1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. snooker

Kommentti: Snookerin supertähti Ronnie O'Sullivan on vaarallisessa kierteessä – häpeälliselle show'lle on pantava pian piste

Snookerin suurimman legendan joutsenlaulu on saamassa ikäviä piirteitä, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Atte Husu.

Ronnie O'Sullivanin käytös herättää jälleen kysymyksiä hänen mielentilastaan. Kuva: Getty Images

Hulluuden ja nerouden raja on häilyvä. Iänikuista sanontaa on historian saatossa sovellettu usein mestarisäveltäjiin, mutta myös urheilusta löytyy luonnehdinnan mitat täyttäviä esimerkkejä. Sellainen on muun muassa Snookerin Mozartina tunnettu Ronnie O'Sullivan.

Ammattilaissnookerissa jo 1990-luvun alkuvuosista vaikuttanut O'Sullivan on uransa aikana vallannut lajilleen enemmän mediatilaa kuin yksikään kollegansa. Hän on kerännyt taakseen kannattajien armeijan ainutlaatuisella peliälyllään ja -taidoillaan, mutta saanut myös vihamiehiä aika ajoin esiin putkahtavalla epäsoveliaalla käytöksellään. Varmaa on, että jokaisella snookeria seuraavalla on mielipide O'Sullivanista.

Siispä kun sunnuntaina pelattiin snookerkauden merkittävimpiin kutsuturnauksiin kuuluvan Champion of Championsin loppuottelua, valtaosa olisi varmasti nähnyt mielellään O'Sullivanin toisena finalistina. O'Sullivanin taival kohti mestaruutta tyssäsi kuitenkin perjantain välierässä, kun Australian Neil Robertson löi hänet huipputasokkaassa ottelussa erin 6–5.

Finaalissa Robertson kaatoi hallitsevan maailmanmestarin Judd Trumpin erin 10–9. Ottelu oli yksi snookerhistorian parhaista. Finaali sisälsi kaikki lajin hienoudet aina pitkistä lyöntisarjoista taktisiin vääntöihin ja dramaattisiin juonenkäänteisiin.

Väitän, että sunnuntain snookerherkku olisi jättänyt katsojalle suuhun huomattavasti kuivakamman maun, mikäli O'Sullivan olisi pelannut finaalissa Robertsonin sijaan. Joulukuussa 44 vuotta täyttävän O'Sullivanin ura on ajoittaisista loistotuloksista huolimatta vääjäämättä kääntynyt loppusuoralle – edes historian paras pelaaja ei ole immuuni ikääntymisen tuomille haasteille äärimmäistä tarkkuutta ja keskittymiskykyä vaativassa lajissa.

Nopeasta tuli liian nopea

Viime kuukausina O'Sullivanin joutsenlaulu on saanut ikäviä, katsojalle myötähäpeää tuottavia piirteitä. Pöydällä tämä on näkynyt vastustajan kunnioituksen puutteena, kun O'Sullivan on räiminyt palloja tahdilla, jonka ansiosta hän sai 1990-luvulla lempinimen The Rocket, raketti.

Mutta kuten 1990-luvulla, hällä väliä -asenteen takia tulokset ovat olleet ailahtelevia. O'Sullivan avasi kautensa voittamalla syyskuussa kutsukisa Shanghai Mastersin, mutta sen jälkeen niin pelilliset kuin ei-pelilliset otteet ovat keränneet brittilehdissä negatiivisia otsikoita.

Kyseinen asenne on ajanut O'Sullivanin tukalaan tilanteeseen useissa otteluissa, joista valtaosasta hän on selvinnyt voittajana vain kokemuksensa ansiosta – maalilinjan ylittäminen on ollut monelle mahdotonta O'Sullivanin kaltaista snookerdinosaurusta vastaan.

Ronnie O'Sullivan aloitti kauden mainiosti voittamalla rahakkaan Shanghain kutsuturnauksen. Sen jälkeen hänen tuloksensa ovat ailahdelleet rajusti. Kuva: Rex Features / All Over Press

O'Sullivanin piittaamattomuus näkyy hänen lukuisissa lyöntivalinnoissaan, joissa onnistumisen prosentuaalinen todennäköisyys ei todellakaan suosi englantilaistähteä. Shanghai Mastersin jälkeen O'Sullivan onkin pelannut snookeria kuin venäläistä rulettia sillä erotuksella, että yhden patruunan sijaan legenda on tunkenut lyijyä panosrumpuun kaksin käsin. O'Sullivan on viime aikoina löytänyt voittajansa ennen ratkaisupelejä – ja löytää jatkossakin. Tässä vaiheessa yllättyneet, käsi pystyyn.

Missä kritiikki?

Painotettakoon, että O'Sullivan saa pelata peliä miten tahtoo. Nykyinen pelitapa tuo hänelle edelleen voittoja, välillä jopa turnausvoittoja.

Huomionarvoista Champion of Champions -turnauksessa oli kuitenkin se, että O'Sullivan esiintyi itsemurhataktiikalla, vaikka vastassa oli skotti John Higgins, O'Sullivanin eniten kunnioittama kanssapelaaja.

Higgins-ottelun jälkeen O'Sullivan esiintyi ITV-kanavan studiossa kuin rikkinäinen levy, josta kuului vain sama vanha mantra: ”Ei kiinnosta, halusin vain pois mahdollisimman nopeasti”.

Samaisessa haastattelussa tuli jälleen esiin ongelma, jonka ympärillä snooker painii isossa kokonaiskuvassa. Harvassa urheilulajissa vanhoja aktiivipelaajia on houkuteltu ja koulutettu asiantuntija- ja selostajatehtäviin yhtä kovalla volyymillä kuin snookerissa. Samalla lajin tv-promootiosta on päätynyt vastaamaan pieni ystävysten joukko, joka arvioi O'Sullivanin kaltaista legendaa kaikkea muuta kuin kriittisesti.

Esimerkkinä käy O'Sullivanin Higgins-ottelussa pussittama absurdi pinkki pallo. Pelkästään sellaisen lyönnin yrittäminen toisi melkein kelle tahansa muulle ammattilaiselle asiaankuuluvat haukut. Vaikka kukin voi pelata lajia viime kädessä haluamallaan tavalla, sekä ammattilais- että amatööripiireissä on olemassa niin sanottuja kirjoittamattomia sääntöjä, miten peliä pitäisi ja ei pitäisi pelata.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Nämä säännöt eivät päde O'Sullivaniin, snookerin pyhään lehmään. Kun Higgins-kamppailun ratkaissutta pinkkiä pussitusta kelattiin ITV:n studiossa, asiantuntijoista Alan McManus tyytyi olemaan hiljaa samanaikaisesti kun seitsenkertainen maailmanmestari Stephen Hendry lausui ylistyssanoja kieli poskessa. Kenen tahansa muun pelaajan kohdalla molemmat olisivat kommentoineet lyöntiä lähinnä adjektiiveilla naurettava tai hullu.

Kun O'Sullivan kohtasi seuraavassa ottelussaan Robertsonin, Hendry oli selostuskopissa huomattavasti kriittisempi mitä tulee O'Sullivanin lyöntivalintoihin.

Pelaaja vai asiantuntija?

Nykyisellä pelityylillään ja -asenteellaan O'Sullivan ei ole suosikki yhdessäkään kisassa, ei etenkään pitkästä peliformaatistaan tunnetussa MM-turnauksessa. Oikukas mieli voi toki muuttua hetkessä, mutta muutosta ei ainakaan edesauta O'Sullivanin jatkuva kyseenalainen käytös, jollaiseksi voi laskea tuomarien ja kanssapelaajien julkisen arvostelun.

Tähän O'Sullivan on syyllistynyt lukuisia kertoja pitkin 26-vuotisen ammattilaiuransa, mutta vuodesta 2015 asetelma on ollut lajin kannalta ongelmallinen. Tuolloin O'Sullivan nimitettiin Eurosport-kanavan asiantuntijaksi, mikä on aika ajoin sisältänyt studiovierailujen lisäksi myös kommentaattorin töitä. Näissä pesteissä O'Sullivan on esiintynyt pääosin hillitysti, mikä on kuitenkin vain lisännyt kontrastia pelaaja-minään – siis siihen, joka miljoonille tv-katsojille on edelleen yhtä kuin snooker ja jolla lajia myös markkinoidaan.

O'Sullivan on kärsinyt uransa aikana lukuisista hermoromahduksista, jotka ovat ilmenneet pelipöydällä nyt nähtävänä välinpitämättömyytenä. Apua henkisen puolen ongelmien selvittämiseen toi urheilupsykiatri Steve Peters, jonka ansiosta O'Sullivan oli pöydällä kliininen tappokone etenkin vuosina 2012–14. Tämän jälkeen O'Sullivan on edelleen tehnyt hurjaa tulosta voittamalla muun muassa neljä major-turnausta, mutta kovimmassa testissä eli MM-turnauksessa pelit ovat päättyneet viitenä viime vuonna jo alkukierroksilla.

Mitä vähemmän Petersiä on näytetty tv-kuvissa istumassa snookerkatsomoissa, sitä enemmän O'Sullivanin otteet ovat ailahdelleet. O'Sullivan on kesällä antamissaan haastatteluissa viestinyt, että kaksikon yhteistyö olisi jossain määrin edelleen voimissaan. Epäilijöitä myös riittää.

Paraikaa O'Sullivan-show pyörii kuitenkin aivan liian kovilla kierroksilla, minkä takia on toivottavaa paitsi hänen itsensä myös lajin kannalta, että sille pannaan piste mahdollisimman nopeasti. Jotta keskittyminen olisi päätyössä eli pelaamisessa, joku voisi aloittaa karsimalla asiantuntijatöistä.

Snookerin massakuluttajat janoavat nähdä tähtensä täydessä tikissä, voittajana. Vaikka kyse on O'Sullivanista, tähtikehä himmenee nopeasti, jos hulivili-esitykset johtavat tappioihin, joita puolestaan seuraavat myötähäpeää herättävät kommentit.

Harva tuskin yllättyy, mikäli lähiviikkoina O'Sullivan ilmoittaa vetäytyvänsä kilpailuista muutamaksi viikoksi haukkaamaan happea. Nykytahdilla ratkaisussa ei olisi häviäjiä.

Lue myös:

Robin Hull sairastui snookerpelaajan painajaiseen ja putosi ammattilaiskiertueelta – aikoo silti jatkaa pelaamista, muttei kotimaassa

Snookermestari joutui hengenvaarallisiin leikkauksiin ja kuihtui 18 kuukaudessa 130-kiloisesta 63-kiloiseksi – taistelu elämästä vetää hiljaiseksi: "Jouduin pelaamaan vaipoissa"