Suora

  • Viimeistä viedään
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Huuhkajien EM-kisapaikan tuomasta miljoonapotista menee siivu Helmareille – naisille luvassa arviolta 300 000 euroa

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden mukaan naisten maajoukkue saa miesten EM-kisapaikan rahapotista noin 10 prosenttia.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue
Huuhkajat FINLIE
Huuhkajat saa kolmasosan Uefan 9,25 miljoonan euron palkintopotista. Siitä noin 10 prosenttia menee naisten maajoukkueelle.Tomi Hänninen

Suomen Palloliitto kuittaa 9,25 miljoonaa euroa palkintorahoja Uefalta, kun miesten jalkapallomaajoukkue varmisti EM-lopputurnauspaikan. Tästä summasta menee vuosi sitten tehdyn miesten maajoukkuesopimuksen mukaan siivu myös naisten maajoukkueelle.

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden mukaan miesten joukkueelle sekä osin myös valmennukselle ja muille henkilöille 9,25 miljoonasta eurosta menee noin kolmasosa eli noin 3 miljoonaa euroa. Syksyllä 2018 tehty sopimus tarkoittaa, että naisten saama summa lasketaan tuosta noin kolmesta miljoonasta.

– Pakettiin kuuluu, että naisten maajoukkueen pelaajat pääsevät myös osingoille näissä tapauksissa, että menestystä tulee, Casagrande kertoi puhelimitse Kreikasta.

Elokuussa 2018 Casagrande kertoi Yle Urheilulle, että "miehille mahdollisesti maksettavista Uefan palkintorahoista arviolta 10–20 prosenttia maksetaan naisille". Tarkkaa sopimussisältöä hän ei nyt halunnut paljastaa, mutta myönsi, että naisten osuus tulee olemaan noin 10 prosenttia.

– Se, mikä siellä alaosassa on, on aika lähellä sitä, mikä tässä kohtaa jakautuu naisten joukkueelle, Casagrande totesi ja viittasi alaosalla kymmenen prosentin osuuteen.

Tämä tarkoittaa, että naiset saavat miesten EM-kisapaikasta noin 300 000 euroa.

Naisten kapteenisto ehdottaa bonusten jaosta

Tänä syksynä naisten jalkapallomaajoukkue solmi Palloliiton kanssa uuden pelaajasopimuksen. Sen mukaan naiset saavat yhtä suuret maajoukkuekorvaukset kuin miehet ensimmäistä kertaa Suomessa.

Nyt tulossa olevat naisten ja miesten bonusrahat jaetaan Casagranden mukaan joko sopimuksen tai pelaajien päätöksen perusteella. Jakoperusteena on yleensä se, ketkä tietyissä otteluissa ovat pelanneet. Naisten suhteen tilanne on nyt hieman erilainen.

– Täytyy varmasti vähän miettiä, mille ryhmälle se jakautuu, kun tässä ei ole kysymys heidän ottelustaan. Täytyy katsoa kokonaiskuvaa. Keskustelen kapteeniston kanssa ja heidän kanssaan sovimme siitä, Casagrande totesi.

Neljä miljoonaa "ylimääräistä" rahaa

Kun bonukset miehille ja naisille on maksettu, jää Palloliiton käyttöön pääsihteerin mukaan noin 6 miljoonaa euroa. Pääsihteerin varovaisten arvioiden mukaan noin 1,5–2 miljoonaa euroa täytyy varata ensi kesän EM-kisojen vaatimiin kuluihin, kuten promoamiseen, joukkueen kisakuluihin ja henkilöstökuluihin. Noin 4–4,5 miljoonaa euroa jäisi muuhun.

– Arvaukseni on, että tämäntyyppiset resurssit kohdennetaan pidemmälle ajalle. Kun keväällä päätämme, mitä asioita haluamme neljän vuoden jakson aikana erityisesti kehittää, niin sen perusteella tuota rahaa varmasti jaetaan, pääsihteeri sanoi.

Casagranden mukaan rahojen käytöstä kokoustetaan ensi kertaa viikon kuluttua, kun lopullinen summa on tiedossa. Hän myöntää, että ulkopuolelta tuleva raha antaa lisämahdollisuuksia, mutta ei ole liiton budjetin selkäranka.

– Ainahan ylimääräiset resurssit ovat äärimmäisen tärkeitä. Mutta kun ensi vuoden budjetti on noin 30 miljoonaa euroa, niin jos noin miljoona euroa vuodessa tulee kehittämisrahaa, niin ero 30 ja 31 miljoonan euron välillä on aika pieni.

Lue myös:

Miesten jalkapallomaajoukkueen pelaajat tinkivät merkittävästi palkkioistaan – naisten maajoukkueelle lisää rahaa

Huuhkajien kapteeni avaa joukkueensa tasa-arvotekoa, joka oli rahallisesti yksi huonoimmista sopimuksista vuosikymmeneen – ”Olen todella tyytyväinen ja ylpeä”

Maalivahti Korpela iloinen maajoukkueen palkkiouutisesta – "Mahtavaa jos ja kun tämä on lähtenyt miespelaajista itsestään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat