1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Huuhkajien iso viikko alkoi tavalla, joka palautti mieleen Jari Litmasen huippuvuodet – jättikiinnostusta nauttiva Teemu Pukki uskalsi jo luvata EM-kisapaikan

Jalkapallo- ja Teemu Pukki -huuma on saanut uudet mittasuhteet viime aikoina.

Teemu Pukki sai median huomion maanantaina, kun hänelle järjestettiin oma tiedotustilaisuus. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Marraskuinen iltapäivä Helsingissä on harmaa, mutta Munkkiniemen kaduilla lumesta saadaan vain unelmoida. Aurinkoa ei viime päivinä ole näkynyt. Mustasta marraskuusta saattaa kuitenkin vielä tulla varsin valoisa, jos tulevana perjantaina kaikki onnistuu.

Kun vuosi sitten joulukuussa Suomen miesten jalkapallomaajoukkue arvottiin EM-karsinnassa J-lohkoon, tuskin moni uskoi, että perjantaina juuri Liechtenstein-ottelussa Suomi voi saavuttaa kauan hamuamansa arvokisapaikan.

Ja tuskin moni uskoi sitäkään, että Suomen joukkueesta löytyy pelaaja, joka on muun muassa valittu Englannissa mestaruussarjan parhaaksi pelaajaksi, voittanut maalipörssin ja noussut kuumaksi puheenaiheeksi sosiaalisessa mediassa ympäri maailman.

Pukki Party on viime aikoina käynyt niin kuumana, että Suomen maajoukkueen valmistautuessa Liechtenstein-otteluun Teemu Pukkia varten on pitänyt järjestää oma tiedotustilaisuus. Vastaavia, brittiläistyylisiä johdettuja tiedotustilaisuuksia on aiemmin järjestetty vain kolmisen kappaletta ja nekin olivat Jari Litmaselle hänen huippuvuosinaan.

Tiedotustilaisuus alkaa puoli kolmelta, mutta jo kymmentä yli kaksi parhaat paikat televisiokameroille ovat menneet. Medialle varatut 32 istumapaikkaa täyttyvät muutamaa paikkaa lukuun ottamatta ja osa toimittajista seisoo mieluummin. Tilaisuus lähetetään muutamalta kanavalta ja alustalta suorana lähetyksenä.

Median kiinnostus on vain yksi osoitus Suomessa tällä hetkellä vallitsevaan jalkapallohuumaan. Mutta se kertoo paljon.

Teemu Pukin tiedotustilaisuus näytettiin useammaltakin kanavalta ja alustalta suorana lähetyksenä. Kuva: Anu Karttunen / Yle

Kun miesten maajoukkueen tiedotuspäällikkö Timo Walden aloitti 23 vuotta sitten tehtävässään, tilanne oli aivan toisenlainen. Maajoukkue ei ollut vielä saanut Huuhkajat-lempinimeäänkään ja joukkueen vierasotteluun Azerdbaidzhaniin matkusti ainoastaan kaksi suomalaistoimittajaa. Kotiotteluissa oli säännöllisesti puolisen tusinaa toimittajia.

Tuonaikainen päävalmentaja Richard Møller Nielsen toi maajoukkuetoimintaan uutta kiinnostusta ja seitsemän vuotta myöhemmin Roy Hodgsonin aikaan koettiin uusi piikki.

Ja nyt kaikki on muuttunut. Maajoukkue kiinnostaa enemmän kuin koskaan, muutakin kuin vain urheilumediaa. Palloliiton viestintäpäällikkö Taru Nyholmin mukaan Liechtenstein-otteluun saatujen akkreditointipyyntöjen määrä on aikaisempiin otteluihin verrattuna kaksinkertaistunut. Palloliitto on pystynyt myöntämään akkreditoinnin 120 median edustajalle.

Perjantain otteluun on hakenut akkreditointia myös toistakymmentä kansainvälistä mediaa, ja joukossa on isojakin mediataloja. Toimittajia saapuu ainakin Saksasta, Ruotsista, Venäjältä, Englannista, Norjasta, Virosta, Ranskasta ja tietenkin Liechtensteinista.

Osa kansainvälisistä medioista ei välttämättä edes tule otteluun, vaan tekee ilmiöjuttuja tunnelmasta ja kannattajista.

Aiemmin kansainvälistä mediaa matkusti Suomeen lähinnä vastustajamaasta, eikä tuolloin toimittajia tullut kuin pari kappaletta.

– Ulkomaisen median kiinnostus on ollut täysin poikkeavaa, Walden myöntää ja kertoo yhteydenottoja tulleen viime aikoina Brasiliasta asti.

Hän uskoo kansainvälisen median kiinnostuksen johtuvan siitä, ettei EM-karsinnoissa ole tapahtunut suuria yllätyksiä. Ei ainakaan vastaavia yllätyksiä kuin 32 kertaa arvokisakarsinnoissa epäonnistuneen Suomen mahdollinen arvokisapaikka.

– Hyvät tarinat kiinnostavat. Me olemme sellainen. Toivottavasti tällä tarinalla on vain onnellinen loppu.

Samaa toivoo myös maanantai-iltapäivän tähtivieras. Teemu Pukki istuu pöydän takana rauhallisen oloisena ja vastaa toimittajien kysymyksiin varsin pitkästi ja itsevarman oloisena. Hän muistelee joukkueiden edellistä kohtaamista kesällä ja pohtii perjantain ottelun merkitystä.

– Se on lähellä, Pukki sanoo viitaten EM-kisapaikkaa.

Teemu Pukki vastaili median kysymyksiin 23 minuutin ajan. Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Hyvät tulokset ruokkivat toisia. Suomen hyvät esitykset edellisten MM-karsintojen lopussa sekä viime kesänä Kansojen liigassa ovat Pukin mielestä olleet käännekohta Huuhkajien taipaleella kohti EM-kisoja.

Mutta Suomi ei ole vielä kisoissa. Sen tietävät niin pelaajat, valmentajat kuin joukkueessa mukana olevat henkilötkin. Walden vakuuttaa, että joukkueella pysyy jalat maassa, eikä mopo lähde keulimaan missään vaiheessa.

– Etenkin joukkueen taustatiimissä on kavereita, jotka ovat kokeneet enemmän pettymyksiä kuin ilon hetkiä. Keulijat palautetaan nopeasti maan pinnalle, Walden sanoo.

Pukki korostaa nöyryyttä eikä suostu juhlimaan etukäteen. Hän suhtautuu omaan tähtistatukseensa yhä hieman hämmentyneenä. Hänen mukaansa Huuhkajissa ei ole tähtiä, eikä pidä omaa tiedotustilaisuuttaan “ideaalisena tilanteena”. Hän on vain tyytyväinen saadessaan hoitaa haastattelut kerralla alta pois.

Perjantain ottelu on ollut jo pitkään loppuunmyyty, ja Pukki arvelee, että tarvittaessa isompikin stadion olisi täyttynyt. Lippupyyntöjä on tullut pelaajille faneiltakin, mutta turhaan. Suomessa on vihdoin vallalla kunnon jalkapallo-hypeä.

Huuhkajilla on kahdessa viimeisessä karsintaottelussa kaikki kortit omissa käsissään ja yksi voitto varmistaisi kisapaikan. Walden kertoo, että oli aikoinaan ajatellut, että Liechtenstein-ottelulla saattaa olla suurtakin merkitystä. Mutta jos joku olisi hänelle kertonut tämän tilanteen ennen karsintojen alkua, olisi hän pyytänyt kertojaa herättämään hänet unestaan.

Tilastojen valossa Suomen pitäisi voittaa perjantain ottelu. Sen sanoo Teemu Pukkikin. Jos joukkue pelaa omalla tasollaan, se voittaa ottelun ja varmistaa EM-kisapaikan.

– Voin luvata, että me hoidamme homman, Pukki sanoo.

Hän pitää pienen tauon ja sanoo sen jälkeen hymyillen:

– Kerrankin. Kerrankin uskallan luvata.

Lue myös:

Teemu Pukki jättimäisen mediahuomion keskipisteenä Helsingissä – maalitykki luottavaisena vaikean kuukauden jälkeen: "Ei ole mitään apinaa selässä"

Huuhkajille kaksijakoisia uutisia: Paulus Arajuuri pelasi täydet minuutit, Tim Sparvia ei nimetty edes kokoonpanoon

Kommentti: Huuhkajat opetti paatuneelle kyynikolle, että aina on toivoa

Teemu Pukin kuiva putki Valioliigassa oli nähtävissä jo sensaatiomaisella alkukaudella: "Jää valitettavan yksin"

Huuhkajien Qatarin-leiriä kritisoitiin alkuvuodesta – missä EM-kisoihin matkalla oleva joukkue leireilee talvella? ”Tilanne on vielä auki”

Huuhkajat tavoittelee historiallista arvokisapaikkaa tällä ryhmällä – loukkaantumisista kärsineet Sparv ja Arajuuri mukana: "Toivoa on, että he ovat käytettävissä"

Huuhkaja-fanien EM-kisaliput saattavat olla kiven alla – Palloliitto toppuuttelee innokkaimpia: "Ei kannata vielä varata hotelleja"

Huuhkajien historiallinen EM-kisapaikka toisi Palloliitolle muhkean miljoonapotin: "Uskon, että koko buumi sataa suomalaisen jalkapallon laariin"