Hyppää sisältöön

Judon olympiamitali ensi kertaa Suomeen – huippujudoka vaikuttui suomalaislupauksesta

Israelilainen huippujudoka Or Sasson vieraili Orimattilassa jakamassa judotietouttaan ja sparraamassa nuorten EM-mitalisti Martti Puumalaista.

Olympiapronssimitalisti Or Sasson ja judon suomalaislupaus Martti Puumalainen tapasivat Orimattilassa vuonna 2019. Kuva: Jussi Jäkälä / Yle

Riossa olympiapronssia saavuttanut Israelin Or Sasson jakoi marraskuun alussa judotietouttaan suomalaislupauksille. Mutta mikä sai tärkeään olympiavuoteen valmistautuvan maailmanhuipun saapumaan marraskuisena viikonloppuna Orimattilan urheilutalolle? Suomi kun ei lukeudu judon suurmaihin.

– Tuon tason kaverin saa piipahtamaan Suomessa käytännössä vain rahalla tai suhteilla, naurahtaa Orimattilan judoseuran puheenjohtaja Tero Rönkkö.

– Vaimoni on asunut Israelissa ja tuntee paikallisia judopiirejä. Hänen ansiostaan saimme Or Sassonin tänne judoleirillemme valmennushommiin. Onhan tämä aika ainutlaatuinen tilanne, kun kyseessä ei ole huippu-uransa lopettaneesta urheilijasta, vaan Or tähtää parhaillaan Tokion olympialaisiin mitali tavoitteenaan.

126-kiloinen Or Sasson on tatamilla käyskennellessään kunnioitusta herättävä ilmestys. Tähden elkeistä ei ole kuitenkaan tietoakaan hänen opastaessaan leiriläisiä kädestä pitäen.

– Tiesin aina, että jos saavutan olympiamitalin, pystyn jakamaan lajitietoani maailmalle. Marina (Rönkkö) on hyvä ystäväni ja kutsui minut Suomeen jo kauan sitten, Or Sasson sanoo.

Or Sasson esitteli olympiamitaliaan nuorille judokoille. Kuva: Jussi Jäkälä / Yle

– Olen vaikuttunut siitä, kuinka tarkkaavaisesti leiriläiset täällä kuuntelevat ohjeitani. Tämä matka sopi harjoitusohjelmaani, koska välillä on hyvä pitää muutama päivä vapaata kovasta lajiharjoittelusta. Käyn täälläkin kuitenkin harjoitussessioiden välissä tekemässä oman ohjelmani punttisalilla.

Tatamin reunalta harjoituksia seuraava Marina Rönkkö jutustelee Sassonin kanssa hepreaksi pienen tauon aikana.

– Or on kuulemma hämmästynyt siitä, kuinka paljon täällä leirillä on myös nais- ja tyttöharrastajia. Hän ehdotti, että he menisivät vastavuoroisesti Israeliin harjoittelemaan, Marina Rönkkö suomentaa juttutuokiotaan.

Samaan aikaan Sasson kaivaa laukustaan jalopuurasian, jonka sisältä hän ottaa esiin olympiamitalinsa. Leiriläiset pääsevät vuorotellen pitämään käsissään aitoa Rion olympiapronssia. On kuulemma painavan tuntuinen. Paikallisen judoseuran puheenjohtaja Tero Rönkkö tuumii hieman sivummalla, että kyseessä taitaa olla ihka ensimmäinen kerta, kun judon olympiamitali saapuu Suomeen.

Harjoitusvinkkejä maailman huipulta

Yksi suomalaisjudoka ei kuitenkaan mitaliin omin käsin koske. Nuorten alle 23-vuotiaiden EM-pronssia hiljattain saavuttanut Martti Puumalainen toteaa, että hän haluaa saada käsiinsä tulevaisuudessa oman olympiamitalin.

Raskaassa sarjassa otteleva Puumalainen on silminnähden innostunut mahdollisuudesta saada harjoitusniksejä maailman huipulta. Kaiken lisäksi Sasson esittää hänelle myös kutsun saapua Israeliin sparraamaan.

– On kyllä harvinaista herkkua, että tuollainen huippujätkä saapuu Suomeen. Oli mielenkiintoinen sattuma, että harjoittelimme äsken juuri sellaisia liikkeitä, joita olen halunnutkin oppia. Olen katsonut hänen matsejaan netissä ja yrittänyt kopioida sieltä asioita itselleni. Nyt pääsin näkemään ihan konkreettisesti, kuinka tekniikat toimivat.

– Sparratessamme huomasin nopeasti, kuinka vahva ja taitava hän on. Liikkeessä hävisin vähän ja otteissa hän oli parempi. Voimatasot ja heittotaidot olivat meillä mielestäni aika samat. Tunne on ihan erilainen, kun joku oikeasti osaa judon. Esimerkiksi nuorten EM-kisoihin verrattuna pitää vielä ottaa iso askel eteenpäin, että pääsee hänen tasolleen, Martti Puumalainen kuvailee.

29-vuotias Sasson harmittelee leikkisästi, että hänen ei pitäisi opettaa nuorelle suomalaiselle ihan kaikkia jippojaan, koska he saattavat tulevaisuudessa kohdata myös virallisessa ottelussa. Hän tuo kuitenkin esiin selkeästi myös sen, että nuorten menestyksestä on vielä pitkä matka aikuisten terävimmälle huipulle.

– Näen palon hänen silmissään ja hän on vahva. Nyt EM-menestyksen jälkeen on tärkeä ymmärtää, että yksittäistä kisamenestystä tärkeämpää on kokonainen prosessi. Se kehittää enemmän ja toisaalta myös vähentää menestyspaineita. Kannattaa edetä kilpailutasoja sopivassa järjestyksessä yksi kerrallaan lopullisena tavoitteena olympialaiset. Tämä on vinkkini hänelle, Sasson sanoo.

Martti Puumalainen sai arvokkaita oppeja huippujudoka Or Sassonilta. Kuva: Jussi Jäkälä / Yle

– Itse tein sinnikkäästi työtä olympiamitalin eteen päivittäin. En jäänyt murehtimaan tappiota, vaan odotin heti seuraavaa ottelua. Se, kuka haluaa unelmaansa eniten, myös saavuttaa sen.

Sitten Sasson koputtaa sormella ohimoaan.

– Voima on tietysti judossa eduksi. Vielä tärkeämpää on kuitenkin olla ovela ja nopea sekä henkisesti vahva.

22-vuotiaalla Martti Puumalaisella on takanaan 16 vuotta judon parissa. Mustan vyön hän saavutti kymmenessä vuodessa. Leiripäivän aamuharjoituksen lopuksi hän sparraa vielä näytösluonteisesti Sassonin kanssa. Ensimmäiset viitisenkymmentä sekuntia mennään tasaväkiseltä näyttävää pystyottelua, mutta sitten Sasson yllättää silmänräpäyksessä heitollaan ja nuori suomalainen on selällään tatamilla.

– Huomaatteko, kuinka hengästynyt olen? Hän oli hyvä vastus, Sasson puuskuttaa hymyssä suin hikikarpaloiden valuessa otsalta.

– Treenin pitää jatkua, tuossa sen taas näki, toteaa puolestaan Puumalainen.

– Nimenomaan sparraaminen kovan tason jätkiä vastaan kansainvälisillä leireillä on se juttu, mitä tarvitsen kehittyäkseni.

Or Sassonin vierailu Orimattilassa kiinnosti nuoria judoharrastajia. Kuva: Jussi Jäkälä / Yle

Tokion kisat tulevat vastaan vielä liian aikaisin, mutta Pariisin olympialaiset 2024 voi olla Puumalaisen kohdalla realistinen tavoite. Se vaatii kuitenkin vielä ämpärikaupalla vuodatettuja hikipisaroita sekä raudanlujaa uskoa omaan tekemiseen.

Marraskuun ensimmäinen viikko 2019 toimii suomalaisjudokalle varmasti oivana motivaattorina: ensin arvometallia nuorten EM-kisoista ja siihen päälle aitiopaikalta oppia maailman huipulta. Lisäpontta menestysunelmille antaa se, että olympiapronssin lisäksi Or Sasson oli Riossa hiuskarvan päässä päihittää myös lajilegenda Teddy Rinerin.

Lue myös:

.
.