Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Entinen maajoukkuepelaaja edistää tasa-arvoa johtajan roolissa: "Lisää naisia johtotehtäviin"

Pitkän linjan suomalaisen urheiluvaikuttajan ideoima New Leaders -koulutus huipentuu alkuviikosta kolmipäiväiseen seminaarin Helsingissä. Mukana koulutusohjelmassa on ollut nuoria johtajia, jotka haluavat edistää tasa-arvoa urheilussa. Yksi heistä on entinen jalkapalloilija Katri Mattsson.

olympialaiset
Katri Mattsson
Katri Mattsson puhuu tasa-arvon puolesta.Yle

Katri Mattssonin, 36, rooli jalkapallossa on muuttunut. Juokseminen pelikentällä on vaihtunut ripeään liikkumiseen toimistojen käytävillä.

Mattsson (os. Nokso-Koivisto) pelasi maajoukkueessa sata ottelua ja oli mukana kahdesti EM-kisoissa. Kotimaan sarjan lisäksi hän pelasi myös Yhdysvalloissa, Saksassa, Norjassa ja Ruotsissa.

Neljä vuotta sitten päättyneen peliuran jälkeen hän on noussut Palloliiton varapuheenjohtajaksi. Hän on toinen naisjäsen liiton 11-henkisessä hallituksessa.

– Minä olen jotenkin kokenut vaikuttamisen aina tärkeäksi. On se sitten ollut junnuna kapteenin rooli tai muuta. Se rooli on sitten kehittynyt. Koen, että olen saanut jalkapallolta elämässäni niin paljon uran aikana, uusia kokemuksia ja elämyksiä. Tämä on minun tapa antaa jalkapallolle takaisin, Mattsson kertoo.

Mattsson mukana tasa-arvoa ajavassa koulutusohjelmassa

Kansainvälinen olympiakomitea palkitsi kaksi vuotta sitten pitkän linjan liikuntavaikuttajan Birgitta Kervisen tyttöjen ja naisten hyväksi tehdystä tasa-arvotyöstä. Kervinen ideoi Euroopan laajuisen New Leaders -koulutusohjelman, mikä saatiin käyntiin yli 40000 euron palkintorahojen turvin.

Ohjelmassa annetaan nuorille johtajille työkaluja johtamiseen ja sen kulmakivi on muutosjohtaminen, jossa korostuvat tasa-arvo, hyvä hallinto ja vastuullisuus.

Mukana on 30 nuorta johtajaa, sekä miehiä että naisia. Suomalaisista ryhmään kuuluvat juuri Mattsson ja entinen hiihtäjä Aino-Kaisa Saarinen. Mentoreina heillä on kovan luokan johtajia. Mattsonilla Euroopan jalkapalloliiton UEFAn varapuheenjohtaja Karl-Erik Nilsson.

– Minä olen saanut koulutukselta paljon erilaisia asioita. Olen oppinut paljon lisää tavoitteenasettamisesta, palautteenantamisesta ja puheiden kirjoittamisesta, Mattsson listaa muutamia ihan käytännön yksityiskohtia arvojen lisäksi.

New leaders -koulutusohjelman neljäs ja viimeinen seminaari järjestetään Helsingissä 18-20.11. Idean äiti Birgitta Kervinen on vakuuttunut, että ohjelma on onnistunut hyvin. Hän on saanut osallistujilta palautetta, että he ovat saaneet paljon tukea tulevaisuuden työlleen.

– Toivon, että koulutuksen myötä nämä nuoremmat ovat valmiimpia siirtymään seuraavalle tasolle, kansainväliseen urheilujohtamiseen, Kervinen kertoo vuosikymmenien kokemuksella.

Naisten tie johtaja-asemaan vaikea

Birgitta Kervinen muistuttaa, että urheilujohtaminen on yhtä vaativaa kuin urheilukin. On tunnettava urheilujärjestelmä, kansallinen ja kansainvälinen liikuntapolitiikka, päätöksenteko ja taustat, kuinka pystyy vaikuttamaan ja kuinka kasvaa urheilujohtajana? Urheilujohtaminen on oma lajinsa, eikä sen oppiminen tapahdu muutamassa vuodessa.

Naisten tietä keskeisiin johtaja-asemiin Kervinen pitää erittäin haasteellisena. Hän on kokenut, että ilmapiiri muuttuu, kun naiset pääsevät johtotehtäviin ja heille annetaan vastuuta.

– Tähän mennessähän urheiluelämässä on ollut hyvin pitkälti niin, että me naiset olemme joutuneet ikään kuin altavastaajiksi, kun miehet tekevät liikuntapolitiikkaa. Minun suuri tavoitteeni on ollut se kaikki nämä vuosikymmenet, että naiset voivat olla tasavertaisina tekemässä liikuntapolitiikkaa ja vaikuttamassa niihin sisältöihin, rakenteisiin ja muuttamassa tätä järjestelmää. Kun olet puheenjohtajana, niin voit vaikuttaa mitä johtamassasi järjestössä tapahtuu.

Käytännön esimerkki tästä on, kun Mattsson ajoi Palloliitossa naisten maajoukkueelle samat bonukset saavutetuista pisteistä kuin miesten maajoukkueelle. Hanke kuului osana Mattssonin New leaders -koulutukseen. Mattsson toivoo, että useammat naiset innostuisivat urheilujohtamisesta.

– Minun mielestäni olisi tärkeä aktivoida naisia, mutta myös varmistaa, että rakenteet, asenteet ja ympäristö olisivat kunnossa, jotta naiset olisi helppo saada mukaan urheilujohtamiseen, Mattsson toivoo.

Lue myös:

Kansainvälistä olympiakomiteaa johtavat yhä vanhat miehet, mutta puheenjohtaja lupaa muutosta – lasikattoja murskanneet suomalaisnaiset raivaavat tietä muille

KOK kunnioittaa valtioiden itsemääräämisoikeutta – "Jos kisat järjestetään jossain maassa, se ei tarkoita, että olemme samaa mieltä kaikesta, mitä siinä maassa tapahtuu"

KOK:lla on jälleen pohdittavaa Venäjän kanssa kolmansien peräkkäisten olympialaisten lähestyessä – "Asia on Wadan käsissä, emme voi tehdä mitään tällä hetkellä"

Kansainvälinen olympiakomitea sopi pitkästä yhteistyöstä Airbnb:n kanssa – tulevan kisakaupungin pomo hermostui ja latoi vakavia syytöksiä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat