Suora

  • Ratsastuksen maailma
  • Elävä arkisto esittää
  • Viimeistä viedään

Velttoilun aika Dallasissa on ohi: "Se on tehty selväksi kaikille"

Jos Dallas jatkaa valitsemallaan linjalla, sillä on mahdollisuudet mihin tahansa.

NHL
NHL Dallas
Jim Montgomery antaa ohjeita Dallasin pelaajille.Getty Images

Kun Dallas Stars palkkasi päävalmentajakseen reilut puolitoista vuotta sitten Denverin yliopistossa upeaa jälkeä tehneen Jim Montgomeryn, omistaja- ja seurajohtotason johtoajatus oli harvinaisen selkeä: kurin ja järjestyksen olisi palattava seuraan, missä oli vuosikaudet eletty kuin pellossa.

Eikä seurassa olla sittemmin lipsuttu linjauksesta.

Ensimmäinen varoitus tuli noin yksitoista kuukautta sitten omistaja- ja toimitusjohtajatasolta. Toimitusjohtaja Jim Lites haukkui joulukuun lopulla – tiettävästi omistaja Tom Gaglardin toiveesta – tähtipelaajat Jamie Bennin ja Tyler Seguinin alimpaan kellarikerrokseen velttoilusta.

Erikoisen episodin viesti oli kaikille selkeä: kenelläkään ei ole erityisoikeuksia, oli palkkakuitti tai peliminuutit mitä tahansa. Vaikka etenkin Benn otti tiettävästi yllättävästä hyökkäyksestä itseensä, viesti meni perille. Stars marssi lopulta pudotuspeleihin ja siellä toiselle kierrokselle.

Jim Montgomery
Jim Montgomery.Getty Images

Mennyt lokakuu oli kuitenkin joukkueelle askel taaksepäin. Kauden yhdeksän ensimmäisen ottelun saldo 1–7–1 sai verenpaineet nousemaan sekä toimistolla että aitiossa. Kun Dallas sitten viikko takaperin sunnuntaina hävisi Seguinin kiekonmenetyksen seurauksena jatkoajalla Winnipegille, katkesi Montgomeryn jänne.

Päävalmentaja haukkui Bennin ja Seguinin tekemiset pystyyn. Luotsin mukaan joukkueen parhaat pelaajat eivät olleet suoriutuneet tehtävistään odotetulla tavalla. Eikä todisteita totisesti tarvinnut kaukaa hakea: Seguin teki kahteenkymmeneen ensimmäiseen otteluun neljä maalia, Benn yhden.

Viesti oli taas sama: velttoilu ei sovi. Ei keneltäkään.

Ja taas kerran viesti meni perille. Lauantaina Seguin tasoitti ottelun Edmontonia vastaan aivan kolmannen erän loppuhetkillä ja Benn iski pelin pakettiin jatkoajalla. Ylipäätään koko joukkueen ilme on ollut lokakuun lopusta marraskuun puoleenväliin jatkuvasti parempi.

Dallas on pelannut viimeisissä otteluissaan pudotuspelitason kiekkoa. Stars on velton alun jälkeen hirmuisessa iskussa. Joukkueen sitoutuminen jääkiekon perusasioihin, työntekoon, kamppailu- ja riistopelaamisen sekä oman maalin varjeluun, on kiitettävällä tasolla.

Roope Hintz tuulettaa maalia.
Roope Hintz tuulettaa maalia lokakuussa.Getty Images

Dallas pelaa kuin joukkue, joka ei ole voittamassa ainoastaan yhtä ottelua, vaan ennemminkin pudotuspelisarjaa. Joukkue alkaa siis näyttää valmentajaltaan, mikä on näkynyt myös tuloksissa. Joukkueen kahdentoista edellisen ottelun saldo on mykistävä 10–1–1. Ja huomioida pitää nimenomaan se kurinalainen pelaaminen, millä tulokset ovat tulleet. Kaikki tekeminen palvelee tällä hetkellä yksilöiden sijaan kollektiivia.

Kun Dallas Lindy Ruffin vuosina (2013–2017) päästi NHL:ssä kolmanneksi eniten maaleja, tällä kaudella se on päästänyt kolmanneksi vähiten, ainoastaan 2,43 osumaa ottelua kohden. Suoritus on erinomainen etenkin, kun huomioon otetaan, että joukkue voitti yhdeksästä ensimmäisestä ottelustaan yhden.

Starsin suomalaispuolustaja Esa Lindell on nähnyt joukkueessa kaiken edellä mainitun, hyvät ja huonot vuodet.

– Onhan täällä tapahtunut iso muutos Ruffin vuosista. Tämä jengi on joutunut opettelemaan pois huonoista tavoista, eikä se aina ole ollut helppoa. Mutta viime aikojen otteet kertovat paljon siitä, mikä on tämän valmentajan vaatimustaso, Lindell sanoo Yle Urheilulle Vancouverissa.

Hiljalleen myös yksilöt joukkueen sisällä ovat alkaneet sisäistää uuden vaatimustason.

– Se on tehty hyvin selväksi täällä kaikille, että jokaisen pitää pelata samalla tavalla. Ei ole mitään väliä, oletko ykkösketjun tähti vai nelosen työmies, kaikilta odotetaan samoja asioita, Lindell jatkaa.

– Onhan täällä tapahtunut parissa vuodessa aikamoinen muutos. Uuden valmentajan kautta pelitapa on muuttunut ja varmasti äijät ovat joutuneet hieman hiomaan sitä omaakin pelaamista. Hyvin on vaikean alun jälkeen lähtenyt homma liikkeelle, joukkueen toinen suomalaispuolustaja Miro Heiskanen sanoo.

Yksinkertaista ja tehokasta

Stars pelaa tällä hetkellä hienolla tavalla itsensä näköistä jääkiekkoa, mistä kunnia kuuluu myös valmennukselle. Stars ei yritäkään pelata hienoa jääkiekkoa, ennemminkin korostetun yksinkertaisesti. Isokokoinen Stars ei ole liigan eliittiä jalkanopeudessa, joten se pelaa enemmänkin isojen poikien peliä.

Hyökkäysalueella joukkue rynnii suoraviivaisesti suoraan maalille.

– Kyllä me ollaan yksinkertaistettu pelaamista ja etenkin hyökkäämistä. Täällä on paljon sellaisia jätkiä, jotka ovat hyviä rouhimaan maalilla, joten sinne me halutaan ajaa. Ylipäätään on painotettu sitä, että hyvän puolustamisen kautta päästään hyökkäämään paremmin, Heiskanen kertoo.

Miro Heiskanen
Miro Heiskanen.Getty Images

– Me puolustetaan tällä hetkellä todella hyvin, tänäänkin (Vancouverissa) tehtiin pari maalia vastaiskuista. Hyvä puolustus kääntyy aina hyväksi hyökkäämiseksi, Lindell komppaa.

Dallas on myös aktivoittanut peliään vaikean alun jälkeen. Karvauspelissään Stars on ollut viime viikkoina selkeästi alkusyksyä aktiivisempi. Nyt joukkue pyrkii iskemään kiinni vastustajan avauspelaamiseen jo aikaisessa vaiheessa. Kun työmoraali on kohdallaan ja pakka tiivis, joukkue on saanut aktiivisemmalla pelaamisella paremmin pelistä kiinni.

Käännöt jo hyökkäysalueella ovat antaneet hieman tukossa olleelle hyökkäyspelaamiselle virtaa.

– Parasta meidän pelissä juuri nyt on tuo, että kamppaillaan kovasti ja ylipäätään tehdään paljon hommia. Me on nyt pyritty antamaan painetta vastustajalle oikeastaan koko ottelun ajan. Se tekee heidän pelin avaamisesta paljon vaikeampaa, Heiskanen jatkaa.

Eväitä on – jos maltti riittää

Dallasin pelissä on juuri nyt paljon sellaisia elementtejä, jotka lupaavat hyvää jatkoon. Päällimmäisenä esiin nousee sitoutuminen yhteisen hyvän eteen. Stars on jäällä äärimmäisen tiivis ja työteliäs porukka, joka vaikuttaa tulevan erinomaisesti toimeen keskenään myös jään ulkopuolella.

Myös julkisesti kahdesti kylvetetyt tähtipelaajat Benn ja Seguin näyttävät edelleen olevan halukkaita sitoutumaan ja menestymään juuri tämän seuran kanssa – vaikka tehot ovat laahanneet, etenkin viime otteluissa kaksikko on paiskinut hommia hartiavoimin löytääkseen tehonsa.

Ja kunhan kärkipelaajat alkavat johtaa orkesteria yhä vahvemmin myös tehojen kautta, Starsista tulee merkittävästi syvempi joukkue, mikä on elinehto etenkin keväällä. Ratkaisuvoimaa ei tästä joukkueesta paperilla puutu, kyse on enemmänkin siitä, että avainpelaajat malttavat hakea tehoja laadukkaan puolustamisen kautta, ei oikomalla.

Tyler Seguin ja Jamie Benn jäällä vierekkäin ilman kypärää.
Tyler Seguin ja Jamie Benn.Getty Images

Lauantai oli etenkin Seguinin ja Bennin osalta taas yksi askel oikeaan suuntaan.

– Jätkät (Benn ja Seguin) ovat käsitelleet nuo tapaukset hienosti. He ovat ottaneet viestin vastaan, mutta eivät ole jääneet miettimään asioita liikaa. He tietävät olevansa hyviä ja he tietävät, että tulos tulee aikanaan, Heiskanen kehuu kapteenistoa.

– Mun mielestä pitäisi katsoa enemmän kokonaisuutta. Täällä nostellaan ykkösjätkiä seinälle, kun tehoja ei tule, mutta on tässä muutakin. Viime vuonna päästiin pudotuspeleihin ja nytkin suunta on hyvä. Ollaan oltu pirun hyviä tässä kymmenen peliä. Pitäisi katsoa enemmän kokonaisuutta kuin yksilöitä, Lindell puolustaa.

Mitä seuran valitsemaan arvomaailmaan tulee, ja Montgomeryyn kaalimaan vartijana, huolta huomisesta ei pitäisi olla. Montgomery on kovan vaatimustason valmentaja, joka ylsi jokaisena viitenä Denverin yliopistovuotenaan valtakunnalliseen lopputurnaukseen.

Kahdesti Denver ylsi kahdeksan joukkoon, kahdesti neljän joukkoon ja kerran (2017) mestariksi.

Jos joukkue jatkaa valitsemallaan tiellä ja malttaa pelata yksinkertaista ja työteliästä jääkiekkoa omien vahvuuksiensa kautta, sillä on levällään olevassa lännessä eväät mihin tahansa.

Lue myös:

Miro Heiskanen avainasemassa Dallasin hienossa nousussa voittoon – kaksi suomalaista pelasi ensimmäiset NHL-minuuttinsa

Suomalaiset NHL-tähdet jännittävät jo malttamattomina Huuhkajien kisapaikkaa – Heiskanen varasi jo EM-kisaliput kesälle

Näin Aho, Teräväinen, Jokiharju ja Barkov osuivat – Laine rikkoi 200 tehopisteen rajan

Roope Hintzillä ja Sebastian Aholla kahden maalin iltapuhde – Dallasin suomalaiskomeetta sivusi jo viime kauden maalimääräänsä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat