Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Suomen jalkapalloihme kiinnostaa ympäri maailmaa – "We Believe in the Huuhkajat"

Runsaasti kansainvälistä mediaa, Teemu Pukin ympärille perustettuja pop up -myymälöitä, kisakatsomoita ja bileitä. Suomen EM-karsinta kiinnostaa nyt kaikkia.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Suomen jalkapallomaajoukkue tuulettaa.
Kansainvälinen media on kiinnostunut Suomen jalkapallomaajoukkueen tarinasta.EPA / AOP

Aikaisemmin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tekemiset kiinnostivat vain kotimaista ja vastustajajoukkueen mediaa. Tämän illan ottelu on kuitenkin täydellinen poikkeus.

Sen lisäksi, että kotimaisen median kiinnostus on otteluakkreditoinnin perusteella tuplaantunut, haluavat ottelusta ja Huuhkajat-ilmiöstä raportoida toimittajat yli kymmenestä Euroopan maasta sekä myös Kanadasta ja Brasiliasta.

Kun maailman vanhimpiin uutistoimistoihin kuuluva, yhdysvaltalainen AP kirjoitti keskiviikkona jutun Suomen historiallisesta mahdollisuudesta päästä EM-kisoihin, juttu levisi tämän myötä ympäri maailman.

Sen voi lukea muun muassa intialaisen Firstpostin, kanadalaisen TSN:n, washingtonilaisen Federal News Networkin tai Washington Postin sivuilta. Tai vaihtoehtoisesti Yahoon urheiluosiosta, yhteiskunnallisen toiminnan Pulitzer-palkinnon voittaneen The News & Observerin sivustolta, Arabnewsin, Miami Heraldin tai Fox Sportin sivuilta.

Filippiinien suurin mediayhtiö ABS-CBN on tehnyt maajoukkueesta oman jutun ja myös uutistoimisto Reutersin juttu Tim Sparvista ja Huuhkajista löytyy muun muassa singaporelaisesta Channel News Asian ja brittiläisen This is Money -taloussivuston sivuilta. Sparv on päässyt kertomaan Suomen maajoukkueen tilanteesta myös arvostetun brittiläisen The Guardian -lehden juttuun.

Thomas Klein
Deutsche Wellen mediatoimittaja Thomas Klein haluaa selvittää, miksi Suomi menestyy jalkapallossa juuri nyt.

Suomi vihdoin jalkapallokartalle

Yksi Suomeen saapunut toimittaja on saksalaisen Deutsche Wellen mediatoimittaja Thomas Klein, joka on hyvin tietoinen Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen historiasta. 32 kertaa joukkue on yrittänyt päästä arvokisoihin ja nyt kisapaikka voi varmistua Liechtenstein-voitolla.

Mitä tapahtuu, jos ja kun Suomi vihdoin pääsee EM-kisoihin, juuri se kiinnostaa kansainvälistä mediaa.

– Suomi ei ole ollut jalkapallokartalla eivätkä viime vuodet ole olleet menestyksekkäitä. Me kysymme ennen kaikkea, miksi suomalainen jalkapallo menestyy tällä hetkellä. Mitä on tapahtunut? Klein kertoi Yle Urheilulle.

Klein ei tiedä vastausta vielä, mutta useat pelaajat, valmentajat ja fanit ovat sanoneet samaa: muutos on tapahtunut mentaalipuolella.

– Valmentaja (Markku Kanerva) on käytännössä muuttanut sen ja joukkueen. Emme tiedä, onko tämä se ainoa syy, mutta otamme selvää!

Teemu Pukki on Suomen joukkueen tärkeimmistä pelaajista Kleinin mielestä, mutta häntä kiinnostaa Saksan Bundesliigassa pelaava maalivahti Lukas Hradecky.

– Hän on niin mukava tyyppi ja niin tärkeä joukkueelle. Hän on nöyrä ja hauska sekä hyvä joukkuehengelle. Minusta on mielenkiintoista nähdä, miten hän toimii ottelussa ja maajoukkueessa.

Klein on ollut Suomessa pari päivää ja on viihtynyt hyvin. Hän on ollut yllättynyt siitä, miten mukavia ja avoimia suomalaiset ovat olleet, mutta Suomen sateinen ja harmaa sää ei kerännyt kehuja.

– Kaikki muu on ollut hauskaa, mutta Lukas Hradecky kertoi, että tämä on pimein kuukausi vuodesta. Toisaalta ei myöskään Saksassa aina aurinko paista.

Teemu Pukki -tuotteita
Norwich City on perustanut pop up -kaupan Helsinkiin Liechtenstein-ottelua varten.

No Pukki, No Party

Teemu Pukki on ollut vuoden päivät otsikoissa ja kierrokset ovat vain kasvaneet hänen ympärillään. Pukin edustama brittiseura Norwich City on päättänyt myös ottaa kaiken ilon irti Pukista sekä Huuhkajista.

Pop up -kauppa, oma kisakatsomo ja jatkojuhlat. Norwichin markkinointiporukka on suunnitellut tapahtumia jo 4–5 kuukauden ajan. He ovat olleet Suomessa jo kolmen viikon ajan eli he matkasivat Suomeen sen jälkeen, kun Kreikka voitti Bosnia-Hertsegovinan ja silotti Suomen tietä lohkokakkoseksi.

– Suomesta tulee satoja ihmisiä peleihimme joka viikko ja ostavat tuotteitamme. Kun laitamme jokaisesta ottelusta parhaat palat YouTubeen, niin Englanti on ykkösmaa katsojissa, mutta Suomi on aina kakkonen, koska ihmiset haluavat aina nähdä Teemun, Norwichin kaupallinen johtaja Sam Jeffrey kertoi Yle Urheilulle.

Suomi on Norwichille hyvä markkinointimaa, sillä joukkueen fanituotteita myytiin vielä viime kaudella Britannian lisäksi eniten Yhdysvaltoihin. Tämän vuoden aikana Suomi on kiilannut myyntitilastossa toiseksi.

– Ajattelimme, että tämä on ainutkertainen mahdollisuus. Arvokisoihin pääsy olisi historiallista. Halusimme kannustaa Suomea tässä karsinnassa ja toivottavasti juhlia heidän kanssaan, kun he pääsevät kisoihin.

Norwich on kuvannut Pukista myös dokumenttia, joka kulkee tällä hetkellä nimellä "We Believe in the Huuhkajat". Siinä on seurattu suomalaishyökkääjää aina siitä lähtien, kun hän lähti Norwichista maajoukkuekomennukselle.

Jeffrey vakuuttaa, että Norwichissa uskotaan Huuhkajiin, ja jos Suomi pääsee EM-kisoihin, seurassa suunnitellaan lisää tapahtumia Suomeen.

– Voisimme jatkaa Pukin ympärille tullutta teemaa: Ei Pukkia, ei juhlia, Jeffrey sanoi.

Norwichin markkinointiporukka on ollut Suomessa seuraa sponsoroivan mobiilipeliyhtiön vieraana. Pukin seikkailut eivät tulevaisuudessa välttämättä rajoitu vain jalkapallokenttien viheriöille.

– Pukki the Goat olisi tietenkin mahtava saada pelihahmoksi. Puheita on ollut. Toivotaan, että saadaan esiintymään vihreiden pelinurmien lisäksi myös meidän peliemme vehreillä nummilla joku päivä, tuottaja Tuomo Kälviäinen vihjasi.

Lue myös:

Saako Lukas Hradecky unta ennen Huuhkajien historiallista iltaa? – "Kunhan Teemu ei kuorsaa liikaa"

Teemu Pukki -ilmiöllä uskomattomia seurauksia – Norwich City lennätti kauppamiehensä Suomeen: "Saatamme löytää nuorista suomalaisista seuraavan Teemu Pukin"

Huuhkajien vekkuli nojaa "jäätävään itseluottamukseen": Ei tässä mitään taikatemppuja pidä tehdä

Paulus Arajuuri sai uransa ensimmäisen polvivamman ja joutui taisteluun kelloa vastaan – "Monta kertaa oli fiilis, että miksi edes yritän"

Loukkaantunut Joel Pohjanpalo miettii motivaatiopuhetta pelikavereilleen ja tietää, miten saa mielensä positiiviseksi – "En näe mitään syytä, miksi emme menisi kisoihin"

Huoltajalegenda Gunnar toivoo Huuhkajilta 80-vuotislahjaa: "Olisi niin kova juttu, että voisi vaikka tyytyväisenä lähteä tästä maailmasta"

Joni Kauko ei halua lupailla mitään, mutta tietää Huuhkajien venyvän tiukoissa paikoissa – "Jos 'Teme' lupaa voiton, niin hän luultavasti tekee pari kolme maalia"

Huuhkajien iso viikko alkoi tavalla, joka palautti mieleen Jari Litmasen huippuvuodet – jättikiinnostusta nauttiva Teemu Pukki uskalsi jo luvata EM-kisapaikan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat