usko, että moderni televisiohistoria tuntee urheilusta toista yhtä vastenmielistä ruutukasvoa kuin Don Cherry Kanadassa. Entinen jääkiekkoilija ja jääkiekkovalmentaja on laukonut toinen toistaan kyseenalaisimpia mielipiteitä näköradiossa usean vuosikymmenen ajan, eikä yhdelläkään Kanadan yleisradioyhtiön (CBC) pomolla ole ollut kanttia potkia Cherryä ulos studiosta.

Nyt ollaan lähempänä kuin koskaan.

Kysyä toki voisi, miten ihmeessä siinä on kestänyt näin kauan. Puhumme jääkiekkoihmisestä, joka on vuosikymmenet edustanut julkisesti kovaan ääneen kaikkia niitä arvoja, joista jääkiekko on sitkeästi yrittänyt päästä eroon: rasismia, epätasa-arvoa, kaukaloväkivaltaa ja niin edelleen.

Cherry jahtasi asiantuntijan roolissa jo vuosikymmeniä sitten julkisesti ennen muuta ruotsalais- ja venäläispelaajia NHL:ssä. Kaikki eurooppalaiset NHL:ssä 1970- ja 1980-luvulla olivat Cherryn mukaan pullamössöporukkaa, jotka olivat ainoastaan tulleet Kanadaan viemään paikallisilta kiekkoilijoilta työpaikat ja elannon.

Cherryn mielestä näitä kakkosluokan kansalaisia sai kohdella kaukalossa vankilasäännöillä – ja heitä myös kohdeltiin.

Eikä tätä nykyä 85 vuoden ikään yltänyt Cherry ole järkiinsä tullut vieläkään. Noin kuusi vuotta sitten Kanadan kenties tunnetuin televisiokasvo ilmoitti julkisesti ettei naistoimittajilla pitäisi olla NHL-joukkueiden pukuhuoneisiin mitään asiaa. Miestoimittajien kohdalla ongelmaa ei tietenkään olisi.

Cherry kuuluu myös siihen sarjaan ihmisiä, jotka eivät usko ilmastonmuutokseen. Cherryn mielestä ilmastonmuutos ei voi olla totta, koska: ”meillä on edelleen talvi”.

Lauantaina sattui ja tapahtui taas.

Vastenmielinen hyökkäys maahanmuuttajia kohtaan sai koko kansakunnan raivon valtaan. Patriotismistaan tunnettu Cherry oli vihainen, koska tämän mukaan sodissa kaatuneiden kanadalaissotilaiden muistoksi myytäviä punaisia unikkorintamerkkejä ei osteta enää, kuten ennen.

Unikkorintamerkkejä on tavattu käyttää takkien tai paitojen rintapielissä marraskuisin kaatuneiden muistopäivän ympärillä vuodesta 1921. Niitä myydään muutamalla dollarilla lähes kaikissa kaupoissa ja kahviloissa.

Tuohtunut Cherry oli aikeissa jättää näyttämättä vuosittaisen televisioinserttinsä, missä tämä vierailee kaatuneiden kanadalaissotilaiden haudoilla. ”En aio näyttää sitä, koska mitä sillä on enää väliä. Asun Missisaugassa, eikä siellä kukaan enää käytä rintamerkkiä”, Cherry pauhasi.

Se, mikä sai monikulttuurisuudestaan tunnetun Kanadan sekaisin, oli kohta: ”Te, jotka tulette tänne…”

Ja tähän Cherry jatkoi selkeästi maahanmuuttajiin viitaten: ”Te rakastatte sitä, miten me elämme täällä. Te rakastatte meidän maitoamme ja hunajaamme. Voisitte edes muutaman taalan maksaa rintamerkistä. Nämä kaatuneet sotilaat maksoivat teille sen elämän, mistä te täällä nautitte. He maksoivat kovimman hinnan.”

Ja loppuun Cherry polki maahanmuuttajat vielä kerran kakkoskoriin.

”Mutta näytetään nyt se pätkä hyvien kanadalaisten vuoksi. Heidän vuoksi, jotka ostivat merkin.”

Fiaskon kruunasi juontajan Ron MacLeanin nyökkäys ja ylös nostettu peukalo.

Cherry ei olisi voinut valita aihetta huonommin. Kanada, jos mikään maa maailmassa, on tunnettu monikulttuurisuudestaan ja suvaitsevaisuudestaan. Lauantai-illan ja sunnuntaipäivän aikana poliitikkoja myöten monet vaikutusvaltaiset tahot ovat tuominneet vanhakantaisen ja itsepäisen vanhuksen typerät kommentit halpamaisena hyökkäyksenä maahanmuuttajia kohtaan.

Yleisradioyhtiö CBC:n sunnuntain iltauutisten pääaihe oli Cherryn jääkiekkoon palauttama rasismi. Viikonlopun aikana ihmiset aktivoituvat myös sosiaalisessa mediassa, etenkin Twitterissä, käyttäen paljon muun muassa aihetunnistetta #YouPeople, jolla Cherry nimenomaan viittasi Kanadan värillisiin maahanmuuttajiin.

NHL-pelaajat ovat käyttäneet unikkomerkkejä kypärissään. Kuva: Bruce Bennett/Getty Images

Nyt kysymys kuuluu: miten jälkipyykki fiaskon ympärillä pestään?

Ironista on, että Coach’s Cornerin juontaja, Ron MacLean, yksi hienoimmista jääkiekkolähettiläistä Kanadassa, juontaa lajin kotimaassa ”Hometown Hockey”-nimistä ohjelmaa sunnuntaisin. Ohjelmaa tehdään viikoittain milloin mistäkin pikkukaupungista ajatuksella ”jääkiekko kuuluu kaikkialle”.

Harvoin on tätä ohjelmaformaattia odotettu, kuten tänä sunnuntaina.

MacLean tekikin heti alkuun sen mitä piti. Sympaattinen kiekkokasvo pyysi aidon vilpittömästi anteeksi kaksikon raskasta epäonnistumista lauantain lähetyksessä. MacLean alleviivasi Cherryn sanomisten olleen mauttomia ja yksinkertaisesti väärin. Kaiken kokenut juontaja lisäsi myös oman arviointikykynsä pettäneen.

Tämä hyvä, MacLean teki mitä piti ja teki sen uskottavasti.

Yhtä hyvin ei mennyt NHL:llä.

Vuosikaudet kaikenlaisin kampanjoin suvaitsevia arvoja lajiin pyrkimään tuonut NHL katsoi asiakseen kommentoida aihetta kahden lauseen tiedotteella, jossa se tyytyi lähinnä toteamaan, että Don Cherryn kommentit olivat loukkaavia. Kun huomioon otetaan aiheen tärkeys ja kohun saamat mittasuhteet, NHL:n reagointia voi pitää täytenä vitsinä.

Nyt oli mahdollisuus linjata. Etenkin, kun fiasko tapahtui mediajätti Rogersin omistaman Sportsnetin kanavalla. Rogers on NHL:n tärkein mediakumppani.

Sportsnet sen sijaan tuli heti sunnuntaiaamuna ulos anteeksi pyydellen. Tiedotteessa Cherryn kommentteja luonnehdittiin loukkaaviksi ja yhtiön arvojen vastaiseksi. Yhtiön puheenjohtaja Bart Yabsley totesi vielä lopuksi olleensa yhteydessä Cherryyn kommenttien tiimoilta ennen kuin pyysi vielä uudelleen anteeksi.

Ei riitä.

Ei varsinkaan, koska Don Cherry on luikkinut raukkamaisesti pitkin seiniä vastenmielisten kommenttiensa jälkeen. Rehellisyyden nimissä on vaikea sanoa, kumpi on raukkamaisempaa, Cherryn kommentit vai tämän pakoilu niiden jälkeen. On suorastaan häpeällistä, että MacLeanin ja Sportsnetin täytyy pyydellä Cherryn puolesta anteeksi, kun tästä ei ole miestä kantamaan vastuuta.

Don Cherry on luonut uraa jääkiekkokommentaattorina. Kuva: Jim McIsaac/Getty Images

Kaiken kohun keskellä hyvää on se, että aiheesta keskustellaan – vielä pitkään. Vaikka aluksi kuohuu, lopulta laji voittaa. Tällaisten kohujen kautta koetaan aina jonkinlainen superkompensaatio: ensin hieman niiataan, mutta lopulta noustaan lähtöpistettä korkeammalle.

Huonoa taas on se, jos ja kun Don Cherry ilmestyy tulevana lauantaina Coach’s Corneriin.

Millään anteeksipyynnöillä ei viime kädessä ole Cherryn kohdalla edes mitään merkitystä. Huonokäytöksinen Cherry on vuosien saatossa useaan kertaan osoittanut olevansa kaikkia nykypäivän arvoja vastaan. Don Cherry on sovinisti, Don Cherry on rasisti – eikä tällaiselle puheelle ole tilaa NHL:ssä, tai missään muualla.

Nyt olisi paitsi NHL:n, myös Rogersin ja Sportsnetin otettava ohjat käsiinsä: minkäänlaiselle rasismille ei ole sijaa jääkiekossa. Ja siksi ainoa oikea ratkaisu on ohjata Don Cherry ulos televisiostudiosta.

Vain sillä tavalla lajiväki ymmärtää, millaisin arvoin ja säännöin jääkiekossa oikeasti pelataan.

Lue myös: