Leo-Pekka Tähti päättää paralympiauransa Tokioon: "Ensi vuonna tavoite on olla vahvempi kuin koskaan"

Dubain parayleisurheilun MM-kisoissa Tähti nappasi jälleen yhden kullan 100 metrillä. Minimitavoitteet täyttyivät, mutta tuleva supervuosi siintää jo mielessä.

Leo-Pekka Tähti lepää pari viikkoa ennen kuin harjoittelu kautta 2020 alkaa. Kuva: SUL / Oliver Kremer

Leo-Pekka Tähden saldo Dubain parayleisurheilun MM-kisoista oli kelauksen 100 metrin maailmanmestaruus entisten kolmen jatkoksi ja 400 metrin välieräpaikka. Ratakelaaja oli tyytyväinen kisoihinsa, mutta tähyili jo tulevaan paralympiakauteen. Mestari paljasti, että Tokion kisat ovat hänen viimeisensä.

– Minimitavoitteet täyttyivät. Maailmanmestaruus on aina maailmanmestaruus ja on kiva palata kotiin, kun todennäköisesti kukaan ei Suomessa muista tuota nelosta. Mutta itse en unohda, Tähti hymähti Yle Urheilulle 400 metrin välierän jälkeen.

Tähden mukaan ensi kaudesta on tulossa supervuosi, sillä kesäkuun alussa kisataan ensin EM-kisat ja elo–syyskuun taitteessa Tokion paralympialaiset. Tokion kisat ovat 36-vuotiaan Tähden viimeinen näytös paralympialaisissa.

– Viimeiset paralympialaiset ovat tulossa, ja se on jo aikamoisen iso juttu uralleni. Se pistää tekemään suunnattomasti hommia, ja haluaisin edelleen ainakin vielä ensi vuoden pitää maailman nopeimman miehen valtikkaa, Tähti kertoi, mutta jätti vielä avoimeksi uran jatkon muuten kuin paralympialaisten osalta.

Takaa-ajajat lähestyvät

Dubain MM-kisoissa Tähti nappasi mestaruuden satasella viiden sadasosasekunnin erolla seuraavaan, mutta 400 metrin kisassa hän jäi välierävaiheeseen.

– Olen tarkkaan analysoinut satasen finaalin ja sen tapahtumat. Tiedän tarkalleen, mitä täytyy parantaa. Siinä mielessä on vahva luotto, että se varmasti säilyy hyvänä. Mutta kyllähän se viisi sadasosaa kummittelee taustalla eikä tässä voi laakereilla levätä, Tähti naurahti viitaten voittomarginaaliinsa.

Tokion kisoissa Tähti aikoo alustavan suunnitelman mukaan kilpailla 100 ja 400 metrillä. Suomalainen on 100 ja 200 metrin ratakelauksien viisinkertainen paralympiavoittaja sekä nelinkertainen MM-voittaja.

– Varmaan se ero antaa potkua muillekin kavereille. Olen varmaan aika haluttu päänahka satasella. Tässä on niin monta vuotta menty maailman ykkösenä ja varmaan kaveritkin alkavat miettiä, että olisiko jo aika vaihtaa valtikkaa, Tähti hymyili.

Tähtäimessä uran vahvin kausi

Nyt Tähti aikoo lomailla muutaman viikon, ennen kuin aloittaa joulukuun alussa peruskuntoharjoittelun. Ensi kaudesta on tämänvuotisen tapaan tulossa pitkä, ja myös sinne tavoitellaan kahta kuntopiikkiä.

– Henkisesti on aika pitkä kausi ollut. Ei tämä marraskuu ole kenellekään helppo ajankohta. Mutta onneksi nyt palautuu sitten normaaliin järjestykseen ja voi lomailla, ennen kuin ruvetaan jyystämään peruskuntoa jälleen kerran. Lähtökohta on ihan hyvä, mies virnisti.

Kesäkuun EM-kisoissa lajivalikoima on laaja. Tähti suunnittelee osallistuvansa 100, 200, 400 ja 800 metrin matkoille. Tokiossa mukana ovat 100 ja 400 metriä, kunhan hieman takkuillut pitempi matkakin saadaan jälleen uomiinsa. Se on nyt työstön alla.

– Kaikkeni tietysti teen, että vielä kerran ensi vuonna pystyisi vetämään kovia tuloksia. Tavoite on olla vahvempi kuin koskaan, Tähti summasi.

Lue myös: