Maanantainen EM-karsintapeli Kreikkaa vastaan ei ollut voiton hetkellä Lukas Hradeckyn mielessä: "Se hoidetaan vaikka humalassa"

Huuhkaja-vahti Lukas Hradecky muisti parin vuoden takaisen haastattelunsa, jossa sanoi suomalaisten tyytyvän liian vähään.

Lukas Hradecky otti kaiken ilon irti voitokkaan Liechtenstein-ottelun jälkeen, kun EM-kisapaikka varmistui. Kuva: Tomi Hänninen

Lukas Hradecky saapui perjantaisen Liechtenstein-ottelun jälkeen median haastattelualueelle onnesta säihkyen – ja tapoihinsa kuuluen olutpullo kädessä. Ottelun jälkeisiin juhlintauteluihin hän vastasi kuitenkin poikamaisesti virnistäen:

– Mitä tapahtuu pukukopissa, sitä ei paljasteta.

Vaikka Suomi hallitsi perjantain EM-karsintaottelua mielin määrin, ei 1–0-johto-osuma saanut pelaajia vielä huokaisemaan helpotuksesta. 2–0-maalia oli jo huojentava ja sitä suomalaismaalivahti kävi juhlistamassa Suomen maajoukkueen kannattajien, Pohjoiskaarteen kanssa.

– Kaikki jättivät minut yksin ja menivät Teemun (Pukki) luokse, hän nauroi.

Lopullinen helpotuksen tunne Hradeckylle tuli vasta myöhemmin, mutta kuitenkin jo ennen loppuvihellystä.

– Se oli siinä 79. tai 80. minuutilla, kun Paukku (Paulus Arajuuri) tai Joona (Toivio) kääntyi ja hymyili. Sen jälkeen hymyni oli aika jatkuvaa 15 minuuttia, hän paljasti.

Pitkä polku kisoihin

Kun peli loppui, Töölön stadionin nurmi täyttyi myös iloitsevista suomalaiskannattajista. Huuhkaja-puolustaja Juha Pirinen yritti ensin rauhoitella kentälle juoksevia faneja, mutta totesi sen toivottamaksi. Hradecky halusi ottelun päätyttyä joukkuekavereidensa seuraan, mutta hyvin käyttäytyneet kannattajat saivat häneltä kehuja.

– Fanit halusivat vain kokemuksia ja jakoivat tunteita. Meillä on hieno maa ja hienoja ihmisiä. Jalkapallolla on vahva voima, se yhdistää meitä. Luulen, että ensi kesänä nähdään aika iso invaasio EM-kisoissa.

Kun Suomi pari vuotta sitten pelasi MM-karsinnassa tasapelin Kroatiaa vastaan, Hradecky ilmoitti Yle Urheilun haastattelussa, ettei halua juhlia tasapeliä. Hän oli kyllästynyt “ihmeiden” hehkutukseen ja siihen, että suomalaiset tyytyvät liian vähään.

Hradecky muistaa haastattelut erittäin hyvin ja uskoi haastattelun antaneen jonkinlaista suuntaa joukkueelle.

– Olen monesti kertonut, että tämä joukkue on käyttäytynyt kuin kaveriryhmä, joka pelaa Suomelle. Se on aina ollut meidän vahvuutemme. Mitä historiassa on tapahtunut, niin se on vain vahvistanut meitä, Hradecky sanoi.

– Tämä on ollut pitkä polku. Oli hienoa, kun kannattajat ryntäsivät kentälle. Näki niitä ilmeitä ja näki niitä tunteita, sitä itsekin herkistyi.

Suomen jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen huoltaja Gunnar Yliharju oli Huuhkajien juhlissa mukana. Kuva: Tomi Hänninen

Hyvä karma seuraa elämässä

Monet faneista kiittivät Huuhkaja-pelaajia, mutta Hradeckyn mielestä ketään ei tarvitse kiittää. Hänen mielestään etenkään huoltajalegenda Gunnar Yliharjun ei tarvitse heitä kiittää. Viidellä vuosikymmenellä maajoukkueen huoltajana toiminut Yliharju on ollut tiiviisti mukana myös nyt joukkueen kanssa.

– Hän on legenda! Hän kävi kopissa, ja ne olivat hänen arvoisensa juhlat, Hradecky kehui.

Kopin juhlatunnelmasta nauttivat myös pelaajat, jotka saivat samalla palkinnon pitkään jatkuneesta työstä. Hradecky uskoo, että hän joku päivä vielä kelailee Liechtenstein-ottelun läpi ja katsoo myös omia tunteitaan.

– Uskon, että hyvä karma seuraa elämässä, ja tämä joukkue on ansainnut sen. Mutta nyt juhlitaan ja katsotaan, mitä olemme saavuttaneet. Tämä on niin iso suoritus. Koko tämä kansa, koko jalkapalloyhteiskunta on ansainnut tämän. Me nautimme täysillä, Hradecky sanoi ja nauroi:

– Joo, meillä on vielä peli, mutta se hoidetaan vaikka humalassa!

Lue myös: