Suora

 • Hiihdon Ski Classics, La Diagonela Engadin
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten 10 km, Nove Mesto
 • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Miesten 15 km, Nove Mesto
 • Slopestyle, Seiser Alm
 • Miesten syöksylasku, Wengen
 • Miesten syöksylasku, Wengen
 • Naisten suurpujottelun 1. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten suurpujottelun 2. lasku, Sestriere
 • Miesten viesti, Ruhpolding
 • Urheilustudio 18.1.
 • Naisten suurpujottelun 2. lasku, Sestriere
 • Urheilustudio 18.1.
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Titisee-Neustadt
 • Urheiluruutu
 • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki
 • Lentopallon Suomen cup, naisten loppuottelu LP Viesti - LiigaPloki

Huuhkajien sankari nieli kritiikin ja odotti hetkeään piinaavan kauan, kunnes unelmamaali sai kaikki tunteet purkautumaan – "Sanoin heti, että kylläpäs säästit hyvään paikkaan"

Jasse Tuominen hyödynsi loukkaantumisten tuomat näyttöpaikat. Uran ensimmäinen maajoukkuemaali oli samalla suomalaisen jalkapallohistorian merkittävin.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Tuominen
Jasse Tuomisen ensimmäinen maali oli kuin suoraan lapsuuden haaveista.Tomi Hänninen

Jasse Tuominen teki perjantai-iltana maalin, jota Suomessa oli odotettu vuosikymmeniä. Jos osuman asema Huuhkajien EM-kisapaikan ratkaisseena maalina otetaan pois, oli hetki silti ikimuistoinen ainakin yhdelle miehelle.

Tuominen itse tiesi, millainen apina lähti harteilta ottelussa Liechtensteinia vastaan.

– No helvetin iso, hyökkääjä nauroi epäröimättä.

Uran ensimmäistä maajoukkuemaalia oli odotettu kuin kuuta nousevaa ja hetki koitti vihdoin Liechtensteinia vastaan täysikuun valaistessa Töölön jalkapallostadionia.

Tuominen laittoi pallon verkkoon ja vei Suomen 1-0-johtoon. Teemu Pukki kaunisteli lukemia, mutta BATE Borisovin hyökkääjän osuma olisi itsessään ollut jo riittävä ratkaisu.

– Varmasti kuka tahansa olisi halunnut tehdä juuri sen ensimmäisen maalin. Hienoa silti, että se osui juuri hänelle, Robin Lod sanoi joukkuetoveristaan.

"Voi sanoa, että olin vähän säästellyt noita maaleja tässä viime aikoina"

Jasse Tuominen

Tuominen on kyllä saanut mahdollisuuksia yrittää. Minuutteja on tullut niin viime vuonna Kansojen liigassa kuin tänä syksynä EM-karsinnoissakin.

Kun verkko ei heilunut, paine kasvoi. Hyökkääjän vastuu oli koko ajan mielessä.

– Onhan se kritiikki tietysti ihan oikeutettua. Voi sanoa, että olin vähän säästellyt noita maaleja tässä viime aikoina...

Loppuunmyydyn stadionin riemuun räjäyttänyt hetki aiheutti niin valtavan kuohun, että Tuominen ei tuoreeltaan meinannut tietää, mitä tekisi. Tuuletuksessa suuntakin vaihtui ennen kuin todellisuus valkeni.

– Siinä purkautui vain niin paljon tunteita. Olin hakenut sitä maalia niin hirveän pitkään ja viimein sain sen. Parempaa ajankohtaa en olisi voinut edes kuvitella.

Vaikean vuoden pelastus

Ison osan Huuhkajien karsintataipaleesta Tuominen seurasi sivusta. Nilkkavamma piinasi pitkään ja pelikunnon palattua tuntuman löytäminen, saatika oma paras suoritus, veivät oman aikansa.

Lahden Reippaan kasvatille perjantai oli yhdenlainen huipennus pitkälle matkalle. A-maajoukkueura lähti käyntiin hieman yllättäenkin toisen epäonnen seurauksena.

Joel Pohjanpalon loukkaantumisen myötä Huuhkajissa oli tilaa yhdelle uudelle hyökkääjälle ja päävalmentaja Markku Kanerva antoi mahdollisuuden Tuomiselle. Ympyrä sulkeutui nyt, kun Pohjanpalon epäonninen nilkkavamma pakotti Kanervan muuttamaan suunnitelmiaan.

Avauskokoonpanon paikka Pukin vierellä meni Tuomiselle, joka sai kunnian kivuta koko kansan sankariksi.

– Tämä on ollut todella vaikea vuosi. Alkuvuodesta loukkaantumisia ja sitten peliaika oli kortilla kesällä, tai oikeastaan koko kauden. Nyt on ollut onnea.

Tuominen
Tuominen nousi Huuhkajien runkoon viime vuonna.Tomi Hänninen

Pohjanpalo seurasi tuuraajansa unelmailtaa sivusta. Historiallisen ottelun jääminen väliin kirpaisi, mutta silti hän muistutti Huuhkajien pelaajamateriaalin leveydestä tällaisissakin tilanteissa.

– Hyvin siinä pomppi, mutta Jasse pelasi kokonaisuutena erittäin hyvin. Tämä on todella laaja joukkue, jossa jokainen tietää ominaisuutensa. Jokainen meidän pelajaa on parempi kuin Liechtensteinin pelaaja, ja sen piti näkyä tänään kentällä. Niin myös kävi. Se on tärkeintä, Pohjanpalo sanoi.

"Tämä on kaikille suomalaisille"

Ennen Kansojen liigaa Tuominen oli pelannut vain neljässä A-maaottelussa. Sen jälkeen vastuuta alkoi tulla, useissa otteluissa täydet tai lähes täydet 90 minuuttia.

Se ensimmäinen maali vain antoi odottaa itseään. Kuparinen meni kuitenkin rikki tainomaisena hetkenä.

– Loukkaantumiset ovat valitettavia, mutta hoidettiin homma silti ja Jasse tuli loistavasti mukaan. Sanoin heti, että kylläpäs säästit maalin hyvään paikkaan. Loistavaa, että hän sai sen nyt tehtyä, Pyry Soiri iloitsi Tuomisen puolesta.

24-vuotiaana Tuominen on pelaajana vielä nuoremmasta päästä. Hänelle maali oli reilun vuoden mittaisen odotuksen huipennus ja ensi kesän EM-turnaus historiallinen saavutus.

Voiton hetkellä mielessä kävivät kuitenkin myös ne, jotka ovat tehneet vuosikymmenien ajan töitä suomalaisen jalkapallon eteen.

– Tämä on kaikille suomalaisille. Kaikille futisihmisille, jotka ovat odottaneet tätä. Minulla on kunnia olla mukana ja kantaa Suomen paitaa, hän tunnelmoi.

– On niin vaikea kuvailla tätä mielentilaa tällä hetkellä. Hetkenä, josta olen unelmoinut pikkupojasta asti. Ihan mahtavaa. En... En oikeasti tiedä, mitä sanon. Ihan sanaton.

Lue myös:

Maanantainen EM-karsintapeli Kreikkaa vastaan ei ollut voiton hetkellä Lukas Hradeckyn mielessä: "Se hoidetaan vaikka humalassa"

Huuhkajien valmentajamaestro soperteli onnellisena – muisti edesmennyttä Pertti Alajaa

Huuhkajien sankari Jasse Tuominen onnistui herkullisella hetkellä – "Aika sanattomaksi vetää"

Ensimmäistä kertaa Suomi–Ruotsi-ottelu miesten jalkapallon EM-kisoissa? Sinikeltaiset selvittivät tiensä Huuhkajien seuraksi ensi kesän karkeloihin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat