Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Valmennusjohdon haukkumat Dallasin tähtipelaajat osoittivat suurta kypsyyttä

Dallasin päävalmentaja leikki tulella, kun hän haukkui Jamie Bennin ja Tyler Seguinin julkisesti lyttyyn, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Jamie Benn #14 and Tyler Seguin
Jamie Benn (vas.) ja Tyler Seguin.Getty Images

VANCOUVER. Kahta sanaa ei ole siitä, etteikö Dallas Stars olisi leikkinyt tähtipelaajiensa kanssa tulella. Oli Jamie Bennin ja Tyler Seguinin otteista viimeisen vuoden aikana mitä mieltä tahansa, joukkueen parhaiden pelaajien haukkuminen lyttyyn julkisesti – täysin odottamatta – on harvoin kovin kauaskantoista toimintaa seura- tai valmennusjohdolta.

Stars ei ole kuitenkaan kynttiläänsä vakan alle työntänyt.

Pelkästään edellisen kahdentoista kuukauden aikana kaksikko on haukuttu alimpaan kellarikerrokseen median edessä kahdesti – ensin sen teki toimitusjohtaja ja viime viikon sunnuntaina vielä päävalmentaja Jim Montgomery. Vielä viikko sitten Montgomery ei nähnyt kaksikon suhteen edes valoa tunnelin päässä.

Kyyti on ollut kapteeniston jäsenille kylmää.

Dallas on pelannut tältä osin kovin panoksin. Ensimmäisen, noin yksitoista kuukautta sitten tapahtuneen, selkkauksen jälkeen seurajohto teki linjauksen, ettei julkinen lynkkaus saisi toistua. Jos ongelmia ilmenisi, ne käsiteltäisiin sisäisesti.

Dallasista saatujen raporttien mukaan etenkään Benn ei todellakaan tervehtinyt joulukuista episodia ilolla. Toimitusjohtajan lynkkaus tuli odottamatta ja raukkamaisesti kaiken kansan edessä. Kohu vaiennettiin kuitenkin nopeasti ja pelaajat nostivat tekemisensä tasoa.

Kunnes taas menneellä viikolla rävähti.

Viimeistään viimeisimmän episodin jälkeen kysyä sopi millaiset haavat selkkauksista jää. Vaikka argumentit olisivat kohdillaan, jää julkisista lynkkauksista usein jäljet, jotka johtavat lopulta eroon. Mitä luulette, jatkaisiko LeBron James Los Angeles Lakersissa, jos seurajohto olisi haukkunut hänet julkisesti lyttyyn kahdesti vuoden sisällä?

Ei päivääkään.

Myös Stars tietää tämän. Siksi Montgomery kiirehti heti maanantaina pyytämään sekä julkisesti että yksityisesti anteeksi tähtipelaajiltaan. Ensimmäisen kerran vielä jotenkin ymmärsi, mutta viimeisin hyökkäys oli päävalmentajalta massiivinen epäonnistuminen.

Montgomery leikki tulella.

Jim Montgomery
Jim Montgomery.Getty Images

Vaikuttaa kuitenkin siltä, ettei tilanne ei sittenkään pamahtanut Starsin käsiin. Vaikka pelaajien egot ovat varmasti ottaneet osumaa ja verenpaineet ovat olleet koholla, kaksikko on käsitellyt ryöpytyksiä hienosti – joukkueen etu on laitettu oman edun edelle. Sitoutumisen taso vaikuttaa kaikesta draamasta huolimatta olevan edelleen kova.

Ensimmäisten haukkujen jälkeen kaksikko pelasi kevätkaudella selkeästi paremmin.

Sama tuntuu olevan pelin henki viikko viimeisimpien haukkujen jälkeen. Vaikka numerotulos on laahannut, Bennin ja Seguinin tekemistä on muuten ollut vaikea viime aikoina kritisoida. Kaksikko tekee paljon töitä kentän molemmissa päissä. Maalipaikkatilastoissa Benn ja Seguin ovat tätä nykyä niin ikään joukkueen parhaimmistoa. Pelaajat ihan oikeasti yrittävät.

Seurasin kaksikon tekemisiä tarkkaan torstaina Vancouverissa jopa pelikatkoilla. Molemmat ovat vahvasti läsnä pelin ulkopuolellakin – keskustelut ja muiden tsemppaaminen viestivät halusta olla kehittämässä toimintaa. Minkäänlaisia viitteitä niskojen nakkelemisesta tai uhriutumisesta ei ole nähtävillä.

Tähtikaksikko tekee nöyrästi töitä

Sille, miten Jamie Benn ja Tyler Seguin ovat tilannetta käsitelleet, on annettava iso arvo. Vaikka tilillä on paljon dollareita ja Seguinilla jopa Stanley Cup-sormus, pelaajat ovat osoittaneet poikkeuksellista maanläheisyyttä ja kykyä ottaa kovaakin palautetta nöyrästi vastaan.

Kuten totesin jo aiemmin, pelaajat ovat laittaneet joukkueen edun omansa edelle.

Ei mökötystä, ei niskojen nakkelua, vaan pää alas ja hommiin.

Tästä kaikesta Dallas jää kaksikolle yhden velkaa. Koska itsestään selvyytenä tällaista ei arvonsa tuntevien huippu-urheilijoiden kanssa voi ottaa. Kaksikko voisi halutessaan heittäytyä hyvinkin vaikeaksi. Benniin ja Seguiniin uppoaa vuositasolla valtavia summia ja mikä parasta, molempien sopimuksessa on kaikenlaisen liikuttelun estävä pykälä.

Jos pelaajat haluaisivat heittäytyä vain töissä käyviksi, Dallas olisi lirissä. Selkkauksesta olisi voinut tulla Dallasille kallis paukku.

Nyt pelaajien ja seuran välisellä liitolla on vielä toivoa. Kahta sanaa ei ole siitä, etteikö edellä mainitun kaksikon tekemisessä olisi ajoittain ollut paljonkin parantamisen varaa, mutta kyky käsitellä vaikeita tilanteita kypsästi edelleen seuran ja valmentajan arvoihin aidosti sitoutuen, on vahvaa johtajuutta.

Jos Benn, Seguin ja Dallas kokonaisuutena jatkavat yhteen hiileen puhaltamista viime viikkojen tapaan, selkkaukset saattavat pitkässä juoksussa kääntyä jopa voimavaraksi – kaikkia tahoja yhdistäväksi kokemukseksi.

Varmaa on vain, että yhteenkään julkiseen nöyryytykseen ei Dallasilla enää ole varaa.

Lue myös:

Velttoilun aika Dallasissa on ohi: "Se on tehty selväksi kaikille"

Miro Heiskanen avainasemassa Dallasin hienossa nousussa voittoon – kaksi suomalaista pelasi ensimmäiset NHL-minuuttinsa

Ei hyvää päivää! Tällä kertaa Änärikirjeen hampaisiin joutuvat viikon kohupotkut ja sarjan huonoimmat pelaajasopimukset

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat