Helmarien EM-karsintojen syyskausi saa asiantuntijalta kohtuullisen arvosanan: "Hyökkäyspelin on parannuttava"

Suomi otti voitot Albaniasta ja Kyproksesta EM-karsinnoissa, mutta kun vastus koveni Portugaliksi, oli se hyökkäyskuvioissaan pulassa.

jalkapallo
Suomi Albania 19 Kaisa Collin, 18 Linda Sällström ja 8 Olga Ahtinen
Helmarit voitti Albanian 8–1 lokakuun alussa.Samppa Toivonen / AOP

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtasi EM-karsinnoissa tiistai-iltana Portugalin ja kampesi Linda Sällströmin viimeisen varsinaisen peliminuutin maalilla 1–1-vierastasapelin. Kun EM-karsintaotteluita on Suomella takana neljä, on sillä saaliina kolme voittoa ja yksi tasapeli.

Yle Urheilun asiantuntija Joonas Rantanen oli kohtuullisen tyytyväinen Helmarien Portugali-esitykseen.

– Se, ettei hävitty, on totta kai tärkeä asia. Varmasti ennakko-odotukset olivat, että voittoa lähdetään hakemaan. Mutta piste varmaan tyydyttää, kun tiedetään, millainen pelistä muodostui ja mitkä olosuhteet pelissä olivat, Rantanen totesi läpimärällä kentällä pelatusta ottelusta.

Portugali siirtyi johtoon 32. peliminuutilla, kun Emmi Alanen rikkoi rangaistusalueen sisällä ja Claudia Neto iski pallon rangaistuspilkulta oikeaan alanurkkaan Tinja-Riikka Korpelan selän taakse. Suomi iski tasoituksen vasta 90. peliminuutilla.

– Portugali pystyi eliminoimaan Suomen hyökkäyspeliä eikä Suomi päässyt pelaamaan selustaan. Portugali pystyi puolustamaan myös Suomen laitamurtautumiset pois ja maalintekopaikkoja oli huomattavasti vähemmän kuin edellisissä karsintapeleissä, Rantanen analysoi.

Hyökkäyspeliin tarvitaan lisää vaihtelua

Rantasen mukaan Suomi pelaa ylöspäin liiaksi samalla kaistalla ja ajautuu ahtaisiin tiloihin. Vastahyökkäykset tai hitaammat hyökkäykset, joissa Suomi pystyi liikuttamaan palloa eri kaistoilla, toimivat hänen mielestään hyvin.

Suomi on kohdannut EM-karsinnoissa nyt Portugalin, Kyproksen ja kahdesti Albanian. Portugali-ottelua lukuun ottamatta Helmarit on napannut peleistä voitot, mutta Kypros ja Albania ovat ennakkoon viisimaisen lohkon heikoimpia. Kun vastus koveni Portugalin muodossa, alkoi Suomi menettää palloa liikaa.

– Kun Suomi riisti pallon omalla kenttäpuoliskolla, se päättyi liian usein pallon menetykseen juuri omalla kenttäpuoliskolla tai keskialueella. Ja kun Suomi pystyi rakentamaan hyökkäyksen eri kaistoilla, hyökkäys jatkui pidemmälle. Jos pallo menetetään vastustajan kenttäpuoliskolla, Suomi saa kuitenkin prässin aikaiseksi sinne ja saa käynnistettyä vastahyökkäyksiä paremmista asemista, Rantanen selvensi.

Kovimmat kohtaamiset vielä edessä

EM-karsinnat ovat puolivälissä ja otteluita on jäljellä vielä neljä. Seuraavaksi maajoukkueet viettävät monen kuukauden taukoa, ja Suomen seuraava ottelu onkin vasta 10. huhtikuuta. Kotona vastaan asettuu juuri Portugali. Se on Rantasen mukaan nyt tasapelin vuoksi pystyttävä voittamaan.

– Tulevasta Portugali-matsista on lähdettävä hakemaan kolmea pistettä ja se tarkoittaa, että hyökkäyspelin on parannuttava.

Lohkon kovin vastus, Skotlanti, tulee vastaan kahdesti. Sen lisäksi Suomi kohtaa vielä kerran Kyproksen. Skotlantia vastaan Suomen pitää puolustaa tiiviisti.

– Skotlanti-pelit ovat varmuudella sellaisia, joissa Suomi puolustaa pitkiä aikoja ja hyvä puolustaminen on tosi tärkeä asia. Mutta jos Suomi meinaa saada hyvän tuloksen aikaiseksi, on Suomen pystyttävä hyökkäämäänkin niissä peleissä. Pelkkä puolustaminen ei riitä ja hyökkäämistä on parannettava, Rantanen arveli.

Neljän pelatun ottelun jälkeen Suomi johtaa karsintalohkoaan neljän pisteen erolla Skotlantiin. Helmarit on kuitenkin pelannut kaksi ottelua enemmän kuin lähintuntumassa olevat maat. Karsintatauolle lähtevä Helmarit sai Rantaselta syksyn esiintymisistä kohtuullisen arvosanan.

– Syksyn tavoite oli asetettu kahteentoista pisteeseen, ja siihen ei ihan päästy. Suomen peli-ilme ja henki joukkueessa näyttäisi olevan hyvä. Tasapelipiste ei ollut katastrofi, joten arvosana menee jonnekin tyydyttävän ja hyvän väliin, hän summasi.

Lue myös:

Maalipyssy Sällström nosti Helmarit arvokkaaseen vierastasapeliin EM-karsinnoissa Portugalissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat