Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huuhkajien vekkuli nojaa "jäätävään itseluottamukseen": Ei tässä mitään taikatemppuja pidä tehdä

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen puolustaja Juha Pirinen pitäisi arvokisapaikan saavuttamista kunniana.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Juha Pirinen
Juha Pirinen on ollut näissä EM-karsinnoissa Italiaa ja Armeniaa vastaan avauskokoonpanossa.AOP / imago sportfotodienst

Reilu vuosi sitten Juha Pirinen pelasi Töölön jalkapallostadionilla HJK-paita päällä Veikkausliigaa. Tulevana perjantaina hän palaa stadionille ja pukee Suomi-paidan päälle.

Pirinen on aina unelmoinut arvokisapaikasta, kuten niin moni suomalainen jalkapalloilija, mutta perjantain Liechtenstein-pelissä sen varmistaminen on mahdollista. Voitolla Suomi etenisi varmuudella EM-kisoihin. Arvokisapaikan saavuttaminen olisi Pirisen mielestä kunnia.

– Meillä meni Kansojen liigan lohkovaihe hyvin, ja siitä lähtien joukkueella on ollut ihan jäätävän hyvä itseluottamus. Samalla itseluottamuksella lähdetään Liechtensteinia vastaankin, Pirinen kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Neljän puolustuslinja sopii

Pirinen muistuttaa, ettei Liechtenstein kuitenkaan ole helppo vastus, sillä se on kiusannut viime aikoina muun muassa Armeniaa ja Kreikkaa ja venyttänyt ottelut tasapeleiksi.

Tätä nykyä Pohjois-Norjassa Tromsøssä pelaava vasen laitapuolustaja on vahva ehdokas avauskokoonpanoon, sillä Jere Uronen on sivussa nilkkavamman takia. Näissä EM-karsinnoissa Pirinen on ollut avauskokoonpanossa viimeksi maaliskuussa, vierasotteluissa Italiaa ja Armeniaa vastaan.

Jos kutsu kentälle käy perjantaina, on ottelu täysin erilainen kuin mitä Pirinen on pelannut. Italiaa vastaan päävalmentaja Markku Kanerva muutti Suomen pelisysteemiä ja Huuhkajat pelasi viidellä puolustuspelaajalla, joista Pirinen oli laitapuolustaja.

Muita joukkueita vastaan Huuhkajat on pelannut neljän puolustajan linjalla, joka on käynyt Piriselle vallan mainiosti.

– Se pelityyli sopii minulle, pääsen hyökkäämään enemmän, osallistumaan tilanteen tekoon, keskittämään ja syöttämään boksiin, hän totesi.

Juha Pirinen
Vekkuliluonteinen Juha Pirinen on yksi niistä henkilöistä, joka pitää Suomen maajoukkueessa hyvää henkeä yllä.Lehtikuva / Jussi Nukari

Huutaminenkaan ei auta penkillä

Toisaalta on pelitapa mikä tahansa, Pirinen on tyytyväinen, jos hän pääsee kentälle. Pelaajalle pelaaminen on kuitenkin helpompaa kuin vaihtopenkillä tai katsomossa istuminen.

– Penkillä on kamalaa, kun tuntuu, ettei pysty auttamaan joukkuetta. Ei siinä pysty muuta kuin huutamaan, ja sekään ei tunnu auttavan, hän naurahti.

Maajoukkueessa penkillä istuminen on Pirisen mielestä eri asia kuin seurajoukkueessa. Seurajoukkueessa pelaajat taistelevat paremmista sopimuksista ja oman peliuransa jatkosta sekä mahdollisesta maajoukkuepaikasta. Sen sijaan maajoukkueessa on kyse edustustilaisuudesta.

– Kun tulee maajoukkueeseen, niin tietää, mikä rooli on sillä reissulla ja joukkuehenki on erilainen. Maajoukkueessa tukee vielä enemmän sitä pelaajaa, joka pelaa samalla pelipaikalla. Tässä joukkueessa on yhteenkuuluvuuden tunne, ja tämä on kompakti yhteisö, Pirinen hehkutti.

Ei kannata puristaa liikaa

Maajoukkueen ympärillä on riittänyt kuhinaa viime aikoina, ja Pirisen mielestä mielenkiinto on huomattavasti suurempaa kuin esimerkiksi pari vuotta sitten, jolloin Suomi pelasi MM-karsintaa. Pelaajia kasvanut kiinnostus ei kuitenkaan ole häirinnyt, ja vaikka jokainen tietää perjantain ottelun panokset, ei sitä ole ajateltu liikaa.

Vekkulina persoonana tunnettu Pirinen on pitänyt maajoukkueen henkeä yllä aina kun on ollut mukana, eikä ole siitä roolista suostunut luopumaan.

– Ei kannata puristaa liikaa. Ollaan odottavaisin ja rauhallisin mielin. Tehdään samoja asioita kentällä ja kentän ulkopuolella kuin ollaan vuosikausia tehty, hän sanoi rauhallisesti.

Pirinen ei usko, että joukkueen lataus voisi mennä paineiden takia yli. Sen sijaan hän uskoo sen hyvän pöhinän, jota Suomella on ollut kuluneen kesän ajan, jatkuvan niin perjantaina kuin ensi viikolla Kreikka-ottelussakin.

– Olemme treenanneet hyvin ja keskittyneet olennaiseen. Kun pelaamme peruspeliä ja jopa vähän parempaa, niin varmasti voitto hoituu sillä. Ei tässä mitään taikatemppuja pidä tehdä.

Lue myös:

Loukkaantunut Joel Pohjanpalo miettii motivaatiopuhetta pelikavereilleen ja tietää, miten saa mielensä positiiviseksi – "En näe mitään syytä, miksi emme menisi kisoihin"

Joni Kauko ei halua lupailla mitään, mutta tietää Huuhkajien venyvän tiukoissa paikoissa – "Jos 'Teme' lupaa voiton, niin hän luultavasti tekee pari kolme maalia"

Kuka hyökkää Pukin takana? Huuhkajien todennäköisimmät vaihtoehdot ovat Jensen ja Tuominen, kun Pohjanpalo on jälleen sairastuvalla

Huuhkajien iso viikko alkoi tavalla, joka palautti mieleen Jari Litmasen huippuvuodet – jättikiinnostusta nauttiva Teemu Pukki uskalsi jo luvata EM-kisapaikan

Teemu Pukki jättimäisen mediahuomion keskipisteenä Helsingissä – maalitykki luottavaisena vaikean kuukauden jälkeen: "Ei ole mitään apinaa selässä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat