Suora

  • Mäkihypyn miesten karsinta, Titisee-Neustadt
  • Mäkihypyn miesten karsinta, Titisee-Neustadt
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Hitaasti kypsynyt suomalaissentteri valmistui lääkäriksi, aloitti ammattilaisuran ja peri lajilegendalta suuren vastuun EM-karsintoihin: "Olin ihan shokissa ensimmäiset puoli päivää"

190-senttinen Suomen koripallomaajoukkueen uusi kapteeni Sofia Pelander on saanut tällä kaudella kokea jo kovia pelejä Euroopassa ja sanoo olevansa niissä peleissä ihan pikkuinen.

Maajoukkuekoripallo
Sofia Pelander
Sofia Pelander tunnetaan aina positiivisena ihmisenä.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Tsemppari ja ilopilleri. Näillä sanoilla kuvaillaan usein Suomen naisten koripallomaajoukkueen uutta kapteenia Sofia Pelanderia.

Käsitys vain vahvistuu, kun joukkue kokoontui yhteen maanantaina ensimmäistä kertaa ennen tämän viikon EM-karsintapelejä. Ensimmäisissä yhteisissä harjoituksissa Pelander ohjaa ja kannustaa muita pelaajia hymyssä suin. Pelander on perinyt kapteenin nauhan viime vuonna legendaarisen maajoukkueuransa päättäneeltä Taru Tuukkaselta.

– Tämä on hirveän iso kunnia. Minulla on aika isot saappaat täytettävänä. Kun päävalmentaja Pekka Salminen soitti minulle, olin ihan shokissa ensimmäiset puoli päivää. Vieläkin vähän tuntuu, että mihin on lähdetty, Pelander sanoo hymyillen Yle Urheilulle.

Toki aina positiivinen salolainen myöntää heti perään, että tuskin mitään ongelmia tulee. Ja jos jotain askarruttavaa tulisi eteen, on hänellä puhelimessaan Tuukkasen ja toisen entisen maajoukkuekapteenin Dionne Poundsin puhelinnumerot.

Pelanderin iloisuus harjoituksissa näyttää tarttuvan muihin joukkuekavereihin kovin nopeasti. Myös kapteenina hän haluaa painottaa positiivista ilmapiiriä.

– Puhuimme vähän siitä, pitäisikö keksiä jotain sääntöjä. Mielestäni hyvät säännöt olivat, että kaikki ovat ajoissa ja kannustavat toisiaan. Haluaisin, että kaikilla on hyvä fiilis. Koripallo on joukkuepeli. Kaikkien pitää viihtyä joukkueessa, Pelander kuvailee.

Sofia Pelander
Sofia Pelander valmistautui Kisakalliossa Susi Training Centerissä EM-karsintojen aloitukseen.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

27-vuotiaalle Pelanderille kapteenin perinteiset tehtävät ovat sinänsä tutut, koska hän toimi aiemmin Ruotsin liigassa Norrköpingissä myös kapteenina. Viime kaudella Pelander viimeisteli Norrköpingin paidassa 17 ottelussa 13,5 pistettä ja nappasi 9,1 levypalloa ottelua kohden. Alkukaudella salolaislähtöinen Pelander oli sivussa loukkaantumisen takia, mutta nousi kevätkaudella liigan parhaimpien pelaajien joukkoon.

Linköpingin yliopistossa opiskellut Pelander sai keväällä lääkärin opintonsa valmiiksi ja siirtyi pelaamaan täysin ammattilaisena Ruotsin huippuseuraan Uumajaan. A3 Umeå hävisi viime kaudella vain kaksi peliä ja voitti mestaruuden. Tälle kaudelle viidessä liigapelissä on ehtinyt tulla jo samat kaksi tappiota.

– Alkukausi on mennyt vähän ailahtelevasti. Emme ole ehkä löytäneet toisiamme kentälle. Mutta luotan, että löydämme yhteispelin. On ollut todella kivaa panostaa koripalloon täysillä. Aikaisemmin olen oikeastaan opiskellut ohessa, Pelander kuvailee.

Europelit ovat innostaneet

Pelanderin oma alkukaan uudessa seurassa ei ollut paras mahdollinen. Hän ehti olla Uumajan mukana viisi päivää ennen kuin mursi kämmenensä pallontavoittelutilanteessa. Aiemminkin pahoista loukkaantumisista kärsinyt sentteri on ehtinyt kuitenkin nyt treenata kuukauden päivät ennen ensimmäisiä EM-karsintapelejä vuoden 2021 kisoihin.

Oma peli on alkanut sujua oikeaan aikaan. Viime viikonloppuna Pelander nakutti tilastoihin Ruotsin cupissa maan kovimmista lupauksista koostuvaa Luulajaa vastaan 16 pistettä, 7 levypalloa, 2 torjuntaa ja yhden syötön.

Sitä edeltävänä viikonloppuna syntyi Ruotsin liigassa tupla-tupla 14 pisteellä ja 10 levypallolla. Pelander kehuu Ruotsin liigaa hyvätasoiseksi. Monella joukkueella on useita ammattilaisia ja joissain joukkueissa on useampi ruotsalainen ammattilainenkin. Nyt suomalaissentteri on päässyt treenaamaan ammattimaisesti kaksi kertaa päivässä hyvissä olosuhteissa.

– Meillä on kuusi ammattilaista ja pari ruotsalaistakin ammattilaisena. Se on suurin ero aiempaan. On ollut tekemisen meininkiä, Pelander sanoo.

Eniten häntä säväyttävät pelit huomattavasti kovatasoisemmassa Eurocupissa. Pelander on siinä mielessä kovimmassa sarjassa pelaava suomalainen, koska kukaan muu ei tällä hetkellä väännä Euroopan toiseksi kovimmassa seurajoukkuekilpailussa.

Kyyti on ollut Uumajalle kovaa. Tuloksina on pääosin 30–40 pisteen rökäletappioita, mutta turkkilaista Kayseria vastaan oli tiukkaa vääntöä. Turkkilaiset nousivat päätösjaksolla kolmen pisteen voittoon. Pelander kuvailee europelejä hienoiksi tilaisuuksiksi.

– Pelit Eurocupissa eivät ole menneet niin hyvin kuin olisimme toivoneet. Meillä on vielä kaksi peliä jäljellä. Toivottavasti saisimme maajoukkuetauon jälkeen jonkin voiton haettua, 190-senttinen Pelander sanoo.

– Mutta pelit ovat olleet kovatasoisia. Niissä on ollut kova tempo. Pelaajat ovat isoja. Olen ihan pikkuinen niissä peleissä.

Sofia Pelander
Sofia Pelander on kulkenut maajoukkueen kapteeniksi pitkän tien.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Pelander havittelikin tälle kaudelle paikkaa muualta Euroopasta Eurocup-joukkueesta kuin Ruotsista, mutta päätyi Uumajan riveihin. Koripalloilijana Pelander on myöhäisherännäinen. Naisten maajoukkueen päävalmentaja Pekka Salminen kuvasi osuvasti, että ikäluokkansa nuorisomaajoukkueisiin sentteri valittiin viimeisenä.

Lisäksi Pelander oli esimerkiksi toissa kauden melkein kokonaan sivussa pelikentiltä polvivamman takia. Nyt erinomaisena joukkuepelaajana tunnettu Pelander onkin yhtäkkiä aloitusviisikkoon noussut maajoukkueen kapteeni.

– Haluaisin nähdä, kuinka pitkälle voisin vielä päästä. Haluaisin löytää oman parhaan itseni. Minusta tuntuu, että en ole vielä saavuttanut sitä, Pelander pohtii.

– Toivoisin, että pääsisin ensi kaudelle Ruotsia kovempaan liigaan ja testaamaan itseäni. Haluaisin päästä pelaamaan sellaisen liigaan, jossa jokainen peli olisi kuin Eurocupissa. Jokainen pallonhallinta pitäisi vetää täysiä.

Vastavalmistunutta lääkärin ura ei ihan vielä täysin inspiroi, koska Pelander tekee valintoja koripalloa edellä vielä jokusen vuoden ajan. Mutta lääkärin työt ovat silti mielessä kausien välissä.

– Viime kesänä olin lääkärinä töissä. Minulla onkin tavoitteena, että voisin kesäisin tehdä lääkärin hommia. Pysyisi tatsi niihin hommiin, Pelander mietti.

Maailman huippuja vastassa sunnuntaina

Kuulemma joukkuetoverit kysyvät usein lääkäri Pelanderilta neuvoja, miten kannattaisi joissain tilanteissa toimia. Mutta tällä viikolla joukkueessa varmasti toivotaan, että ohjeita ei tarvita.

EM-karsintojen alussa vastukset ovat kovia, kun Suomen tavoin vahvassa nousussa liitävä Portugali tulee ensiksi vastaan vierasparketilla.

– Uskon, että voimme voittaa Portugalin. Ei pitäisi olla mitään esteitä sille, Pelander sanoo ensimmäisestä kohtaamisesta hieman arvoituksellistakin joukkuetta vastaan.

Sitten kotiavauksessa sunnuntaina Suomi saa vastaansa joukkueen aivan maailman huipulta. Belgiasta ei välttämättä uskoisi kovempi urheilun seuraajaakaan naisten koripallossa mahtimaata. Mutta viime vuosien tulokset arvokisoista ovat kovaa luettavaa: Viime kesänä EM-kisoissa viides, 2018 MM-kisoissa neljäs ja vuonna 2017 EM-kisoissa pronssilla.

Suomeen saapuu joukkue, josta löytyy myös kaksi tuoretta Washington Mysticsin WNBA-mestaria lokakuulta: Kim Mestdagh ja Emma Meesseman. Heistä jälkimmäinen palkittiin vielä finaalien arvokkaimpana pelaajana. Pelander toivoisi, että Belgia tulisi vähän takki auki Suomeen ja Tapiolan urheiluhalliin.

Suomeen saapuvat Belgian tähdet Kim Mestdagh ja Emma Meesseman juhlivat kuukausi sitten NBA:n mestaruutta.
Suomeen saapuvat Belgian tähdet Kim Mestdagh ja Emma Meesseman juhlivat kuukausi sitten NBA:n mestaruutta.Ned Dishman/NBAE via Getty Images

– Belgia on todella iso haaste. Uskon, että maailmassa kaikki koripallon pelaajat unelmoivat pääsevänsä pelaamaan maailman kovimpia tähtiä vastaan. Luulen, että kaikki ovat tästä innoissaan. Itse ainakin olen. Kyllä tästä tulee varmasti hauskaa, Pelander hehkuttaa.

Suomalainen tyttökoripallo on ollut viime vuodet kovassa nosteessa. Kaikki tyttöjen maajoukkueet pelaavat ensi kesänä EM-kisoissa A-divisioonassa.

Viimeksi Suomen naiset ovat pelanneet EM-kisoissa vuonna 1987. Mitkä ovat Suomen mahdollisuudet päästä EM-kisoihin lähivuosina?

– Nyt alkavat uudet karsinnat. Aloitetaan puhtaalta pöydältä. Olisihan se tosi siistiä pelata parin vuoden päästä EM-kisoissa. Vuodesta 1987 on vähän liian pitkä aika mielestäni. Jos tyttökoriksen noste saataisiin naisiinkin, olisi se tosi hyvä, Pelander päättää.

Yle näyttää Suomen naisten koripallomaajoukkueen EM-karsinnat vuoden 2021 kisoihin kanavillaan.

Portugali–Suomi torstaina 14.11. kello 22.55 alkaen TV2:sssa ja Yle Areenassa.

Suomi-Belgia sunnuntaina 17.11. kello 16.45 alkaen TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue lisää:

Ugandan ainoa koripalloammattilainen ihastuttaa Naisten Korisliigassa – "Koripallo on antanut minulle mahdollisuuden toisenlaiseen elämään"

Poikkeuksellisesta koripallolupauksesta Awak Kuierista taistelevat Yhdysvaltain parhaat yliopistot – "Kyseessä on maailman TOP5-lahjakkuus"

Suomen koripallomaajoukkueilla on edessään omituisia hetkiä EM-karsinnoissa – liian vähän pelejä ja kisaisännällä mahdollisuus kikkailla?

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat