Kommentti: Helsingissä nähtiin viikonloppuna jotain, josta koko Suomen urheilun kannattaa ottaa oppia

Jääkiekkoliitto näytti terävät kyntensä massojen viihdyttämisessä ja tarkan pelisilmänsä urheilukulttuurin luomisessa, kirjoittaa toimittaja Jussi Paasi.

Suomen jääkiekko
Helsingin EHT-turnauksen yleisöä
Tomi Hänninen.

Merkityksettömiä pelejä. Parhaat pelaajat poissa. Unista höntsää. Ketä sellainen muka kiinnostaa?

Jääkiekon EHT-sarjaa (Euro Hockey Tour) on vuosikaudet parjattu milloin mistäkin. Otsikoita on revitelty, kun Leijonien arkipelissä on ollut ”vain” 7 000 katsojaa. Helsingissä marraskuussa järjestettävää perinteistä maajoukkueturnausta on jopa ehdotettu kuopattavaksi kokonaan.

Tuntuu vahvasti siltä, että äänekkäimmät kriitikot eivät ole koskaan käyneet Helsingin areenassa katsomassa mitä siellä alkutalven harmaina päivinä ja pimeinä iltoina oikeasti tapahtuu. He eivät ole ymmärtäneet, että keskelle ankeinta vuodenaikaa Pasilan raiteiden varteen on pystytetty jääkiekon elämystehdas, josta löytyy jokaiselle jotakin.

Pelikirjauskovaiset voivat tarkastella, mihin suuntaan eri maiden pelilliset ja taktiset painotukset ovat tällä hetkellä kallellaan. Yksilölähtöisesti jääkiekkoa seuraavat saavat eteensä tusinoittain Euroopan huippusarjoissa ja Venäjällä pelaavia kiekkoilijoita. Samalla nuoret tulevaisuuden tähdet testaavat taitojaan kokeneita konkareita vastaan.

Tapahtuma palvelee ennen kaikkea massoja, ja sitä kautta myös Jääkiekkoliiton rahakirstua. Lauantaina Suomi-Tshekki -pelin yleisömäärä oli komea, yli 12 000. Vielä kovempiin lukemiin päästiin isänpäivän klassikossa Leijonat-Tre Kronor. Torstain Venäjä-ottelukin keräsi areenaan yli 9 000 silmäparia.

Mallasjuoma virtasi päättymättöminä noroina muovisiin tuoppeihin. Fanituotteet kävivät kaupaksi. Taskulaskinta ei tarvitse käyttää, kun miettii turnauksen taloudellista arvoa ja merkitystä liitolle ja sitä kautta koko lajille.

Jääkiekkoliitto tekee esimerkillistä työtä

Merkityksellisin asia ei kuitenkaan nyt liity sirkushuveihin tai rahaan, vaikka maallisella hyvällä paljon asioita urheilussa saadaankin aikaan. Nyt päähuomio kannattaa kiinnittää siihen, miten luodaan urheilukulttuuria. Ja siinä Jääkiekkoliitto toimi lähes täydellisesti.

Perjantai oli tämän EHT-turnauksen tärkein päivä, vaikka silloin ei pelattu yhtään EHT-ottelua. Silloin käännettiin katseet tulevaisuuteen ja avattiin laji nimeltä jääkiekko jokaisen ulottuville.

Areenan ovet olivat kaikille avoinna. Ilmainen sisäänpääsy, tervetuloa! Ensin katsottavaa riitti Leijonien harjoituksissa, sitten fanit pääsivät tapaamaan maailmanmestareita. Tungos oli valtava, kun jonot Marko Anttilan ja muiden maajoukkuetähtien luo kiertelivät hallin käytävillä. Mörkö ja kumppanit jakoivat jännetuppitulehduksen uhalla satoja nimikirjoituksia ja poseerasivat kiltisti kuvissa kannattajien kanssa.

Sen jälkeen jäälle luisteli nuorten maajoukkue, joka kohtasi Venäjän. Eikä ilmainen lätkäherkku päättynyt vielä siihenkään. Illan päätteeksi SaPKo ja Imatran Ketterä mittelivät Suomen cupin finaalissa.

Jääkiekkoliitto osaa käyttää valta-asemaansa taitavasti. Se takoo rahaa Leijonilla, haalii uutta yleisöä ilmaistapahtumilla ja huomioi kaikessa toiminnassaan myös lapset ja nuoret ihailtavalla tavalla. Muiden lajiliittojen – oikeastaan koko suomalaisen urheilun – kannattaa ottaa lätkästä mallia. Tähdet lähelle faneja, uudelle yleisölle kynnys riittävän matalalle. Näin luodaan ja vaalitaan urheilukulttuuria.

Törmäsin lauantaina areenan käytävällä mestarivalmentaja Karri Kiveen. Hiljattain potkut Tampereen Ilveksestä saanut Kivi ei ollut paikalla kyttäämässä uutta valmentajapestiä tai analysoimassa peliä ja pelaajia. Hän kertoi tulleensa vain nauttimaan tunnelmasta, viihtymään – ja toki katsomaan samalla tasokasta lätkää.

Kivi osasi tiivistää turnauksen annin vahvalla Porin murteellaan.

- Tää o hei iha mahtava tapahtuma!

Lue myös:

Päävalmentaja Jalonen oli omaan ryhmäänsä tyytyväisempi kuin tuomareihin – Puljujärvi havaitsi useita kehityskohtia pelaamisestaan

Leijonat oli Tre Kronoria vahvempi isänpäivän klassikossa – päätöserää väritti Suomen maalin hylkäys: "Onhan tämä koomista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat