Kaapo Kakolle tunnustus esikuvana olosta: "Kaapon vaikutus nuoriin diabeetikoihin on valtava"

Tänään vietetään Maailman diabetespäivää. Kakko palkitaan Vuoden diabetesteko -palkinnolla.

NHL
Kaapo Kakko med pokalen.
Kaapo Kakko on kertonut julkisesti sairastamastaan tyypin 1 diabeteksestä. imago images / ActionPictures/ All Over Press

NHL-kiekkoilija Kaapo Kakko on palkittu Vuoden diabetesteko -palkinnolla. Palkinnon jakaa Suomen Diabetesliitto.

Tänään vietetään Maailman diabetespäivää.

Tyypin 1 diabetesta sairastava Kakko on yksi Suomen tämän hetken tunnetuimmista urheilijoista. Nyt 18-vuotias kiekkoilija oli ratkaisevassa roolissa, kun Suomi voitti tänä vuonna maailmanmestaruuden sekä aikuisten että alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa.

Kakkoa ehdotti palkittavaksi Jaakko Hyytinen Kangasalta. 48-vuotias Hyytinen on sairastanut tyypin 1 diabetesta nelivuotiaasta lähtien. Myös hänen lapsellaan on sama sairaus.

– Kaapon vaikutus nuoriin diabeetikoihin on valtava. Poikani Aleksi oli kymmenen, kun hänellä todettiin tyypin 1 diabetes. Olen sanonut hänelle, että diabeteksesta huolimatta kaikki on mahdollista. Aleksille on ollut todella tärkeää nähdä, että ykköstyypin diabeetikko on jääkiekon maailmanmestari, joka toteuttaa unelmiaan, Hyytinen sanoo.

Kaapo Kakko skrattar
EPA-EFE/BOB FRID

Vuoden diabetesteko -palkinnon myöntää Diabetesliiton hallitus. Palkinto on myönnetty aikaisemmin esimerkiksi diabeteksen hoidon kehittäjille.

"Haluan olla esimerkki"

New York Rangersissa pelaava Kakko on uransa aikana puhunut avoimesti sairastamastaan tyypin 1 diabeteksesta ja sen hoidosta. Sairaus vaatii verensokerin seurantaa ja insuliinin pistämistä useita kertoja päivässä. Kakolla on myös keliakia.

– Turun yliopistollisessa sairaalassa minulle kerrottiin, ettei diabetes ole kamala sairaus, jos vain hoidan sitä kunnolla. Ja kun hoidan, saan myös pelata lätkää normaalisti. Jääkiekko on ollut suurin kannustimeni diabeteksen hoidossa, Kakko sanoo.

Kakko on Diabetesliiton mukaan ollut nuorille tärkeä esikuva.

– En ole koskaan ollut kiinnostunut siitä, mitä muut ajattelevat sairauksistani. Jos ne jotakin haittaavat, siitä kannattaa vain olla välittämättä. Olen iloinen, että kerroin diabeteksestani julkisesti. Haluan olla esimerkki muille diabeetikkonuorille, jotka haaveilevat huippu-urheilijan urasta. Olen omilla taidoillani näyttänyt, ettei diabetes ole hidaste, kun vain hoitaa sitä huolellisesti, Kakko kertoo.

Lue lisää:

Vastustaja nälvi Adamia pelin ajan tämän sairaudesta, Robinille ei löytynyt sairaalassa esikuvia – nyt heillä on MM-sensaatio Kaapo Kakko

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat