Suora

  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 6.12.
  • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut

Olli Huttunen antaa viisi tärppiä Huuhkaja-iltaan – "Kotiyleisön kannustus antaa joukkueelle henkisen yliotteen"

Huuhkajilla on tänään mahdollisuus tehdä historiaa. Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen nostaa esiin, mihin Liechtenstein-ottelussa kannattaa kiinnittää huomiota.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue

1

Teemu Pukki
Tomi Hänninen

Niin lähellä, niin lähellä…

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on yhden voiton päästä historiallisesta EM-kisapaikasta. Tilanne on pelaajille uusi, sillä he eivät ole aiemmin olleet vastaavassa tilanteessa. Yle Urheilun asiantuntija Olli Huttunen uskoo, ettei Huuhkajien lataus mene yli.

– Se voisi mennä yli, jos valmennusjohto joka palaverissa ja joka päivä toitottaisi, miten tärkeä tilanne ja peli on. Suomen valmennusjohto on fiksu. Se on käynyt kokoontuessaan tilanteen läpi, ja sen jälkeen on keskitytty vain peliin, Huttunen sanoi.

Suomi on ollut vuonna 1985 lähellä MM-kisapaikkaa Meksikon kisoihin ja vuonna 2008 EM-kisoihin, mutta molemmilla kerroilla Suomi hyytyi kalkkiviivoilla. Nyt sillä on vastassa ennakkoon lohkon heikoin joukkue, ja Huttunen uskoo Suomen klaaraavan tilanteen sataprosenttisesti.

– Pelaajat pelaavat kansainvälisillä kentillä ja ovat sitä sukupolvea, joka on kasvanut kansainvälisyyteen ja voittamisen kulttuuriin. Tuntuu, että yleisö jännittää enemmän kuin pelaajat, Huttunen sanoi.

– Pelaajat eivät mieti tätä painetilana, vaan se on heille mahdollisuus. He odottavat jo, että pääsevät kentälle näyttämään, miten homma hoidetaan.

2

Pohjoiskaarre
Tomi Hänninen

Pohjoiskaarteesta kansanjuhlaan

Suomen jalkapallomaajoukkue ja menestymättömyys ei ole enää murheenkryyninä, ja sen on huomannut myös menestystä hamuava urheiluyleisökin. Olli Huttunen on katsonut tyytyväisenä sitä, miten Suomen kansa on herännyt Huuhkajien kannustukseen.

– Ennen puhuttiin Pohjoiskaarteesta, mutta nykyään puhutaan jo muustakin, hän sanoi viitaten Suomen maajoukkueen kannattajiin.

Suomi on houkutellut kesän EM-karsinnassa stadionit täyteen niin Tampereella, Turussa kuin Helsingissäkin. Tämän illan Liechtensteinia seurataan lukuisissa kisastudioissa ja katsotaan eri kaupungeissa jättiscreeneiltä.

– Kotiyleisö antaa pelaajille buustin kentällä. He jaksavat tehdä töitä ja haluavat tehdä töitä. He haluavat pelata yleisölle, ja se on aina lisäarvo, Huttunen sanoi.

– Kotiyleisön kannustus antaa joukkueelle henkisen yliotteen, että me hoidamme tämän.

3

Liechtensteinin Daniel Kaufmann ja Italian Andrea Belotti
Getty Images

Heittopussi-Liechtenstein – vai onko sittenkään?

Liechtenstein on J-lohkon heikoin joukkue, joka on EM-karsinnoissa kokenut kolme murskatappiota. Italia voitti Liechtensteinin 6–0 ja 5–0, myös Bosnia ja Hertsegovina höykytti joukkuetta 5–0.

Liechtenstein ei ole voittanut yhtään ottelua, kun taas Suomella on viisi voittoa ja kolme tappiota. Olli Huttunen muistuttaa kuitenkin, ettei Liechtensteinia voi aliarvioida.

– Joukkueen islantilainen valmentaja Helgi Kolvidsson pyrkii kehittämään joukkueen peliä ja syksyllä heidän tuloksensa ovat menneet parempaan suuntaan, Huttunen sanoi.

Liechtenstein haki vierasottelussa Kreikkaa vastaan tasapelin ja teki jopa maalin 1–1-pelissä. Se pystyi venymään myös kotonaan Armeniaa vastaan 1–1-tasapeliin.

– Ehkä se herättää pientä varovaisuutta. Urheilussa kaikki on mahdollista, ei pidä antaa Liechtensteinille mahdollisuutta käyttää aseitaan Suomea vastaan.

4

Töölön tekonurmi
Tomi Hänninen

Tekonurmesta vauhtia

Töölön jalkapallostadionilla oli alun perin alustana luonnonnurmi, mutta vuonna 2003 se vaihdettiin tekonurmeksi. Nopea ja kova alusta on Olli Huttusen mielestä Suomen joukkueelle vain etu.

– Suomen pitää pitää tempoa pelissä päällä ja nimenomaan tuolla alustalla se onnistuu, hän sanoi.

Pallo liikkuu todella nopeasti tekonurmella, jolloin vastustaja joutuu liikkumaan. Kun vielä lähdetään ajatuksesta, että Liechtenstein perustaa pelinsä puolustamiseen, voi Suomi hyvällä pelitempolla porata siihen reikiä.

– Kun suomalaiset pelaavat puolelta toiselle laitojen kautta ja pitää tempon päällä, niin puolustukseen rupeaa pikkuhiljaa tulemaan rakoja, Huttunen uskoi.

5

Armenian Sargis Adamyan
AOP / imago sportfotodienst

Entä ne muut pelit?

Suomi voi saavuttaa jatkopaikan EM-kisoihin, vaikka se ei ottaisi yhtäkään pistettä Liechtensteinilta tai ensi viikolla Kreikalta. Se tosin tarkoittaisi sitä, että Huuhkajat tarvitsevat apua muilta J-lohkon mailta.

– Mikäli Armenia sekä Bosnia ja Hertsegovina eivät ota otteluistaan täysiä pisteitä, niin Suomi menee kisoihin, Huttunen muistutti.

Armenia pelaa Suomen kanssa samaan aikaan Kreikkaa vastaan kotonaan, mutta Bosnia ja Hertsegovinan ottelu Italiaa vastaan pelataan pari tuntia myöhemmin. Jos siis Suomi jostain syystä häviäisi Liechtensteinille, voisi juhlat alkaa kuitenkin puolenyön aikoihin.

Huttunen ei kuitenkaan lämpene tuolle ajatukselle.

– Se olisi pettymys, koska kaikki lähtee siitä, että Suomi pystyy hoitamaan jatkopaikan itse, eikä tarvitse turvautua muiden apuun. Pelaajat haluavat itse ratkaista tämän pelin ja hoitaa EM-kisapaikan omalla pelillään.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme