Suora

  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Tshekki - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Ruotsi - Venäjä
  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Huuhkajien kärsimysten tien päätepiste löytyi viimein – sankarijoukkueen matka on vasta alussa

Palloliiton naurunalaiseksi joutunut visio toteutuu sittenkin osittain, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Fanit rynnivät kentälle juhlimaan
Kannattajat ryntäsivät kentälle riemuitsemaan Suomen arvokisapaikkaa.Tomi Hänninen

Palloliitto julkaisi vuonna 2008 visionsa, jonka mukaan Suomi olisi vuonna 2020 Euroopan kymmenen parhaan jalkapallomaan (siirryt toiseen palveluun) joukossa.

Kymmenen parhaan maan joukkoon Suomi ei välttämättä tule yltämään, mutta miesten arvokisapaikka on nyt saavutettu. Vihdoin. Ensimmäisen kerran miesten maajoukkue pyrki arvokisoihin vuoden 1938 MM-kisojen karsinnoissa.

33 yritystä myöhemmin unelma toteutui.

Visio 2020 on ollut jalkapallopiireissä iso vitsi jo vuosia. Mixu Paatelaisen ja Hans Backen päävalmentajakausien aikana vitsailu kiihtyi entisestään, kun tappiot kentällä seurasivat toisiaan. Nyt vitsi on kääntynyt päälaelleen. Visio 2020 toteutuu sittenkin! Ainakin osittain.

Kulunut viikko on ollut suomalaiselle jalkapallolle täysin poikkeuksellinen. EM-karsinnat ovat sujuneet ilman suurempia yllätyksiä, joten Suomen historiallinen kisapaikka on kiinnostanut suuresti myös kansainvälistä mediaa.

Kotimaan kamaralla Liechtenstein-ottelun lähestymistä ei voinut olla huomaamatta. Etukäteen mietitytti, miten Suomi reagoi arvokisapaikan ratkeamiseen, ennakkotapauksia kun ei ollut.

3–0-voiton jälkeen suurena hetkenä kansalaiset osasivat ottaa ilon irti. Torit täyttyivät ihmisistä, ja kannatuslauluja kuului sieltä täältä aamun pikkutunneille saakka. Palloliiton urheilutoimenjohtaja ja entinen maajoukkuetoppari Hannu Tihinen toivoi ottelun jälkeen, että Huuhkajista tulisi koko maan yhteinen juttu.

Ennusmerkit olivat lupaavat perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä.

Teemu Pukki laukoo pilkulta 2-0
Perjantaina kahdesti osunut Teemu Pukki on viimeistellyt EM-karsinnoissa yhdeksän maalia.Tomi Hänninen

Täysille katsomoille

Miesten maajoukkueen ympärille syntyneen hypen taustalla on syytä muistaa, että maajoukkuejalkapallo on kiinnostanut Suomessa aina. Vuoden 2014 MM-karsinnoissa Huuhkajat voitti vain kaksi ottelua, mutta neljän kotipelin yleisökeskiarvo oli silti yli 27 000.

Kuluvissa karsinnoissa katsomot ovat pullistelleet. Palloliiton kassan harmiksi Olympiastadionin suuri kapasiteetti ei ole ollut käytettävissä. Liechtenstein-otteluun tulijoita olisi ollut niin paljon, ettei sekään olisi riittänyt.

EM-kisapaikan ja Olympiastadionin remontin valmistumisen myötä on helppo ennustaa, että yleisömäärät pysyvät Euroopan tasolla erinomaisissa lukemissa jatkossakin.

Via Dolorosa – kärsimysten tie. Tommi Läntisen ikivihreä on juurtunut osaksi suomalaista jalkapallokulttuuria, ja se oli myös ensimmäinen kappale, jonka stadionin musiikkivastaava laittoi soimaan pelin päätyttyä ja yleisön rynnätessä kentälle.

Turkulaisartistin legendaarinen biisi on symboloinut Huuhkajien vuosikymmeniä kestänyttä arvokisapaikan metsästystä. Nyt kärsimysten tie on tullut päätökseensä.

Huuhkajien liito jatkuu ennennäkemättömässä myötätuulessa. EM-lopputurnauksen avausotteluun on aikaa 209 päivää. Nyt on juhlan paikka, mutta matka kohti suurta tuntematonta on vasta alussa.

Lue myös:

3–0! Näin Huuhkajat namutteli EM-kisoihin!

Huuhkajien sankari nieli kritiikin ja odotti hetkeään piinaavan kauan, kunnes unelmamaali sai kaikki tunteet purkautumaan – "Sanoin heti, että kylläpäs säästit hyvään paikkaan"

Maanantainen EM-karsintapeli Kreikkaa vastaan ei ollut voiton hetkellä Lukas Hradeckyn mielessä: "Se hoidetaan vaikka humalassa"

Ensimmäistä kertaa Suomi–Ruotsi-ottelu miesten jalkapallon EM-kisoissa? Sinikeltaiset selvittivät tiensä Huuhkajien seuraksi ensi kesän karkeloihin

Huuhkajien valmentajamaestro soperteli onnellisena – muisti edesmennyttä Pertti Alajaa

Kultaisen sukupolven runkopelaaja liikuttui Huuhkajien historiallisesta kisapaikasta: "Olen itkenyt viimeiset puoli tuntia"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat