1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Helsingin olympialaisten tuplamestari kuoli 96-vuotiaana – voitti ainoana miehenä olympiakultaa sekä 100 metrillä että pika-aidoissa

Yhdysvaltain Harrison Dillard voitti Helsingin olympialaisissa vuonna 1952 kultaa 110 metrin aidoissa ja 4x100 metrin viestissä.

Harrison Dillard Cleveland Indiansin baseball-ottelussa vuonna 2006. Kuva: Getty Images

Yhdysvaltalainen pikajuoksulegenda Harrison Dillard on kuollut 96-vuotiaana, tiedotti Yhdysvaltain olympiakomitea lauantaina. Dillard sairasti vatsasyöpää.

1940- ja 1950-luvuilla yleisurheilukentillä loistanut Dillard on historian ainoa mies, joka on voittanut olympiakultaa sekä 110 metrin aitajuoksussa että 100 metrin sileällä. Ennen kuolemaansa Dillard oli vanhin elossa oleva yhdysvaltalainen olympiavoittaja.

Clevelandissa Ohiossa syntynyt sprintteri voitti urallaan neljä olympiakultaa. Hän voitti Lontoossa 1948 100 metriä silloisella olympiaennätyksellä 10,3. Neljä vuotta myöhemmin Helsingin olympialaisissa 1952 Dillard juhli 110 metrin aitajuoksun olympiavoittoa kellottaen 13,7. Dillard oli sekä Lontoossa että Helsingissä mukana Yhdysvaltain voitokkaassa pikaviestijoukkueessa.

Dillard aloitti yleisurheilun 15-vuotiaana, pari vuotta sen jälkeen, kun niin ikään clevelandilainen Jesse Owens oli voittanut historialliset neljä olympiakultaa Berliinissä 1936. Parikymppisenä Dillardin lupaava juoksu-ura jäi tauolle, kun hän osallistui toiseen maailmansotaan Buffalo Soldiers -yksikön riveissä, joka oli Yhdysvaltain armeijan viimeinen mustista sotilaista koottu ryhmä.

Vuonna 1956 päättyneen urheilu-uran jälkeen Dillard toimi pitkään urheilukommentaattorina ja baseball-joukkue Cleveland Indiansin kykyjenetsijänä.

Lue myös:

IAAF:n viimeisin päätös oli liikaa kolmiloikan olympiavoittajalle – perusti yleisurheilijoille oman yhdistyksen: "On aika todelliselle muutokselle"

Näin IAAF:n suomalaisjäsen vastaa Timanttiliigasta ulos joutuvien tähtiurheilijoiden kritiikkiin – lohduttaa suunnitteilla olevalla uudella kilpasarjalla

Yleisurheilijat raivostuivat Timanttiliigan uudistuksesta – estejuoksutähti lataa kritiikkiä IAAF:lle: "Selvästikään meidän työpanoksellamme ei ole mitään merkitystä"