Hyppää sisältöön

Viisi MM-mitalia lupaa hyvää Tokion paralympiakisoihin – ratakelauksen huippumaa Suomi haluaa lisää menestystä myös kenttälajeissa

Suomi saavutti viisi mitalia Dubaissa päättyneissä parayleisurheilun MM-kisoissa. Maapaikkoja Tokion paralympialaisiin tuli neljä. 

Leo-Pekka Tähti kelasi 100 metrin MM-kultaa. Kuva: SUL/Oliver Kremer

Suomen seitsemän urheilijan joukkue lunasti pääosin odotukset parayleisurheilun MM-kisoissa, vaikka mitalisaldo pienenikin yhdellä kahden vuoden takaisesta.

Tavoitteet täyttyivät tutun mitalinelikon ansiosta. Toni Piispanen kelasi kultaa ja hopeaa, Leo-Pekka Tähti ja Amanda Kotaja voittivat luokissaan kultaa ja Marjaana Heikkinen heitti keihäässä hopeaa. Joukkueen myönteinen ote ja iskukyky nostivat odotukset Tokiota ajatellen korkealle.

– Se on oikein hyvä saldo. Kolme kultaa, kaksi hopeaa, neljä pistesijaa. Kun ottaa huomioon, että Tokio on yhdeksän kuukauden päässä ja täällä olivat kaikki maailman huiput mukana. Pidän tätä erittäin lupaavana, kommentoi parayleisurheilun päävalmentaja Mikko Peltonen.

– Vaikka mitalimäärä putosi edelliskisoista, on urheilijoita, jotka nostivat sijoitustaan maailmanrankingiin peilaten. Se on merkittävä signaali. Meidän on kuitenkin jatkettava sitä työtä, mitä ollaan tehty. Meidän on kehitettävä tekemistä edelleen.

Suomi saavutti Dubaissa neljä maapaikkaa Tokion paralympialaisiin. Kolme kelaukseen Tähden, Kotajan ja Piispasen toimesta ja yhden paikan keihääseen Heikkisen luokassa.

– En ole tyytyväinen vielä tähän määrään. Haluamme Tokioon enemmän urheilijoita kuin neljä. Ranking-systeemi on sellainen, että on hyvin todennäköistä saada lisää maapaikkoja Tokioon, Peltonen kertoi.

Kelauksen supermaa

Suomi osoitti Dubaissa kuuluvansa edelleen parayleisurheilussa kärkimaiden joukkoon. Kansainvälinen taso nousee kuitenkin koko ajan ja Suomen menestys lepää vain muutaman urheilijan ja lähinnä kelauksen varassa.

– Olemme kelauksen supermaa ja haluamme myös pysyä sellaisena. Mutta lisää urheilijoita tarvitaan kansainväliselle tasolle laajalla rintamalla. Sitä kautta päästään menestyksen polulle, Peltonen analysoi.

– Uskon, että Tokionkin jälkeen meidän nyt huipulla olevat urheilijat ainakin jollain prosentilla jatkavat eteenpäin. Taustalta on nousemassa uusia urheilijoita, mutta matka on toki pitkä ja töitä pitää tehdä. Uusia talentteja pitää löytää, junioripuolelle tarvittaisiin lisää resursseja.

Tähden paralympiaura huipentuu Tokioon

Ainakin yhden kelaajan paralympiaura päättyy Tokioon. Leo-Pekka Tähti on ollut vuosikausia suomalaisen paraurheilun supertähti ja haluaa huipentaa uransa kuudenteen paralympiakultaan.

– Mielenkiintoinen vuosi tulossa, kahdet arvokisat, EM-kisat ja paralympialaiset. Aikamoinen supervuosi. Tavoite on olla vahvempi kuin koskaan ja kaikkeni teen, että vielä ensi vuonna tulee kovia tuloksia.

Lue myös:

.
.