Suora

  • Ratsastuksen maailma
  • Elävä arkisto esittää
  • Viimeistä viedään

Paulus Arajuuri sai uransa ensimmäisen polvivamman ja joutui taisteluun kelloa vastaan – "Monta kertaa oli fiilis, että miksi edes yritän"

Huuhkaja-toppari Paulus Arajuuri joutui katsomaan edellisen EM-karsintaottelun sivusta ja oli "sydänkohtauksen partaalla".

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Paulus Arajuuri
Paulus Arajuurelle on ollut isoin unelma se, että Suomen miesten joukkue pelaa joku päivä arvokisoissa. Nyt se on lähempänä kuin koskaan.Tomi Hänninen

Kuukausi sitten Paulus Arajuuri oli Yle Urheilun haastattelussa kuin maansa myynyt. Suomi oli juuri kokenut varsinaisen selkäsaunan Zenican stadionilla, kun se oli hävinnyt Bosnia ja Hertsegovinalle EM-karsinnoissa 1–4.

Arajuurelle ottelu oli vielä pahempi, sillä hän loukkasi elämänsä ensimmäistä kertaa polvensa ja joutui olemaan sivussa seuraavan karsintaottelun Armeniaa vastaan.

Huuhkaja-toppari myönsikin, että viimeinen kuukausi on ollut hänelle melkoista tunteiden vuoristorataa.

– Bosnia-peli oli synkkä ilta meille kaikille, mutta pojat pelasivat huikean pelin Armeniaa vastaan. Olin itse jo sydänkohtauksen partaalla, kun joutui katsomaan sivusta, mutta se oli maaginen peli ja ehjä suoritus, Arajuuri hehkutti.

Hän ei edes muistanut, koska on edellisen kerran joutunut seuraamaan maaottelua sivusta ja huomasi jännittävänsä sitä aivan eri tavalla.

– Kentällä ei jännitä niin paljon, kun on niin keskittynyt peliin ja tilanteeseen. Vaikka minulla oli täysi luotto siihen, että äijät hoitavat, ja hehän pelasivat ihan fantastisen pelin, mutta tuntui, että jokainen tilanne näyttää vaaralliselta, hän naurahti.

– Ei se tervettä ollut!

"Kroppa on ihmeellinen otus"

Armenia-ottelun jälkeen Arajuuri sai muiden Huuhkaja-pelaajien kanssa lisää tuuletuksen aihetta siitä, että Kreikka yllätti Bosnia ja Hertsegovinan omassa ottelussaan ja tasoitti Suomen tietä lohkokakkoseksi.

Mutta iloisten tunnelmien jälkeen Arajuurella oli edessään vain tiukkaa työntekoa, polven kuntouttamista sekä turhautumista.

– Se oli kelloa vastaan taistelua. On ollut hyviä päiviä ja huonompia päiviä, Arajuuri sanoi ja myönsi, että hänen uskonsa oli koetuksella useaan otteeseen.

– Monta kertaa treeneissä oli fiilis, että miksi olen täällä, miksi edes yritän. Mutta kroppa on ihmeellinen otus. Yön aikana voi tapahtua paljon ja seuraava päivä voi olla paljon parempi.

Arajuuren seura, kyproslainen Pafos halusi hänen pelaavan juuri ennen maajoukkuetaukoa, ja tämä pelasikin viime sunnuntain ottelussa täydet minuutit.

Paulus Arajuuri
Paulus Arajuuri joutui jättämään edellisen EM-karsintaottelun väliin polvivamman takia. Getty Images

Kuntoutusaikataulu meni tiukille

Polvi ei enää vaivaa Arajuurta lainkaan ja pelattu ottelu antoi hänelle paljon itseluottamusta. Hän kuitenkin myönsi, että kuntoutuksen aikataulu meni tiukille.

– Ei siinä hirveästi ilmaa ollut, hän hymähti.

– Olen ollut onnekas, että olen saanut olla terveenä ja tässä projektissa mukana tosi pitkään. Ja nyt olen tosi kiitollinen siitä, että saan olla täällä, ja ennen kaikkea että olemme joukkueena tässä tilanteessa

Vaikka perjantain ottelu on kenties Suomen jalkapallohistorian tärkeimpiä otteluita, ei Huuhkajissa anneta paineen musertaa pelaajia. Jotain on tapahtunut vuosien aikana pelaajissa, sillä he hallitsevat painetilan, vaikka Arajuuri kertookin pelin tärkeyden huokuvan pelaajista. Tunnelma on pysynyt rentona.

– Latausta ei tarvitse erityisesti hakea. Yritämme olla liikaa miettimättä asioita siinä ympärillä ja mitä pelin jälkeen tapahtuu. Keskitymme vain oikeisiin asioihin eli peliin ja tehtäviin, joita kentällä tulee.

Maali tulee ennemmin tai myöhemmin

Arajuuri odottaa Liechtenstein-ottelusta vaikeaa, sillä pelaajat ovat katsoneet vastustajan peliä videoklipeistä. Liechtenstein hallitsee vastaiskupelin, joten puolustuksessa täytyy olla hereillä.

Vaikka Suomi on selkeä ennakkosuosikki, pelaajat tietävät, että johtomaalia voidaan joutua jahtaamaan pitkäänkin. Kärsivällisyyttä ei voi korostaa liikaa.

– Meidän pitää luottaa omaan juttuumme. Se maali tulee ennemmin tai myöhemmin, ja mitä vain voi tapahtua pelin aikana, Arajuuri sanoi.

– Olen ollut mukana urheilussa niin pitkään, että tiedän, ettei mikään tule ilmaiseksi. Kyllä me se voitto otetaan, mutta se vaatii meiltä nappisuorituksen.

Paulus Arajuuri onnittelee Teemu Pukkia
Teemu Pukki (keskellä) on ollut maalivireessä EM-karsinnoissa, ja Paulus Arajuuri uskookin Suomen onnistuvan maalinteossa myös Liechtensteinia vastaan.Getty Images

Suurin unelma lähellä

Kun tulevana perjantaina vähän ennen kello seitsemää illalla Töölön jalkapallostadionilla kajahtaa Maamme-laulu soimaan, seisoo pelaajarivissä todennäköisesti leveästi hymyilevä Paulus Arajuuri.

– Olemme Helsingissä, perjantai-ilta ja tuollainen peli. Siinä on vaikea olla hymyilemättä, hän naurahti ja sanoi arvokisapaikan olevan hänelle se kaikista isoin unelma jalkapalloilijana.

– Se on ollut unelma jo ennen kuin olin itse mukana maajoukkueessa. Että Suomi olisi arvokisoissa. Se on ollut unelmissa jo pitkään ja on ollut suuri motivaation lähde. Tämä matka, minkä olemme tämän joukkueen kanssa menneet... Kyllä nyt on meidän vuoro!

Lue myös:

Loukkaantunut Joel Pohjanpalo miettii motivaatiopuhetta pelikavereilleen ja tietää, miten saa mielensä positiiviseksi – "En näe mitään syytä, miksi emme menisi kisoihin"

Joni Kauko ei halua lupailla mitään, mutta tietää Huuhkajien venyvän tiukoissa paikoissa – "Jos 'Teme' lupaa voiton, niin hän luultavasti tekee pari kolme maalia"

Kuka hyökkää Pukin takana? Huuhkajien todennäköisimmät vaihtoehdot ovat Jensen ja Tuominen, kun Pohjanpalo on jälleen sairastuvalla

Huuhkajien iso viikko alkoi tavalla, joka palautti mieleen Jari Litmasen huippuvuodet – jättikiinnostusta nauttiva Teemu Pukki uskalsi jo luvata EM-kisapaikan

Teemu Pukki jättimäisen mediahuomion keskipisteenä Helsingissä – maalitykki luottavaisena vaikean kuukauden jälkeen: "Ei ole mitään apinaa selässä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat