Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Tuhoisat liekit nuolevat Australian itärannikkoa 80 kilometrin tuntinopeudella – kauden päätösralli halutaan silti viedä alueella läpi, mutta typistettynä

Australian itärannikolla on käynnissä vakava luonnonkatastrofi. Maasto- ja metsäpaloissa on kuollut kolme ihmistä.

ralliautoilu
Palomies sammuttamassa pensaspaloa Angouriessa Uuden Etelä-Walesin alueella Australiassa 10. syyskuuta.
Uuden Etelä-Walesin osavaltio on kärsinyt laajoista tuhoista metsä- ja maastopalojen takia.Jason O'Brien / EPA

Australian MM-rallin järjestäjät ovat tehneet suuria muutoksia kauden päätösrallin reitteihin maata koettelevan luonnonkatastrofin vuoksi.

Uudessa järjestelyssä erikoiskoekilometrejä ajettaisiin vain alle kolmasosa alkuperäisestä, noin 94 kilometriä. Lisäksi käytössä olisi vain neljä erikoiskoetta, jotka ajettaisiin useaan kertaan läpi.

Kansainvälinen autourheiluliitto FIA ei ole vielä hyväksynyt järjestäjien ehdottamia muutoksia ralliin. Päätös asiasta saadaan tiistaina. FIAn säännöt eivät tavallisesti anna mahdollisuutta ajaa samoja erikoiskokeita yli kahta kertaa kisan aikana.

Mikäli muutokset menevät läpi, Australiassa jaetaan vain kolmasosa normaalisti saatavista MM-pisteistä, koska reitti on typistetty. Tämä tarkoittaisi, että Hyundai voittaa merkkimestaruuden. Toyota ei voi tavoittaa MM-sarjan johtajaa, jos pisteitä jaetaan tavallista vähemmän.

Ott Tänak
Toyotan Ott Tänak on jo varmistanut kuljettajien maailmanmestaruuden.Tomi Hänninen

Australian ralli on tarkoitus ajaa maan itärannikolla Coffs Harbourin kaupungin ympäristössä. Kaupunki kuuluu Uuden Etelä-Walesin osavaltioon, joka on asukasluvultaan Australian suurin. Osavaltiossa on kärsitty laajoista tuhoista viikonlopun aikana.

Palot roihuavat pahimmin juuri Brisbanen ja Sydneyn välisellä rannikkoalueella, jossa myös Coffs Harbour sijaitsee. Liekit ovat siirtymässä Brisbanen liepeiltä kohti etelää, mikä tarkoittaa, että tilanne Coffs Harbourin lähellä jatkuu vakavana.

– Rallialueen lähellä palaa lähes 200 hehtaaria maata ja metsää. Tiedän sen verran, että liekit ovat kuulemma olleet kuusimetrisiä ja palot liikkuvat jopa 80 kilometriä tunnissa, Ylen meteorologi Anne Borgström kertoo.

Paikalla on todella kuivaa. Rallin järjestäjien tiedotteessa on muun muassa kielletty tupakointi ja hitsaaminen rallin aikana, jotta uusia paloja ei syttyisi. Lisäksi ralliautoja ei saa kisan aikana pysäyttää paikalle, jossa on pitkää ruohoa tulipaloriskin takia.

–Australiassa on tällä hetkellä todella kuivaa. Kosteusprosentti on noin kymmenen. Siellä on monta vuotta taaksepäin ollut kuivaa ja vähäsateista. Tällä hetkellä puhaltaa vielä kuiva, länsiluoteinen tuuli. Tämä on erittäin huono tuulensuunta, koska kun tuuli tulee rinnettä alaspäin, sitä kutsutaan föhn-tuuleksi, joka on kuivaa tuulta, Borgström sanoo.

Palolla on kuolenuhreja, hätätila julistettiin maanantaina

Australian itäosaan, Uuden Etelä-Walesin osavaltioon, on julistettu hätätila maanantaina. Osavaltion hätäpalvelujen ministeri David Elliot arvioi uutistoimisto AP:n mukaan, että meneillään voivat olla maan pahimmat maasto- ja metsäpalot koskaan.

Koillis-Australiassa on tähän mennessä kuollut kolme ihmistä. Yli 150 taloa on tuhoutunut palossa täysin. Peltoja ja metsiä on palanut yli miljoonan hehtaarin edestä perjantain jälkeen. Ala on suunnilleen yhtä suuri kuin Suomen toiseksi suurin kunta Sodankylä.

Yli sataa ihmistä on hoidettu paloihin liittyvistä vammoista. Heidän joukossaan on 20 pelastajaa.

Australian metsäpalotilanne 11.11.2019.
Australian itärannikon metsäpalot ovat levinneet hurjalla tavalla.rfs.nsw.gov.au

Australian koillisosassa Queenslandin osavaltiossa ilmanlaatu on luokiteltu todella huonoksi. Queeslandin terveysviranomaiset kehottavat ihmisiä pysymään sisällä.

Maan väkirikkaimpaan osavaltioon Uuteen Etelä-Walesiin on ennustettu tiistaiksi vielä huonompia oloja kuin tähän asti. Tuolloin Australiassa suljetaan ainakin 600 koulua ja oppilaitosta tulipaloriskin takia.

– Tiistaina puhaltaa juuri tämä kuiva föhn-tuuli vuoriston yli kohti itärannikkoa. Kuiva tuuli tekee tilanteen vielä pahemmaksi, sillä se siirtää tulia todella nopeasti. Tiistain jälkeen tuulet hieman heikkenevät ja viikonloppuna on pienen pieni mahdollisuus sadekuuroihin, tai ainakin pilvisyys lisääntyy. Sillä tavalla tilanne voisi vielä parantua, Borgström kertoo.

Australian MM-rallin pitäisi alkaa torstaina testierikoiskokeella. Viimeinen ajopäivä on tämän hetken suunnitelman mukaan sunnuntai.

Jo muutamassa päivässä olosuhteet Coffs Harbourissa voivat muuttua huomattavasti.

– Tilanne siellä ei ole todellakaan ohi vielä viikonloppuna, vaan se on edelleen paha, Borgström painottaa.

Tulipalot roihuavat Australiassa vuosittain. Tänä vuonna palot ovat alkaneet poikkeuksellisen aikaisin, sillä takana on tavallista lämpimämpi ja kuivempi talvi. Tämä on nostanut keskustelun siitä, tekeekö Australia tarpeeksi ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Australia on maailman suurin kivihiilen ja maakaasun viejä. Australia on myös maailman kuivin maanosa Antarktiksen jälkeen, minkä vuoksi maa on hyvin herkkä ilmaston muuttumiselle.

Lue myös:

Järjestäjät vahvistivat, että Australian MM-ralli lyhenee selvästi – kuljettajat pääsevät tutustumaan reittiin vasta keskiviikkona

Asiantuntija epäilee Ott Tänakin lähdön liittyvän henkilökemioihin – Sopimus vaikuttaa myös suomalaiskuljettajien kohtaloon: "Sanoisin, että Latvalan työpaikka helpottuu"

Virolaista rallihistoriaa! – Ott Tänak varmisti maailmanmestaruuden ja päätti ranskalaisten 15 vuoden valtakauden: "Olen tähdännyt tähän koko elämäni"

Australiassa kiista: Onko maastopalokatastrofin aikaan sopivaa puhua ilmastonmuutoksesta – katso videot valtavista paloista

Australian itärannikolle on julistettu hätätila

Lähteet: AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat