1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Huuhkajat

Kommentti: Yksinkertainen vertaus osoittaa, kuinka poikkeuksellinen sauma Huuhkajilla on – nyt on aika liitää vapautuneesti EM-kisoihin

Suomen ottelu Liechtensteinia vastaan on vertauskuvallisesti kuin rangaistuspotkukilpailun rangaistuspotku, kirjoittaa Yle Urheilun Matti Härkönen.

Huuhkajat
Huuhkajat
Suomi on kotikentällä jättimäinen ennakkosuosikki.Tomi Hänninen

Suomen ja Liechtensteinin välistä EM-karsintaottelua voi seurata suorana Yle Puheen taajuudella perjantai-iltana kello 18.02 alkaen.

Pelaaja asettaa pallon rangaistuspotkupisteelle yhdentoista metrin päähän maalista.

Kaikkialla jännitetään. Pelaajakin jännittää. Tehdessään maalin, hänestä tulisi juhlittu sankari. He voittaisivat.

Epäonnistuminen on toki mahdollista. Se on tapahtunut joskus aikaisemmin. Mutta jos maalia ei nyt synny, se ei johda suoraan kadotukseen. Rankkarikisa vain jatkuisi.

Armenian maalivahti
Armenian maalivahti Aram Hayrapetyan taipui lokakuussa Suomelle kolme kertaa.Tomi Hänninen

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen perjantainen ottelu Liechtensteinia vastaan on kuin rangaistuspotku.

EM-karsintaottelun merkitys on tullut varmasti kaikille vähänkään uutisia seuranneille selväksi. Voitolla Huuhkajat etenee ensimmäistä kertaa arvokisoihin.

Vaikka mediassa onkin kaivettu esiin karvaita muistoja suomalaisen jalkapallohistorian kauhugalleriasta, nyt tilanne on erilainen. Taannoin Suomen mahdollisuudet ovat olleet, jos eivät nyt narunohuita, niin nykytilannetta huomattavasti huonommat.

Tällä hetkellä EM-lopputurnausunelma on tukevasti melkein koko kädessä. Vielä vaaditaan kuitenkin pikkurillin koukistumista kisapaikan ympärille, jottei kukaan voisi enää ryövätä unelmien täyttymystä.

Pelaajat ovat haastatteluissa toistaneet papukaijan lailla, ettei mitään ole vielä saavutettu. Siinä he ovat oikeassa.

Suomi on kotikentällä kuitenkin jättimäinen ennakkosuosikki. Markku Kanervan miehistö on myös osoittanut näissä karsinnoissa kestävänsä painetilanteet.

Markku Kanerva
Markku Kanerva on tuonut Huuhkajat todella lähelle EM-paikkaa.EPA

Huuhkajat ei siis tasapainoile perjantaina ohuen nuoran yllä. Jalkojen alla on leveä ja vakaa palkki, jonka sortuminen ei vaikuta ilmeiseltä. Horjahduksenkin tapahtuessa edessä ei ole vapaa pudotus päin tannerta. Alla on lukuisia turvaverkkoja.

Edes epätodennäköinen tappio suurelle altavastaajalle ei ensinnäkään upottaisi Huuhkajien arvokisaunelmaa Suomenlahteen. Jäljellä kun on vielä karsintojen päätösottelu Kreikkaa vastaan.

Toisekseen Suomen ei välttämättä tarvitse saalistaa karsintalohkossa enää yhtään pistettä. Joko Bosnia-Hertsegovinan tai Armenian pitää voittaa molemmat jäljellä olevat ottelut sysätäkseen Suomi pois lohkon kakkospaikalta.

Viimeisenkään vaihtoehdon varaan Suomi ei varmasti halua laskea saati laskeutua. Jos kaikkien aikojen sauma karsintalohkossa onnistuttaisiin jotenkin uskomattomalla tavalla möhlimään, niin maaliskuussa odottaisi vielä Kansojen liigan kautta ansaittu paikka karsintojen pudotuspelivaiheessa.

Edellä mainitut seikat tuskin ovat Suomen pelaajilla päällimmäisenä mielessä perjantaina. Keskittyminen on vain ja ainoastaan seuraavassa. Liechtenstein-ottelu on se paras tilaisuus kisapaikan varmistamiselle.

Mutta kun ihmisellä on turvaa, samalla usko itsensä toteuttamiseen kasvaa.

Lukas Hradecky
Maalivahti Lukas Hradecky tykkää huudattaa faneja. Perjantai-iltana humu voi olla aika hurja.Tomi Hänninen

Tällä kertaa pelaaja on luottavainen. Hän tietää harjoitelleensa pienestä asti pallon potkaisemista.

Maaliviivalla laukausta odottava maalivahti ei ole tunnettu erityisen hyvänä rankkareiden torjujana. Itse asiassa hän on selvästi heikompi kuin aiemmat maalivahdit, jotka pelaaja on edellisissä peleissä onnistunut ohittamaan.

Suuri haave on vain yhden onnistumisen päässä. Mahdollisuus unelman saavuttamisesta valtaa pelaajan mielen, ja samalla pelko epäonnistumisesta vaipuu taka-alalle.

Pelaaja vetää syvään henkeä, lähtee liikkeelle ja miettii: tämä on hetkeni.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Perjantain ottelussa Huuhkajat voivat pelata paineitta.Tomi Hänninen

Huuhkajat voi syöksyä perjantain otteluun ilman huolta epäonnistumisesta. Valmistautuminen on tehty jälleen viimeistä piirtoa myöten. Yhteenkuuluvuuden tunne on läsnä joukkueessa ja koko jalkapalloilevassa Suomessa. Sitä paitsi, Suomi on yksinkertaisesti parempi joukkue.

Nyt edessä on vain suuri mahdollisuus. Iso tilaisuus nousta sankariksi.

Läsnä ei ole pelkoa. On vain aika, kun pitää vapautua pessimismin pesästä, kohottaa siivet ja leijailla kohti horisontissa siintävää EM-lopputurnausta.

Suomalaisiin jalkapallopiireihin on jäänyt vahvasti elämään maajoukkueen entisen päävalmentajan Antti Muurisen lentävä lause lopussa saatiin kulma.

Perjantain jälkeen sen voinee muuttaa muotoon lopussa saatiin kisapaikka.

Lue myös:

Ehkä tänä iltana kaikki vihdoin muuttuu – näin lähellä Suomi on ollut miesten jalkapallon arvokisoja aiemmin

Yle Puhe seuraa Huuhkajien ikimuistoista päivää – historiallinen ottelu kuullaan Ylellä suorana

Suomen jalkapalloihme kiinnostaa ympäri maailmaa – "We Believe in the Huuhkajat"

Saako Lukas Hradecky unta ennen Huuhkajien historiallista iltaa? – "Kunhan Teemu ei kuorsaa liikaa"

Huuhkajien vekkuli nojaa "jäätävään itseluottamukseen": Ei tässä mitään taikatemppuja pidä tehdä