Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä

Kommentti: Joonas Donskoi sai Coloradolta arvoaan rahakkaamman sopimuksen, kiitti ja vastasi huutoon sensaatiomaisella tavalla

Joonas Donskoi on syyskauden suomalaissensaatio NHL:ssä, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Joonas Donskoi Colorado
Joonas Donskoi on syttynyt hurjaan syksyyn ensimmäisenä kautenaan Coloradossa.Getty Images

VANCOUVER. Pelaajien niin sanotut sopimusvuodet ovat olleet NHL:ssä aina mielenkiintoinen ilmiö. Miten niin usein onkin, että pelaaja, joka pelaa sopimuksensa viimeistä vuotta, alkaa yhtäkkiä pelata selkeästi paremmin. Saattaa olla, että seuraavasta sopimuksestaan taisteleva pelaaja pelaa sopivan paineen alla uransa parhaan kauden.

Oikeastihan tässä ei ole mitään kummallista. Näin ihmismieli operoi. Tähtipelaajat saavat seuraavan sopimuksensa aina, mutta niin sanotun työväenluokan tilanne on toinen. Kun sopimus alkaa loppua, pelaaja ajautuu turvalliselta mukavuusalueelta – sikäli kun sellaista NHL:ssä koskaan on – epämukavuusalueelle, jolloin ruuvin kiristäminen onkin yhtäkkiä helpompaa.

Ilmiö on tuttu meille kaikille kaikilta elämänaloilta.

Coloradoa tätä nykyä edustava Joonas Donskoi ei tässä kuitenkaan viime vuonna onnistunut. Toki raahelaispelaaja teki neljätoista maalia ja sivusi omaa maaliennätystään, mutta kokonaisuudesta jäi valju kuva. Varsinkin, kun puutetta esimerkiksi laadukkaista ketjukavereista ei ollut.

Donskoi pelasi valtaosan kautta Tomas Hertlin ja Evander Kanen kanssa. Molempia voi luonnehtia huippuyksilöiksi.

Hitaasti huipputasolle kypsynyt Donskoi ehti pelata Piilaaksossa neljän vuoden ajan ennen siirtymistään kesällä Denveriin. Donskoin ongelma San Josessa oli se, ettei hänen pelaajaprofiilinsa oikeastaan koskaan kehittynyt mihinkään. Suomalaislaituri tunnettiin Sharksissa työteliäänä ja tunnollisena, mutta myös tehottomana pelaajana.

Moni yllättyikin menneenä kesänä, kun Colorado iski Donskoille pöytään neljän vuoden ja yli 15 miljoonan taalan arvoisen sopimustarjouksen. Harvoin pelaajat, jotka eivät ole koskaan tehneet liigassa kahtakymmentä maalia saavat pitkiä, saati rahakkaita sopimuksia.

Neljän Sharks-vuoden jälkeen oli oikeutettua kysyä, pystyisikö Donskoi pelaamaan sopimuksensa vaatimalla tasolla.

Joonas Donskoi Colorado
Donskoi sai Coloradolta neljän vuoden ja yli 15 miljoonan dollarin arvoisen sopimustarjouksen.Getty Images

Alku ainakin lupaava tai suorastaan sensaatiomainen, jos totta puhutaan. Tiistain kierroksen jälkeen Joonas Donskoi Suomen Raahesta on paras suomalainen maalintekijä tarunhohtoisessa NHL:ssä. Ollaan rehellisiä: yksikään ihminen ei osannut kauden alla veikata Donskoille tällaista alkua.

Odotusarvo oli, että Patrik Laineen johdolla Mikko Rantanen ja Sebastian Aho ovat pelaajia, jotka näyttävät, miten pelivälinettä lyödään nuottaan.

Donskoi on käyttänyt saamansa tilaisuuden fantastisesti hyödykseen, ja nyt on tuurikin ollut 27-vuotiaan pelaajan puolella. Gabriel Landeskogin ja Mikko Rantasen loukkaantumiset avasivat ovet kärkiketjuun supertähti Nathan MacKinnonin rinnalle, eikä Donskoi ole jättänyt tätä mahdollisuutta hyödyntämättä.

Viikonloppuna syntyi uran ensimmäinen hattutemppu Nashvillen verkkoon, tiistaina Donskoi pelasi kolmen (1+2) pisteen ottelun Winnipegissä.

Donskoi on pelannut tällä kaudella jo kolme kolmen pisteen ottelua Avalanche-paidassa. San Josessa Donskoi pystyi neljän vuoden aikana kolmeen pisteen otteluun vain yhden kerran. Työteliäs ja tunnollinen Donskoi on edelleen, nyt vain tulos seuraa perässä ennen näkemättömällä tavalla.

Puhumme syyskauden selkeästi kovimmasta suomalaissensaatiosta.

Joonas Donskoi Colorado
Donskoin maalintekotahti on ollut niin huima, että todennäköisesti se hiipuu jossain vaiheessa.Getty Images

Kaiken hehkutuksen keskellä on silti hyvää muistaa, että otoskoko on isossa kuvassa vielä pieni. Donskoi on iskenyt kiekkoa reppuun toistaiseksi sellaisilla tehoilla, että tahdin voi olettaa jossain kohtaa hieman hiipuvan. Se ei silti vähennä suomalaispelaajan syyskauden arvoa.

Donskoin uusi tuleminen tuo lisäksi sopivasti vaihtoehtoja Avalanche-luotsi Jared Bednarille.

Bednar yritti jo viime kaudella löytää kokoonpanoonsa tasapainoa ja syvyyttä rikkomalla ajoittain kuuman Gabriel Landeskogin Nathan MacKinnonin ja Mikko Rantasen muodostaman ykkösetjun. Nyt Bednarilla on aivan erilaiset työkalut käytössään, kun Donskoi on päässyt kovaan lentoon juuri MacKinnonin vierellä ja kun Rantanen pian palaa sairastuvalta.

Rantanen voisi alkaa johtaa kakkosvitjassa omaa ketjuaan, jos Donskoin peli MacKinnonin kanssa kulkee ja tulosta tulee. Tällä on Coloradolle joukkueena valtava merkitys kaikilla tavoin.

Saattaa olla, ettei Joonas Donskoi onnistunut nostamaan arvoaan pelaajamarkkinoilla viime kaudella kuten toivoi. Iso kuti jäi tehojen osalta San Josessa piippuun. Lienee reilua sanoa, että Colorado-GM Joe Sakic otti raahelaispelaajan kanssa kesällä harkitun riskin.

Toistaiseksi Donskoi on kuitenkin toiminut päinvastoin kuin moni muu NHL-pelaaja: sen sijaan, että hän olisi pelannut uransa parasta jääkiekkoa vanhan sopimuksensa viimeisellä kaudella, hän pelaakin sitä uuden sopimuksensa ensimmäisellä kaudella.

Aika mukava tapa kiittää Coloradoa luottamuksesta.

Lue myös:

Kaapo Kakko teki kaksi upeaa maalia: iski läpiajosta ja ottelun ratkaisun jatkoajalla – "Kasvoilta näkee, että itseluottamus on kasvanut"

Suomalaisvahdille kutsu NHL-ryhmään – joko olisi debyytin aika?

Laineen potentiaali jäänyt käyttämättä muuttuneessa ylivoimapelissä – suomalaishyökkääjä vakuuttaa Yle Urheilulle, ettei jaksa stressata maaleista: "Joukkueena olisi nyt kiva voittaa"

Kommentti: Kanadassa kuohuttavat jääkiekkokommentaattori Don Cherryn sanat tv-lähetyksessä – NHL hoiti fiaskon häpeällisen huonosti, vaikka rasismi voitaisiin kitkeä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat